Around the table: Το γαστρονομικό event που αγάπησε η Αθήνα, επιστρέφει

Από τη Ζωή Παρασίδη

40 εστιατόρια, 40 μενού με τοπικά υλικά μέχρι 40 ευρώ/άτομο σε μια μεγάλη γιορτή για τα αθηναϊκά εστιατόρια και την ελληνική γαστρονομία που μας περιμένει να βρεθούμε ξανά γύρω από ένα ή περισσότερα τραπέζια.

Το έχω δηλώσει πολλές φορές, είμαι μεγάλη φαν εκείνων των events που μας δίνουν μία ακόμα καλή αφορμή για να δώσουμε ξέγνοιαστοι ραντεβού στα πιο ωραία μέρη για φαγητό αυτής της πόλης, που μόλις ανακοινώνονται μας κάνουν να ανοίγουμε ομαδικά chats προκειμένου να κανονίσουμε πού θα πρωτοκλείσουμε, γύρω από ποια τραπέζια θα συναντηθούμε. Πριν ακόμα φτάσει η μέρα του προγραμματισμένου γεύματός μας και μόνο η αγωνία του τι θα βγει αμέσως sold-out και σε τι θα προλάβουμε να κάνουμε κράτηση με ιντριγκάρει. Και, απ’ ό,τι έχω καταλάβει από την επιτυχία τέτοιων διοργανώσεων τα τελευταία χρόνια, δεν είμαι μόνη σε όλο αυτό.

Ένα τέτοιο event-πραγματική foodie εμπειρία πρωτοεμφανίστηκε πέρσι και επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά. O λόγος για το Around the Τable που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μερικά από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια των Αθηναίων σε ένα κοινό και πολύ επίκαιρο concept. Η εντοπιότητα στο φαγητό, η επαναπροσέγγιση της παραδοσιακής μας κουζίνας με φρέσκια ματιά, η μαγειρική δημιουργία με εγχώριες πρώτες ύλες που δεν διανύουν τεράστιες αποστάσεις προκειμένου να φτάσουν στο τραπέζι μας, αποτελούν απόλυτες γαστρονομικές τάσεις. Γι’ αυτό, από τις 9 έως τις 30 Νοεμβρίου, 40 εστιατόρια της Αθήνας θα δημιουργήσουν ειδικά διαμορφωμένα μενού βασισμένα σε τοπικά υλικά και εμπνευσμένα από την ελληνική κουζίνα, αποκλειστικά για κατόχους καρτών Mastercard®.

Αν ανήκετε στους λάτρεις του καλού φαγητού, αν σπεύδετε να επισκεφθείτε τις νέες αφίξεις προκειμένου να έχετε άποψη για τις εξελίξεις στο εστιατορικό τερέν, είμαι βέβαιη ότι μπαίνοντας στη σελίδα του Around the Τable θα πέσετε σε περισσότερα από ένα ονόματα που θα σας τραβήξουν την προσοχή. Ανοίξτε τη συνομιλία που έχετε με εκείνους τους φίλους που είναι και οι καλύτεροι συνδαιτυμόνες σας, μελετήστε τα μενού, συμφωνήστε πού και πότε θα κάνετε κράτηση. Σημαντικό: στο Around the table βγαίνουμε με έως 40 ευρώ το άτομο. Και πρόκειται για μια εμπειρία που πραγματικά αξίζει να μοιραστεί κανείς με την παρέα του.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μενού του Around the Τable, που σίγουρα θα συζητηθούν στο δικό μου τσατ.

1.

Ex Machina

 
 
 

Είναι νέο, είναι πολύ hot και δικαίως. Αφοσιωμένος σε αυτό που λέμε fusion κουζίνα, ο Άνταμ Κοντοβάς την προσφέρει όπως λίγοι ξέρουν, με τον δικό του μοναδικό τρόπο και με αυτό το εστιατόριο κάνει το πρώτο προσωπικό του βήμα. Πολυταξιδεμένος, γνωρίζοντας πώς να ενσωματώσει και να αναδείξει μέσα από το χαρακτηριστικό του στυλ όσα τον ιντριγκάρουν και όσα παίζουν στη γαστρονομία τώρα, παντρεύει ιδέες-ωδή στην ελληνική ταβέρνα με τις αιγυπτιακές του ρίζες, ενώ δεν έχει αφήσει πίσω του τις asian επιρροές του. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα απόλυτα σύγχρονο μπιστρό γεμάτο με λεπτομέρειες που αξίζει να παρατηρήσει κανείς, με την έννοια του sustainability να μεταφέρεται στο φαγητό, και όχι μόνο.

Αν δεν έχετε προλάβει να το δοκιμάσετε μέχρι τώρα, το Around the Τable είναι ιδανική αφορμή. Στο ειδικά σχεδιασμένο για το πρόγραμμα μενού βρίσκουμε ένα εκπληκτικό ψωμί στα κάρβουνα, ωμά ψάρια ημέρας μαριναρισμένα με βινεγκρέτ και κάσιους, μια τάρτα μελιτζάνας που επίσης περνάει από τα κάρβουνα, το signature ψητό κουνουπίδι του με εσπρέσο, σάλτσα λαχανικών και μπισκότο από καμένο βούτυρο αλλά και ένα χοιρινό μπριζολάκι που στο Ex Machina παίρνει έξτρα γεύση από καπνιστά μύδια και φιστίκι Αιγίνης. Τη βάφλα παγωτό με τα εσπεριδοειδή και το μέλι βελανιδιάς που θα έρθει για επιδόρπιο θα τη θυμάστε για μέρες.

2.

Pharaoh

 
 
 

Πολυσυζητημένο, με τη φήμη του να έχει ξεπεράσει ήδη τα σύνορα, νομίζω πως δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Με τον κορυφαίο Μανώλη Παπουτσάκη στο τιμόνι της κουζίνας του, το wine-bar restaurant που ετοιμάζει μαγειρευτά χωρίς ηλεκτρισμό αλλά σε ξυλόσομπες, στα κάρβουνα και στον ξυλόφουρνο, έχει επικεντρωθεί στα φυσικά κρασιά, διαθέτοντας μια εντυπωσιακή συλλογή στο κελάρι του και αγαπάει τους eclectic ήχους που βγαίνουν αποκλειστικά από βινύλια, το Pharaoh έγινε talk of the town πριν καλά-καλά ανοίξει τις πόρτες του.

Αποδείχθηκε μία από τις πιο σημαντικές εστιατορικές αφίξεις του 2022 και συμμετέχει στο Around the Table με μερικά από τα viral πιάτα του: τα χόρτα σχάρας με μανούρι, που για μένα είναι από τα πιο νόστιμα και λιτά πράγματα που παίζουν αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα, και τα ντοματίνια με μυρωδικά – μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε αυτά τα δύο, με τον ταραμά και τη φάβα του, με τα μανιτάρια στιφάδο που έχουν αγαπηθεί πολύ, με τον πετεινό με φασκόμηλο, μέλι, λεμόνι και κριθαράκι ή με ένα από τα φοβερά λαδερά του για κυρίως.

3.

Jerár

 
 
 

Πατώντας στη φιλοσοφία και στη (διεθνή πλέον) τάση του bistronomie, έχοντας χιούμορ –ψάξτε πώς προέκυψε το όνομά του–, ο Γιώργος Καβακλής και ο Χάρης Νικολούζος δημιούργησαν το εστιατόριο που έβαλε τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη, προσφέροντας πιάτα υψηλών γαστρονομικών ταχυτήτων σε ένα καλαίσθητο, αλλά προσιτό περιβάλλον. Φιλοξενώντας παράλληλα δουλειές μπουτίκ οινοποιείων, εναλλακτικές οινοποιήσεις, βιοδυναμικά και φυσικά κρασιά από την Ελλάδα και τον διεθνή αμπελώνα, το Jerár βρίσκεται στη λίστα με τα νέα και κορυφαία εστιατόρια πολλών απαιτητικών foodies.

Στο ειδικά σχεδιασμένο μενού που έχει φτιάξει για το Around the Τable ο ταλαντούχος Κερκυραίος σεφ βρίσκουμε τα εξής: ένα χειροποίητο ψωμί από φυσικό προζύμι ηλικίας πέντε ετών με βούτυρο από ξινή κρέμα και ελαιόλαδο από τον τόπο του· μια σαλάτα με ντομάτα και ντοματίνια, ροδάκινο, αμύγδαλα και ελιά· ένα ριζότο με μαριναρισμένο φινόκιο, βούτυρο λεμόνι και αυγοτάραχο από τον Τρικαλινό· ένα χοιρινό καρέ από παραδοσιακό λουκάνικο, pavé πατάτας, αγκινάρες Τήνου και σάλτσα χοιρινού και μια διαφορετική μελόπιτα με παγωτό μέλι και παπαρουνόσπορο για φινάλε.

4.

Βασίλαινας

 
 
 

Πρόκειται για ένα εστιατόριο-ζωντανό μνημείο γι’ αυτή την πόλη. Πίσω στο 1920, όλα ξεκίνησαν από ένα μπακάλικό που πουλούσε ρετσίνα από τα Μέγαρα και λίγους μεζέδες για να μην πίνουν ξεροσφύρι οι πελάτες. Λίγο μετά, ο Θανάσης Βασίλαινας προτείνει στους εργοστασιάρχες της βιομηχανικής περιοχής να ετοιμάζει προπληρωμένα γεύματα για τους εργάτες και να τους τα παραδίδει.

Οι καπεταναίοι και οι έμποροι του Πειραιά αρχίζουν να επισκέπτονται το μαγαζί και τα βράδια μετατρέπεται σε στέκι στο οποίο δεν επιτρέπεται να παραγγείλεις, μια και σερβίρει ό,τι έχει ετοιμάσει – δηλαδή είχε degustation μενού before it was cool. Έρχονται και οι πολιτικοί, οι καλλιτέχνες και οι δημοσιογράφο, από τα τραπέζια του περνάνε ο Winston Churchill, ο Elia Kazan, η Sophia Loren, έτσι ο Βασίλαινας εξελίσσεται σε κοσμικό hot spot.

Έχοντας μετακομίσει εδώ και μερικά χρόνια στο κέντρο, στην περιοχή του Χίλτον, σε έναν χώρο που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ο αιωνόβιος πια Βασίλαινας παραμένει σταθερή αξία για τη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας. Από τις 9 έως τις 30 Νοεμβρίου, μας περιμένει στο Around the Table με ένα καλωσόρισμα από τον σεφ με την all time classic ταραμοσαλάτα του που συνοδεύεται από τραγανές πίτες, με τον εμβληματικό πια μπακαλιάρο σε κρούστα που έχει ανανεωθεί και σερβίρεται με αλιάδα με κρόκο Κοζάνης και πικάντικη πολίτικη σαλάτα, με μοσχίδα Νάξου σε ένα γιουβετσάκι με τυρί βολάκι Τήνου. Το γλυκό είναι έκπληξη, είναι ημέρας.

5.

Artisanal

 
 
 

Σε μια περίοδο που στην περιοχή της Κηφισιάς άνοιγαν μόνο ιταλικά και μέρη για sushi, το Artisanal πήρε το ρίσκο και πόνταρε στις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις με έμφαση στα προϊόντα της εγχώριας παραγωγής. Σε ένα σκηνικό με αστικές αναφορές της δεκαετίας του ’50 και αυθεντικό διάκοσμο εκείνης της εποχής, σε έναν εντυπωσιακό κήπο και μια σάλα που ανανεώνει τα έργα που φιλοξενεί, αυτό το εστιατόριο αποπνέει ταυτόχρονα κάτι οικογενειακό, μια θαλπωρή που πολλοί αναζητάμε όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό. Στο φετινό Around the Τable δεν θα έχουμε απλώς τη δυνατότητα να επισκεφθούμε το Artisanal αλλά και να δοκιμάσουμε τα αποτελέσματα της συνεργασίας του με έναν sui generis μάγειρα, η οποία μόλις ξεκίνησε.

Ο Παναγιώτης Σιαφάκας που γνωρίσαμε από το πρότζεκτ των Nomade et Sauvage παρουσιάζει ένα φαγητό τραχύ, με όσο το δυνατό λιγότερη επεξεργασία, ολόφρεσκη ντόπια πρώτη ύλη με οικείες γεύσεις που μας υπενθυμίζουν ποιες είναι οι πραγματικές ρίζες της ελληνικής κουζίνας. Κάνοντας την κράτησή μας εκεί αυτό τον Νοέμβριο, θα είμαστε από τους πρώτους που θα πάρουμε μια γεύση από το καινούργιο μενού. Θα δοκιμάσουμε παντζάρι με φασόλι και γαλοτύρι, πέστροφα με πρόβειο βούτυρο και άγρια χόρτα, «χοντρό» με πιλάφι λεμονάτο και ένα ρυζόγαλο σαν crème brûlée, με κολοκύθα ψητή με βούτυρο φουντουκιού και κολοκυθόσπορο.

6.

Tsiftis

 
 
 

Σε έναν γοητευτικό πεζόδρομο των Ιλισίων προσφέρει μια απλή, αλλά όχι απλοϊκή κουζίνα, ακολουθεί την εποχικότητα και το αφορά η εντοπιότητα, αλλάζει συχνά το μενού, δείχνοντας συνέχεια κάτι καινούργιο, ενώ παράλληλα έχει ένα χαλαρό περιβάλλον – έτσι έγινε ένα από τα μέρη στα οποία η Αθήνα ψάχνει επίμονα τραπέζι.

Ένας από το καλύτερους σεφ της γενιάς του, ο Σήφης Μανουσέλης, ξέρει πώς να προσφέρει comfort ελληνικές γεύσεις που κρύβουν γαστρονομικά twists. Και στο μενού που θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν αποκλειστικά οι κάτοχοι καρτών Mastercard έχει συμπεριλάβει πολλά και ωραία: μια μους ταραμά με αλατισμένο λεμόνι και πούδρα από φύκια, ένα ταρτάρ από φιλέτο ελληνικού μόσχου με βανίλια, ντομάτα σε ζύμωση, καβουρδισμένο ηλιόσπορο και ένα πλιγούρι με χούμους ρεβιθιού, κόπα Κέρκυρας, μελάσα, ρόδι και σύκα. Βγάζει και χταπόδι στη σχάρα με λουκάνικο και μπάμιες, κάνει κρασάτο τον κόκορα με παπαρδέλες, άγρια μανιτάρια και παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου. Το γλυκό του είναι παραδοσιακό και τόσο σύγχρονο ταυτόχρονα: μια πορτοκαλόπιτα με καμένη μαρέγκα, σορμπέ μανταρίνι-πορτοκάλι και μοσχολέμονο.

7.

H Φάμπρικα του Ευφρόσυνου

 
 
 

Μέσα από τα πιάτα αυτού του εστιατορίου ερχόμαστε σε επαφή με τη δουλειά πενήντα διαφορετικών μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Έχοντας μαγειρική θητεία δίπλα σε μοναχούς και χρησιμοποιώντας μόνο βιολογικές πρώτες ύλες, ο Γιώργος Γκάτσος προτείνει πιάτα επηρεασμένα από την αγιορείτικη κουζίνα, ενώ ταυτόχρονα φημίζεται και για την υψηλή ποιότητα του κρέατος που επιλέγει. Βέβαια, ακολουθεί τις περιόδους νηστείας και προσαρμόζει αναλόγως το μενού του. Επιλέγει προσεκτικά τα ψάρια του από ψαρά της Λευκάδας, μας βοηθά να ανακαλύψουμε γηγενείς ποικιλίες του τόπου με την οινική του λίστα.

Μεσκλάν σαλάτα με ντοματίνια και λαχανικά κήπου, ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο Μεσολογγίου του Τρικαλινού, μανιτάρια λεντινούλα σοτέ σε μαλαγουζιά με θυμάρι, κιμαδόπιτα Σμύρνης με φέτα, γραβιέρα Καλαμάτας, φιστίκι, σταφίδες, μπακαλιάρος αχνιστός σε ζωμό καραβίδας και ένα παγωτό φραγκόσυκο σορμπέ με αλμυρή καραμέλα είναι η πρόταση του εστιατορίου στο Κουκάκι για το Around the Τable, ένα μενού που αφήνει τη δύναμη των καθαρών υλικών να μιλήσει από μόνη της.

8.

Feedέλ Asador

 
 
 

Με σεβασμό στην ελληνική γαστρονομία, το Feedέλ ξανασυστήνει και συνθέτει συνταγές από το πλούσιο παρελθόν της ελληνικής επικράτειας. Τα πιάτα του μενού εμπλουτίζονται με νέα υλικά από διεθνείς κουζίνες, τα κοκτέιλ του είναι γαστρονομικά και συνδυάζονται αρμονικά με τις γεύσεις της κουζίνας του, ενώ η λίστα κρασιών του αποτελείται από προτάσεις παραγωγών που μας ταξιδεύουν στους ελληνικούς αμπελώνες.

Το μενού που θα μπορούμε να απολαύσουμε κάνοντας κράτηση αυτόν τον μήνα μέσω του Around the Τable στο εστιατόριο της Γλυφάδας είναι πληθωρικό. Το γεύμα μας εκεί θα ξεκινήσει με μια σαλάτα με αμπελοφάσουλα και φακές, χυμό ντομάτας, σύγκλινο Μάνης και σφέλα. Θα συνεχίσουμε με το διάσημο τζατζίκι αβοκάντο του και τηγανητούς γίγαντες με σάλτσα ταρτάρ, μυρώνια και πούδρα κάππαρης. Θα δοκιμάσουμε το πιροσκί με μοσχαρίσιο ταρτάρ, πίκλα αγγουριού και κρόκο αυγού, ένα κοτόπουλο με ταχίνι, οξύμελο, καλαμπόκι και jasmine ρύζι. Θα κλείσουμε με μια πεκανόπιτα, δηλαδή μια γλυκιά πίτα με πεκάν, σιρόπι λουίζας, ξύγαλο και γκρανόλα με σφένδαμο. Απολαύστε!

 

Αν είστε κάτοχοι καρτών Mastercard, μπείτε σήμερα στη σελίδα του Around the Τable, κάντε κράτηση για να δοκιμάσετε τα πιο viral πιάτα της πόλης και απολαύστε την απόλυτη foodie εμπειρία με τους φίλους σας.

Photo/content: Γιώργος Ξανθινάκης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon