Τις απόψεις των πολιτών για την κυβέρνηση, μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες από τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά και για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco.
Αναφορικά με όσα διαδραματίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ μετά από την ήττα του Ιουνίου και ιδίως μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος, το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco για τον Alpha περιλαμβάνει απαντήσεις που υποδηλώνουν πως οι ψηφοφόροι του κόμματος επιζητούν ενότητα και όχι διαγραφές ή διάσπαση.
Συγκεκριμένα στο ερώτημα αν η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν το πρώτο (51 έναντι 31), ωστόσο όπως διαπιστώνει κανείς και από τα άλλα ερωτήματα, οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον νέο πρόεδρο να μην επιμείνει στις διαγραφές στελεχών (42 έναντι 38), αλλά παράλληλα κι από όσους διαφωνούν να παραμείνουν στο κόμμα (45 έναντι 34).
Στο πρώτο ερώτημα το σύνολο των απαντήσεων στη δημοσκόπηση είναι αντιστρόφως ανάλογο. Οι περισσότεροι θεωρούν μειονέκτημα την εκλογή Κασσελάκη (54 έναντι 21) με ένα ποσοστό της τάξης του 25% να μην απαντάει. Για τις διαγραφές στο ΣΥΡΙΖΑ και την παραμονή ή τη δημιουργία άλλου κόμματος, το μεγαλύτερο κομμάτι των ερωτηθέντων δεν παίρνει θέση, απαντώντας «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» σε ποσοστό 44 και 37% αντιστοίχως.
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται προβληματισμένοι κι από τις απαντήσεις σχετικά με τη συσπείρωση και τις μετακινήσεις με περισσότερο πάντως ωφελημένο να είναι το ΠΑΣΟΚ.
Δημοσκόπηση: Η εικόνα για την κυβέρνηση
Αναφορικά με την εικόνα του κυβερνητικού έργου τα μηνύματα από τη δημοσκόπηση είναι ακόμα πιο δυσοίωνα για το Μέγαρο Μαξίμου συγκριτικά με τις απαντήσεις του Σεπτεμβρίου. Το 52% όσων απάντησαν τον Νοέμβριο δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, έναντι ποσοστού 46% που απάντησαν το ίδιο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επιπλέον το 55% των ερωτηθέντων διαπιστώνει αλαζονεία στις κυβερνητικές πρακτικές.
Παρόλα αυτά η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει υψηλή, στο 82%.
Διχασμένη τέλος εμφανίζεται η κοινή γνώμη σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το 40% απαντάει πως οι κινήσεις της υπηρετούν την ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας, έναντι 43% που εκτιμάει το αντίθετο. Ένα ποσοστό της τάξης του 17% δεν απάντησε.