Πολύ πάνω από το ανώτατο όριο που είχε επιβάλει η Δύση κατάφερε η Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιό της, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο.
Το ανώτατο όριο στο οποίο είχε καταλήξει η Δύση ήταν 60 δολάρια ανά βαρέλι, ωστόσο σύμφωνα με τις δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου, η Μόσχα κατάφερε και πούλησε σχεδόν όλο της το πετρέλαιο σε τιμές ανώτερες του εν λόγω ορίου.
Συγκεκριμένα, ο Βλαντίμιρ Φουργκάλσκι αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στην Άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε πως «ακόμη και οι μη φιλικές χώρες τονίζουν ότι το λεγόμενο ανώτατο όριο τιμής δεν απέδωσε. Περισσότερο από το 99% του πετρελαίου διαπραγματεύεται πολύ πάνω από την τιμή των 60 δολαρίων ανά βαρέλι».
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία εισήγαγαν το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο να περιορίσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην πορεία, η Ρωσία αναγκάσθηκε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών αφότου επιβλήθηκε η ανώτατη τιμή καθώς προσπαθούσε να βρει αρκετά πλοία για να μεταφέρει όλη της την παραγωγή. Στη συνέχεια όμως, κατάφερε να αναθέσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της σε εγχώριες ή μη δυτικές ξένες μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες δεν απαιτούν δυτική ασφαλιστική κάλυψη.
Οι προβλέψεις της ρωσικής κρατικής τράπεζας VEB για τις εξαγωγές πετρελαίου
Σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τράπεζα VEV, η οποία παρουσίασε τις δικές της προβλέψεις σε σημερινή εκδήλωση, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου φαίνονται να προσεγγίζουν τα 242 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (4,84 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως) εφέτος, πιο κάτω από τα 248 εκατομμύρια τόνους το 2022.
Αντίστοιχα, για το ερχόμενο έτος, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θα διαμορφωθούν στα 241 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε η VEB. Από την πλευρά του, ο Αντρέι Κλεπάτς, επικεφαλής οικονομολόγος της VEB, είπε ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να μειώνονται απότομα, φθάνοντας τα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) εφέτος από τα 56 bcm το 2022 και από τα 130-140 bcm προηγουμένως.
«Αυτό δεν θα ανακαμφθεί. Έως ότου οι σχέσεις μας αλλάξουν ριζικά, αλλά αυτό θα γίνει σε ένα πολύ μακρινό μέλλον», δήλωσε ο Κλεπάτς, προσθέτοντας ότι θα ήταν αδύνατο να αντισταθμιστεί η πτώση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου με την αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters