Να τροποποιήσει τις διατάξεις του ποινικού κώδικα με σκοπό την αυστηροποίηση των ποινών για τη βία κατά των γυναικών εξετάζει το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας.
Η αλλαγή στον ποινικό κώδικα για την βία κατά των γυναικών, αυστηροποιείται μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την άγρια επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα μια 18χρονη από πρώην φίλο της.
Συγκεκριμένα, πριν από περίπου έναν μήνα, μια 18χρονη δέχθηκε δεκάδες μαχαιριές από 26χρονο πρώην φίλο της, ο οποίος της έσπασε τη μύτη και της ξύρισε το κεφάλι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κίνημα οργής στη Βουλγαρία για τη βία κατά των γυναικών.
Όταν η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο της πόλης Στάρα Ζαγόρα, τα τραύματα της νεαρής χαρακτηρίστηκαν ως «ελαφρά» με αποτέλεσμα να μη διαταχθεί η σύλληψη του δράστη. Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε λαϊκή κατακραυγή και έτσι ο 26χρονος συνελήφθη. Ο νεαρός, όμως, αρνήθηκε πως διέπραξε την επίθεση στην πρώην φίλη του και αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από κράτηση 72 ωρών.
Την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν σε αρκετές πόλεις της χώρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ούτε μια γυναίκα παραπάνω». «Πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος σαδισμός να χαρακτηρίζεται απλή σωματική βλάβη; Η αντίδραση του δικαστηρίου ήταν σοκαριστική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η 39χρονη Εμιλία Στογιάνοβα.
Βία κατά γυναικών: Οι τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα
Οι τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα περιλαμβάνουν κατάργηση του ανασταλτικού χαρακτήρα στην εκτέλεση ποινών για «ελαφρά σωματική βλάβη», αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και δύο ετών. Επίσης, αυξάνεται σε φυλάκιση οκτώ ετών (από έξι που είναι μέχρι σήμερα) η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της πρόκλησης «μέτριας (επικίνδυνης) σωματικής βλάβης».
Στον νόμο περί προστασίας από ενδοοικογενειακή βία εισάγεται και ο όρος «στενή σχέση», τον οποίο η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα χαρακτήρισε «νομικό παραλογισμό». «Αυτός ο ορισμός είναι ασαφής και πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις», παραδέχθηκε η δικηγόρος Αντέλα Κατσαούνοβα, υπογραμμίζοντας ότι η προσθήκη αποσκοπεί κυρίως στην προστασία ανηλίκων που δεν καλύπτονταν από τον σχετικό νόμο.
Δεκαοκτώ γυναικοκτονίες καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους στη Βουλγαρία, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας. Ωστόσο, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν υποτιμημένο αυτόν τον απολογισμό. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφηκαν 596 κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας έναντι 426 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
-Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ