Φωτιά στη Ρόδο: Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί διά θαλάσσης

Φωτιά στη Ρόδο: Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί διά θαλάσσης Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Μεγάλη μάχη με τις φωτιές δίνεται για ακόμη μια μέρα και τα μηνύματα ειδικά από την Ρόδο που καταγράφεται το μεγαλύτερο μέτωπο κάνουν λόγο για αναζωπύρωση. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη rodiaki.gr αναζωπύρωση σημειώνεται στο μέτωπο των Λαέρμων αυτήν την ώρα με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να προσπαθούν να ελέγξουν την φωτιά.  Στο σημείο έσπευσαν και αεροπλάνα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Οκτώ διακομιδές έχουν γίνει από το EKAB, ενώ σε πάνω από 60 άτομα προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων διά θαλάσσης. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι, από παραλίες στις περιοχές Κιοτάρι και Λάρδος, με σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά που έχουν επικταχθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου.

«Έχει στηθεί μία πολύ μεγάλη επιχείρηση ώστε κάποιοι τουρίστες να αναχωρούν από ένα αεροδρόμιο, κάποιοι άλλοι να έχουν άλλη στέγη. Από τους 200.000 τουρίστες που φιλοξενεί σήμερα το νησί – μιλάμε για μία περιοχή η οποία έχει γύρω στις 8.000 τουρίστες που για λόγους προληπτικούς σε πολλές περιπτώσεις μεταφέρουμε λόγω και του καπνού που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο αντιδήμαρχος της Ρόδου Κώστας Ταρασλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στο μεταξύ το rodiaki.gr κάνει λόγο για εκκενώσεις πάνω από 30.000 ατόμων σύμφωνα με τον Τέρη Χατζηϊωάννου, πρόεδρο ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου.


Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), όπου βρίσκεται σε εξέλιξη Συντονιστικό για την πυρκαγιά στην Ρόδο.

Αντίθετα οριοθετήθηκε η φωτιά σε δασική έκταση στην Υλίκη στη Βοιωτία.  Επίσης άμεσα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Γύρι Ζακύνθου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική 46 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. 

Φωτιά στη Ρόδο: Μεγάλη επιχείρηση από λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό για απεγκλωβισμούς 

Στη Ρόδο σύμφωνα με την προηγούμενη ενημέρωση της πυροσβεστικής το βασικό μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Λαέρμων και Λάρδου. Δηλαδή στο σημείο που σημειώθηκε, όπως προαναφέρθηκε, η αναζωπύρωση. 

Αναφορές κάνουν λόγο για αναζωπύρωση και στον Απόλλωνα. Το rodiaki.gr κάνει λόγο και για μεγάλη αναζωπύρωση στο βουνό πάνω από ξενοδοχείο στο Κιοτάρι, με τους κατοίκους της περιοχής να ζητούν βοήθεια. 

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση για την απομάκρυνση του κόσμου με κάθε μέσο, με βάρκες, λεωφορεία, ακόμη και με καρότσες.

Στην προσπάθεια συνδράμει και το Λιμενικό Σώμα,  επιτάσσονται όλα τα σκάφη από το λιμεναρχείο και επιπλέον έχει σπεύσει και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. 

«Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι διά θαλάσσης», δήλωσε στο Mega ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του λιμενικού στην επιχείρηση απεγκλωβισμού από τις παράλιες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος συμμετέχουν 4 σκάφη, 1 ναυαγοσωστικό, πάνω από 30 ιδιωτικά σκάφη (ημερόπλοια και φουσκωτά), 2 σκάφη του Στρατού Ξηράς. στην περιοχή σπεύδει, όπως προαναφέρθηκε, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού., ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο της Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Φωτιές: Σε κατάσταση συναγερμού για αύριο Κυριακή 

Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται ο μηχανισμός για Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, περιοχές της Αχαΐας, περιοχές της Ηλείας και στα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει καθημερινά η ΓΓΠΠ για αύριο, Κυριακή 23 ιουλίου, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 5) στις παραπάνω περιοχές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.

«Αυτή η ακραία κατάσταση που βιώνουμε θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση και εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών», υπογράμμισε ο Γιάννης Αρτοποιός και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε εδώ και δύο εβδομάδες σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και αναμένεται τα φαινόμενα αυτά να ενταθούν τις επόμενες τρεις ημέρες. Τα χαρακτηριστικά τους θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας κάτω από 15% και, τέλος, σημαντική ενίσχυση των ανέμων, σύμφωνα και με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με κατεπείγον έγγραφό της, απευθύνει έκκληση προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, προκειμένου να θέσουν το προσωπικό τους και τα μέσα τα οποία διαθέτουν στη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ