Το γλυκό που ήρθε από την Αυστραλία για να μείνει και τα έχει όλα. Τραγανό, αφράτο, δροσερό, βελούδινο και δέχεται άπειρους συνδυασμούς. Σε αυτή την εκδοχή, ετοιμάζουμε υπερπαραγωγή με λαχταριστά βερίκοκα.
Υλικά για τη μαρέγκα
- 150 γρ. ασπράδι (από 5 περίπου αυγά)
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 3 κ.σ. παγωμένο νερό
- 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. ξίδι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 ½ κ.σ. κορν φλάουρ
Υλικά για τα βερίκοκα
- 3 κούπες νερό
- 80 γρ. μέλι
- 6 βερίκοκα
Υλικά για τη σαντιγί
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 30 γρ. άχνη ζάχαρη
- 2 κ.σ. σιρόπι από τα βερίκοκα
Eκτέλεση για τη μαρέγκα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με το αλάτι και χτυπάμε με το σύρμα σταδιακά, από χαμηλή σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να σφίξει καλά και να είναι λευκό.
- Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, ρίχνουμε σιγά-σιγά το παγωμένο νερό.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα να γυαλίσει και να είναι σταθερή όταν τη δοκιμάσουμε με το σύρμα.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το ξίδι, τη βανίλια και το κορν φλάουρ. Ενσωματώνουμε στη μαρέγκα με απαλές κινήσεις με μια μαρίζ.
- Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε ένα μεγάλο ταψί που έχουμε προετοιμάσει με μια λαδόκολλα και σχηματίζουμε το επιθυμητό σχήμα. Βοηθάει να δημιουργήσουμε με τη σπάτουλα έναν «κρατήρα» στο κέντρο για να έχουμε χώρο να τη γεμίσουμε αργότερα. Μια και μπορεί να απλώσει λίγο στον φούρνο, τη σχηματίζουμε λίγο μικρότερη απ’ όσο τη θέλουμε.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 150°C και ύστερα χαμηλώνουμε στους 130°C για 45 λεπτά ακόμα.
- Είναι σημαντικό για το τελικό αποτέλεσμα να μην ανοίξουμε καθόλου τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλλά ούτε μετά. Αφήνουμε τη μαρέγκα σε σβησμένο φούρνο να κρυώσει εντελώς, όλο το βράδυ.
Eκτέλεση για τα βερίκοκα
- Κόβουμε τα βερίκοκα στο επιθυμητό σχήμα.
- Βάζουμε το νερό και το μέλι σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι και αφού βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα βερίκοκα για 2-5 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι τα φρούτα μας.
- Τα αφαιρούμε από το σιρόπι και κρατάμε μια μικρή ποσότητα για τη σαντιγί και τη διακόσμηση. Τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, μέχρι να τα χρειαστούμε.
Eκτέλεση για τη σαντιγί
- Την επόμενη μέρα, όταν είμαστε έτοιμοι να στήσουμε το γλυκό, ξεκινάμε τη σαντιγί.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και το σιρόπι, σταδιακά από χαμηλή σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να μοιάζει με γιαούρτι. Να προσέχετε μην το χτυπήσετε πολύ πέρα από αυτό το στάδιο, γιατί η σαντιγί μπορεί να κόψει.
Για το σερβίρισμα της pavlova με βερίκοκα
- Αφαιρούμε τη μαρέγκα πολύ προσεκτικά από τη λαδόκολλα και την τοποθετούμε στο σκεύος που θα σερβίρουμε, βάζοντας μια μικρή ποσότητα από τη σαντιγί στη βάση για να μη γλιστράει.
- Στον κρατήρα που είχαμε δημιουργήσει βάζουμε λίγα από τα βερίκοκα.
- Από πάνω απλώνουμε όση ποσότητα από τη σαντιγί θέλουμε και συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα φρούτα. Περιχύνουμε προσεκτικά με λίγο σιρόπι για να γυαλίσουν ακόμα περισσότερο.
- Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε λίγα φύλλα δυόσμου και να πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη, για να συμπληρώσουμε γευστικά και οπτικά το γλυκό μας.
- Σερβίρουμε αμέσως ή μεταφέρουμε στο ψυγείο, μέχρι να είμαστε έτοιμοι.