Κακοκαιρία Daniel: Ο Βόλος βούλιαξε μέσα σε λάβα λάσπης- «Λάθος η απαγόρευση κυκλοφορίας»

Κακοκαιρία Daniel- Πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας: Ο Βόλος βούλιαξε μέσα σε «λάβα λάσπης» Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Πρωτοφανείς καταστροφές έχει προκαλέσει στον Βόλο η κακοκαιρία Daniel, με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας να κάνει λόγο για «λάβα λάσπης», μέσα στην οποία έχει βουλιάξει η πόλη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, αναφέρθηκε στις ανυπολόγιστες ζημιές που έχει προκαλέσει στον Βόλο η κακοκαιρία Daniel, ενώ επισήμανε ότι ένα τεράστιο τμήμα της πόλης βούλιαξε σε «λάβα λάσπης».

«Θα τολμήσω να εισάγω αυτό τον όρο, τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούμε» σημείωσε η Νάνσυ Καπούλα και συνέχισε λέγοντας πως «οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει και οι καταστροφές που προκαλούν είναι πολύ πιο σημαντικές από όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Βλέπουμε λοιπόν μια πόλη, τον Βόλο, να έχει βουλιάξει στη λάσπη».

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας επισήμανε στη συνέχεια πως η απαγόρευση κυκλοφορίας που αποφασίστηκε στον Βόλο ήταν λάθος ενώ έφερε ως παράδειγμα την απαγόρευση που είχε κηρυχθεί στην Αττική κατά τη διάρκεια του χιονιά από την κακοκαιρία Ελπίδα, που είχε εγκλωβίσει χιλιάδες οδηγούς στην Αττική οδό και άλλα μεγάλα οδικά δίκτυα.

«Έχουμε μία πόλη στην οποία το φαινόμενο βρίσκεται στο πικ του και οι αρχές αποφασίζουν στις 10 η ώρα, που είναι ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, να πουν στους εργαζόμενους να μπουν στα αυτοκίνητα και να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Δημιουργείται έτσι ένα τεράστιο κυκλοφοριακό μπάχαλο επί πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας να επιχειρήσουν το ξεβούλωμα στα φρεάτια. Σίγουρα κατ’ αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα το μεγεθύναμε, και αυτό είναι λάθος» σημείωσε η Νάνσυ Καπούλα.

Κακοκαιρία Daniel: «Να ξαναδούμε τα αντιπλημμυρικά έργα»

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, «το δεύτερο που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους, σε όλη τη χώρα, είναι πως η διαχείριση των χειμάρρων αποτελεί το ύψιστο θέμα. Πρέπει να ξαναδούμε τα αντιπλημμυρικά έργα, θα πρέπει να δούμε τις αποχετεύσεις, τις χωρητικότητες των αγωγών, τον επανασχεδιασμό όλων αυτών. Και όλα αυτά να γίνουν με προγραμματισμό βάθους ετών και υπό τις νέες κλιματολογικές συνθήκες».

Όσον αφορά τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας Daniel, η κα Καπούλα σημείωσε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο μπορεί να ξανασυμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί τώρα στον Βόλο, είπε πως η πόλη δεν έχει ρεύμα και νερό. «Υπάρχουν δύο κύριοι υποσταθμοί που βρίσκονται σε πλημμυρισμένα υπόγεια και είναι αδύνατον αυτά άμεσα να ξεπλημμυρίσουν και να αποκατασταθεί η βλάβη. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί θέμα και στα αντλιοστάσια. Άρα προφανώς αυτή τη στιγμή υποθέτω ότι υπάρχει θέμα με τις δεξαμενές που τροφοδοτούν το πολεοδομικό συγκρότημα».

«Στο Πήλιο έχουμε αντίστοιχες ζημιές, υπάρχει πραγματικά βιβλική καταστροφή εκεί», συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.

«Εκεί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Δεν έχουμε ακόμα κάνει καταγραφή. Όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολες οι επικοινωνίες και βεβαίως το Πήλιο είναι για άλλη μια φορά πολύπαθο. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και ο κόσμος πρέπει να έχει πάνω απ' όλα ψυχραιμία», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ