Δωρεάν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και το νερό στον Βόλο- Φόβοι για τη δημόσια υγεία

Δωρεάν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και το νερό στον Βόλο- Φόβοι για τη δημόσια υγεία Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc
0

Συνεχίζεται στη Θεσσαλία η προσπάθεια των αρχών για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel ενώ στον Βόλο ανακοινώθηκε ότι βρεφονηπιακοί σταθμοί και παροχή νερού θα είναι δωρεάν για τον Σεπτέμβριο.

Τα προβλήματα με το νερό εξακολουθούν να υφίστανται στον Βόλο καθώς για 15η ημέρα το νερό που φτάνει στις βρύσες των κατοίκων δεν είναι πόσιμο αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για οικιακή χρήση. 

Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ εξακολουθούν να εργάζονται για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών στον Βόλο, ενώ συνεχίζεται η διανομή πόσιμου εμφιαλωμένου νερού σε συνοικίες του Βόλου. Μάλιστα, με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ έκανε γνωστό πως με απόφαση του δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου, «οι καταναλωτές δεν θα χρεωθούν για την όποια κατανάλωση νερού πραγματοποιήσουν όλο τον Σεπτέμβριο, ακόμη και πριν την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε τον Βόλο».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι οι γονείς που τα παιδιά τους φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στις δομές του δήμου Βόλου δεν θα καταβάλλουν κόμιστρο για τον μήνα Σεπτέμβριο, «με δεδομένες τις δύσκολες συνέπειες για εκατοντάδες οικογενειών από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την πόλη».

Φόβοι για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία

Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές από τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία παραμένουν βυθισμένες κάτω από τα νερά και τις λάσπες, ενώ εκφράζονται φόβοι για τη δημόσια υγεία καθώς υπάρχουν πάρα πολλά νεκρά ζώα που δεν έχουν περισυλλεχθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 55.000 νεκρά ζώα, ενώ απομένουν τουλάχιστον άλλα 42.300, όπως έχει αναφέρει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.

Από την πλευρά τους οι αρχές έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για την υγειονομική ασφάλεια, ενώ από το Σάββατο ξεκίνησαν και οι αντιτετανικοί εμβολιασμοί όσων επιθυμούν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Ενδεικτικά, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας έχουν εντοπιστεί πάνω από 270 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία, ενώ οι επιβεβαιωμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού που οφείλονται στην κατάσταση που επικρατεί στις πλημμυρισμένες περιοχές, είναι πάνω από 300.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις για τον καθαρισμό των σπιτιών στη Λάρισα από τις λάσπες συνεχίζονται, ενώ εξακολουθούν να παρέχονται στους πλημμυροπαθείς είδη πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα και νερά. Οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων συνοικιών στον νομό Λάρισας καθαρίζουν τα σπίτια τους με τη βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων, ενώ συνεχίζεται η άντληση των υδάτων σε πολλά σπίτια που η στάθμη του νερού δεν έχει υποχωρήσει.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι απαντλήσεις στις εργατικές πολυκατοικίες της Λάρισας, με τους κατοίκους να ανησυχούν για τη στατικότητα των σπιτιών που έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από την κακοκαιρία Daniel.

Προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών σε Βόλο, Πήλιο και την υπόλοιπη Θεσσαλία

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καθαρισμό του χειμάρρου Κραυσίδωνα που είχε υπερχειλίσει λόγω της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, δρόμοι και επιχειρήσεις.

Στο Πήλιο, πάλι, οι κάτοικοι προσπαθούν να επιστρέψουν σε μία στοιχειώδη κανονικότητα, συγκεντρώνοντας τις προσπάθειές τους στην αποκατάσταση των ζημιών στους δρόμους για να αρχίσουν να διακινούνται πάλι άνθρωποι και εμπορεύματα.

Την ίδια ώρα, σημαντικά παραμένουν τα προβλήματα στον Παγασητικό κόλπο, όπου οι μεγάλες ποσότητες από λάσπες και φερτά υλικά έχουν δημιουργήσει κινδύνους για τα πλοία που κινούνται στην περιοχή, ενώ λόγω της ειδικής γεωμορφολογίας στην περιοχή, οι ειδικοί αναφέρουν πως θα αργήσει να διορθωθεί η κατάσταση.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην περιοχή του ανατολικού Πηλίου το ειδικό σκάφος «Typhoon» του Ιδρύματος Λασκαρίδη, το οποίο καθαρίζει τη θαλάσσια περιοχή και τις ακτές από τα φερτά υλικά, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να πάει και στη Σκιάθο για να βοηθήσει στον καθαρισμό του νησιού.

Συνεχίζονται οι αυτοψίες στη Θεσσαλία

Επίσης, από την κυβέρνηση σημειώνεται πως προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες και καταγραφές από τα αρμόδια κλιμάκια. Ειδικότερα, έχουν γίνει πάνω από 12.000 αυτοψίες και έλεγχοι σε 165 πληγείσες κοινότητες. 

Παράλληλα, επισημαίνεται πως στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr έχουν υποβληθεί περισσότερες από 16.000 οριστικοποιημένες και 5.000 προσωρινές αιτήσεις. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή έχει ξεκινήσει η καταβολή της κρατικής αρωγής για την αντικατάσταση των οικοσυσκευών και την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των πληγέντων. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 φυσικά πρόσωπα που αντιστοιχούν σε 4.377 νοικοκυριά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ