Καύσωνας- Καλλιάνος: Ίσως και πάνω από τους 45°C σε περιοχές της Αττικής αύριο- Ο ρόλος της θαλάσσιας αύρας

Καύσωνας: Κοντά στους 45°C την Τετάρτη, λέει ο Γιάννης Καλλιάνος - Πότε υποχωρεί ο υδράργυρος Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Οι υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν, επηρεάζοντας πολλές περιοχές της χώρας με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη διάρκεια καύσωνα 16 ημερών, που έχει καταγραφεί από σύγχρονους μετεωρολογικούς σταθμούς.

Το τρίτο κατά σειρά διαδοχικό κύμα καύσωνα έχει αρχίσει ήδη από σήμερα να επηρεάζει τη χώρα ενώ αναμένεται να παραμείνει και αύριο. Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναλύει τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο η κορύφωση του καύσωνα θα είναι την Τετάρτη. Ο υδράργυρος θα ανεβεί περισσότερο σε ορισμένες περιοχές, ενώ αργά το μεσημέρι οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να σημειωθούν στις παρακάτω περιοχές:

  • Βόρειος Έβρος : 43°C
  • Πεδινά κεντρικής Μακεδονίας : 41-42°C
  • Θεσσαλία : 44°C
  • Κεντρική & Ανατολική Στερεά (κυρίως Φθιώτιδα και Βοιωτία): 44-45°C
  • Κεντρική Εύβοια : 43-44°C
  • Αττική : 43-44°C
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Ανατολική Αρκαδία) : 44-45°C
  • Βόρεια Κρήτη : 41-42°C
  • Νότια Κρήτη : 43-44°C
  • Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρεθούν στα επίπεδα των 39-42°C.

Η θαλάσσια αύρα «ανακουφίζει» την Αττική από τον καύσωνα

Ο Γιάννης Καλλιάνος υπογραμμίζει πως «στην Αττική θα συμβεί κάτι που δεν συμβαίνει συνεχώς κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Θα υπάρξει το μεσημέρι και το απόγευμα θαλάσσια αύρα, δηλαδή νοτιάς 4-5 μποφόρ που θα φέρνει περισσότερη δροσιά από τον Σαρωνικό και θα "ανακουφίζει" κάπως την Αθηναϊκή Ριβιέρα, δηλαδή τις παραλιακές περιοχές (από το Φάληρο μέχρι την Ανάβυσσο) που βρέχονται από τον Σαρωνικό. Άρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό του νομού και κυρίως στις πιο ανατολικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές που όμως βρίσκονται μακριά από τις ακτές».

Ο μετεωρολόγος συμπληρώνει: «Για παράδειγμα, αναμένονται οι 42-43°C και τοπικά 44°C σε περιοχές κοντά στη Μαλακάσα, στον Ωρωπό, στις Αχαρνές, στο Μαραθώνα, στα Μελίσσια, στα Βριλήσσια, στο Γέρακα, στα Σπάτα, στο Κορωπί, στην Παιανία, στο Μαρκόπουλο, στην Παλλήνη, στο Μαρούσι και όχι στο κέντρο της Αθήνας ή και ασφαλώς στα παραλιακά προάστια που βρέχονται από τον Σαρωνικό. Εκεί οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες. Κατά τη γνώμη μου, από την Μαλακάσα μέχρι την Τανάγρα (σύνορα δηλαδή Αττικής και Βοιωτίας), μπορεί να σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 44-45°C και πολύ τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω».

Από την Πέμπτη υποχωρεί ο καύσωνας

Στην ίδια ανάρτηση στα social media ο Γιάννης Καλλιάνος προσθέτει πως «πριν λίγες ημέρες, ακούστηκε έντονα, ότι η Πέμπτη θα είναι μια μέρα "κόλαση" με τον υδράργυρο ακόμα και στους 48°C. Αφαιρέστε 10 βαθμούς διότι την Πέμπτη θα έρθει το τέλος του καύσωνα με βορειοδυτικούς ανέμους 7-8 μποφόρ και επομένως θα δούμε μέχρι 37-38°C, και αυτούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (ίσως πολύ τοπικά 39°C σε Αργολίδα, Λακωνία και Νότια Κρήτη). Την Παρασκευή θα υποχωρήσει περαιτέρω η θερμοκρασία και δεν θα ξεπεράσει σε καμία περιοχή της Ελλάδας τους 35°C. Άρα 10°C κάτω σε σχέση με τις μέγιστες της Τετάρτης. Μεγάλη ανάσα!»

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM
Περιφέρεια Ηπείρου: Υπάλληλος πληρώνεται μόνο για να ελέγχει αν έχουν κλείσει παράθυρα, κλιματιστικά και φώτα

Ελλάδα / Περιφέρεια Ηπείρου: Υπάλληλος πληρώνεται μόνο για να ελέγχει αν έχουν κλείσει παράθυρα, κλιματιστικά και φώτα

Εποχή των σπηλαίων στην Ήπειρο, καθώς η Περιφέρεια αναθέτει σε υπάλληλο ένα έργο που μπορεί να γίνεται ακόμα και με ένα «κουμπί», μέσω κινητού τηλεφώνου 
LIFO NEWSROOM