Πόλεμος στο Ισραήλ: Απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στη Γαλλία

Πόλεμος στο Ισραήλ: Απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στη Γαλλία Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Απαγορεύτηκαν όλες οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στη Γαλλία, που γίνονταν λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε εντολή σήμερα για την απαγόρευση των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων, που γίνονται λόγω του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς, «επειδή είναι πιθανό να προκαλέσουν διατάραξη της δημόσιας τάξης», και προειδοποίησε με συλλήψεις και απελάσεις.

Ο Ζεράλντ Νταρμανέν έστειλε αυτή την οδηγία σε νομάρχες, τονίζοντας ότι «διοργανωτές και ταραχοποιοί» τέτοιων διαδηλώσεων θα συλληφθούν.
 
Η συγκεκριμένη κίνηση της Γαλλίας έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται μια άνοδο του αντισημιτισμού, λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Μάλιστα, νωρίτερα, σήμερα, η γερμανική αστυνομία διέλυσε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Βερολίνο.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στη Γαλλία η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη

Σημειώνεται πως η Γαλλία έχει μια εβραϊκή κοινότητα που αριθμεί σχεδόν 500.000 άτομα, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, όμως, και η μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας είναι επίσης από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, με περίπου πέντε εκατ. άτομα.

Σύμφωνα με την οδηγία που έδωσε ο Ζεράλντ Νταρμανέν στους περιφερειακούς νομάρχες, τα εβραϊκά σχολεία και οι συναγωγές πρέπει να προστατεύονται από αστυνομικές δυνάμεις για τον φόβο επεισοδίων.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είχε αναφέρει σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι 100 περιστατικά αντισημιτισμού έχουν καταγραφεί από το περασμένο Σάββατο, όταν η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεσή της στο Ισραήλ. 

Τα περισσότερα περιστατικά είχαν να κάνουν με γκράφιτι που έδειχναν σβάστικες ή συνθήματα που έγραφαν «θάνατος στους Εβραίους», όπως σημείωσε. Ωστόσο, ορισμένα περιστατικά περιελάμβαναν τη σύλληψη ατόμων που προσπάθησαν να μεταφέρουν μαχαίρια σε σχολεία και συναγωγές, πρόσθεσε.

Η γαλλική αστυνομία φρουρεί ήδη τα σπίτια κορυφαίων βουλευτών, ισραηλινής καταγωγής. Μεταξύ αυτών είναι η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπρον-Πιβέ και ο βουλευτής Μεγιέρ Χαμπίμπ, οι οποίοι και έχουν λάβει περαιτέρω αστυνομική προστασία.

Γερμανία για πόλεμο στο Ισραήλ: Μηδενική ανοχή στον αντισημιτισμό

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε πως θα δείξει «μηδενική ανοχή» σε οποιοδήποτε περιστατικό αντισημιτισμού.

Η αστυνομία του Βερολίνου επίσης απαγόρευσε προγραμματισμένες διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, επικαλούμενη τον κίνδυνο αντισημιτικών δηλώσεων. Οι αρχές δήλωσαν ότι περίπου 60 διαδηλωτές συμμορφώθηκαν σήμερα με την εντολή να εγκαταλείψουν την πλατεία Πότσνταμ στο Βερολίνο.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τουλάχιστον 13 Γάλλοι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ και ότι 17 άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι, ανάμεσά τους παιδιά που «πιθανόν απήχθησαν» από τη Χαμάς.

Επίσης, έχει γίνει γνωστό πως η πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπρον-Πιβέ έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή της.

Αντιδράσεις στη Γαλλία για την ανακοίνωση Μελανσόν για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, μέλος του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν «Αναγέννηση», ζήτησε να φωτιστεί το κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα με τα χρώματα της ισραηλινής σημαίας ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή πριν από τη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης την Τρίτη.

Σημειώνεται πως ενώ τα περισσότερα κόμματα καταδίκασαν την «τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει, η ανακοίνωση που εξέδωσε το ακροαριστερό κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν «Ανυπότακτη Γαλλία» ήταν πιο διφορούμενη.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση του κόμματος έγινε αναφορά στην επίθεση της Χαμάς ως «ένοπλη επίθεση των παλαιστινιακών δυνάμεων», προκαλώντας σφοδρή κριτική από άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων αριστερών συμμάχων, όπως τα κόμματα των Σοσιαλιστών και των Κομμουνιστών.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι βασική πολιτική της Γερμανίας. Μάλιστα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πρόκειται να ταξιδέψει αύριο στο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Περιστατικά αντισημιτισμού έχουν καταγραφεί και στη Γερμανία καθώς σε πολλές πόλεις τς χώρας, όπως στο Μάιντς και το Μπράουνσβαϊγκ, οι σημαίες του Ισραήλ που υψώθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης κατέβηκαν και καταστράφηκαν, μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM