ADVERTORIAL

Κάθε 5 λεπτά ένας άνθρωπος διαγιγνώσκεται με κάποια μορφή καρκίνου του αίματος, όπως λέμφωμα ή λευχαιμία, που τυγχάνει να είναι επίσης η πιο συνήθης μορφή καρκίνου σε παιδιά. Γι' αυτούς τους ανθρώπους, λοιπόν, η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί την μοναδική θεραπευτική επιλογή.

Οι στατιστικές λένε, ωστόσο, πως μόνο το 30% εκείνων που θα χρειαστούν μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, όπως ονομάζεται σήμερα πλέον η δωρεά του μυελού των οστών, βρίσκει μόσχευμα από δότη μέσα στην οικογένεια- η ζωή των υπολοίπων εξαρτάται από εθελοντές. Και δίνοντας λίγο σάλιο, καθένας από εμάς μπορεί να γίνει εθελοντής δότης και ίσως μια μέρα να σώσει μία από αυτές τις ζωές...

«Γίνετε εθελοντές δότες μυελού των οστών, μπορεί για κάποιον συνάνθρωπο μας να είστε η τελευταία ελπίδα»

Αν και υπάρχουν πολλά εκατομμύρια εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες σε όλο τον κόσμο, μόνο 1 στους 2.000 βρίσκεται τελικά συμβατός με κάποιον ασθενή. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος αριθμός, σύμφωνα με τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας, κυμαίνεται σε περίπου 160.000 εθελοντές δότες, εκ των οποίων 329 ήταν συμβατοί δότες, προσέφεραν δηλαδή μόσχευμα σε ασθενείς. 

Ο Δημήτρης Μπρούτσος είναι 39 ετών, εργάζεται ως μηχανικός στη MORE του Ομίλου Motor Oil κι ανήκει σε αυτούς του 323 ανθρώπους, που όχι μόνο είναι εθελοντής, αλλά έχει γίνει επίσης δότης μυελού των οστών. Κι αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε για εκείνον. Και, όπως λέει, ήταν «η εύκολη απόφαση που πήρε στην ζωή του».

Αποφάσισε να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών μετά από σχετική ενημέρωση από τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδα» και γνωρίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να είσαι η τελευταία ευκαιρία για ζωή για κάποιον άνθρωπο, δεν χρειάστηκε να κάνει δεύτερες σκέψεις για το αν θα προχωρήσει στην διαδικασία ή όχι. «Ακόμα και τώρα που έχω ήδη γίνει δότης, με συγκινεί το πώς η δική μου απόφαση να γίνω εθελοντής είχε τη δύναμη να σώσει τη ζωή ενός συνανθρώπου μου. Όσο διαφορετικοί και αν είμαστε και μπορεί να μην γνωρίζουμε τον διπλανό μας, τελικά είμαστε συνδεδεμένοι περισσότερο από όσο νομίζουμε. Μπορούμε να δώσουμε ελπίδα και ζωή αρκεί να το θέλουμε και να το πάρουμε απόφαση», εξηγεί. 

 Όσο για τη διαδικασία, την χαρακτηρίζει πολύ απλή και εύκολη, περιλαμβάνοντας εξετάσεις ρουτίνας μέχρι και την τελική ημερομηνία λήψης των αιμοποιητικών κυττάρων, ενώ δίπλα του σε ό,τι και αν χρειάστηκε από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή είχε τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδα». Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει πως δεν είχε άγχος. «Ξέρετε, καμιά φορά όσο προετοιμασμένος και αν είσαι για μια επέμβαση -ακόμη και για μία προγραμματισμένη εξέταση ρουτίνας- πάντα υπάρχει μία αγωνία, ένα άγχος. Ήθελα να πάνε όλα καλά. Ήθελα να προσφέρω. Ένιωθα πολύ έντονο μέσα μου το αίσθημα της προσφοράς και της ελπίδας που θα πάρει ο λήπτης. Ο Σύλλογος "Όραμα Ελπίδα" πέρα από το ότι ήταν δίπλα μου σε όλη την διαδικασία, φρόντισε να με ενημερώσει πλήρως, να νιώσω ασφάλεια και έτσι να ηρεμήσω για να πάνε όλα καλά», προσθέτει.

 

Κληθείς να σχολιάσει την πρώτη αντίδρασή του όταν έμαθε ότι είναι συμβατός δότης, ο Δημήτρης Μπρούτσος έχει να θυμάται μόνο δυο συναισθήματα: ευχάριστη έκπληξη και παράλληλα συγκίνηση. «Από το πρώτο κιόλας τηλεφώνημα είχα αποφασίσει ότι θα γίνω δότης μυελού των οστών. Στην αρχή δεν γνώριζα τίποτα για τον λήπτη και δεν είχε σημασία για έμενα να μάθω, μετά το πέρας τις διαδικασίας έμαθα πως είναι για κάποιον συνάνθρωπό μας από την Αμερική. Άρα καταλαβαίνετε πως πράγματι, η προσφορά δεν έχει γεωγραφικά όρια. Δεν περιορίζεται σε αποστάσεις, σε φύλο, σε ιδιότητες. Όσοι συνάνθρωποί μας είναι υγιείς ας κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα. Και πραγματικά, το πόσο μεγάλη συγκίνηση νιώθει κανείς δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι κυριολεκτικά ένα δώρο προς έναν συνάνθρωπο που μπορεί και να μην γνωρίσουμε ποτέ. Να μην μάθουμε ποτέ τίποτα για εκείνον ή για εκείνη. Αλλά η ελπίδα μας ότι θα σώσουμε τη ζωή κάποιου μας αρκεί. Νομίζω με αυτό θα συμφωνήσουν όλοι οι εθελοντές δότες», λέει.

Κι αυτό το αίσθημα χαράς και πληρότητας, που βγαίνει σχεδόν ενστικτωδώς όταν συνειδητοποιείς πως η πιο απλή πράξη εθελοντισμού καταλήγει να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου, είναι που υπερνικά τελικά κάθε φόβο. Αν και ο Δημήτρης Μπρούτσος λέει πως δεν ένιωσε ούτε μια στιγμή φόβο, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας. «Έχοντας δίπλα μου τους ανθρώπους από το "Όραμα Ελπίδας" και την οικογένεια μου, που με στήριξαν στην όλη διαδικασία, το μόνο άγχος ήταν να πάνε όλα καλά για να φύγει το μόσχευμα για τον λήπτη. Δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή φόβο. Αγωνία όπως ανέφερα ήδη. Ο φόβος είναι ένα αίσθημα που ξεπερνίεται όταν βλέπεις μακριά και στο πού θα οδηγήσει αυτή η διαδικασία. Και θα οδηγήσει στο να δώσει ζωή σε έναν συνάνθρωπο. Τι πιο σημαντικό από αυτό; Ο φόβος που νιώθει ο άνθρωπος που θα πάρει τα κύτταρα ( ο λήπτης δηλαδή) και δεν ξέρει αν η θεραπεία του θα καταφέρει να του κερδίσει έναν ακόμα μήνα ζωής, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον φόβο, την αγωνία έστω, για μία επέμβαση που θα δώσει ζωή», τονίζει.

Γι' αυτό, αν υπάρχει ένα μήνυμα που θέλει να στείλει σε όσους ενδεχομένως διστάζουν να μπουν στη διαδικασία, αυτό είναι «Γίνετε εθελοντές δότες μυελού των οστών, μπορεί για κάποιον συνάνθρωπο μας να είστε η τελευταία ελπίδα». Γιατί πιστεύει πως μόνο αυτό μπορεί να περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο όλη την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς συγκεκριμένα μυελού των οστών. Κι εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του.

 

Δώσε ΕΛΠΙΔΑ, Δώσε ΖΩΗ, γίνε εθελοντής δότης Μυελού των Οστών

Αν η παραπάνω ιστορία φαντάζει ένα…ελπιδοφόρο παραμύθι που δύσκολα θα πραγματοποιηθεί γιατί δεν ξέρετε πώς να γίνετε εθελοντής δότης, δεν γνωρίζετε πού πρέπει να απευθυνθείτε, ο Όμιλος Motor Oil υλοποιεί την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου μία σπουδαία δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Εκείνη την ημέρα, οπότε γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού, ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας», τιμώντας τη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, αποφάσισε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών, προκειμένου να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του κοινού αφού όσο περισσότερο εμπλουτίζουμε τις υπάρχουσες τράπεζες με νέους δότες, τόσο περισσότερες πιθανότητες ίασης δίνουμε σε ασθενείς. Και φέτος, σε αυτή την προσπάθεια, αρωγός είναι η Motor Oil, που στηρίζει το σημαντικό αυτό έργο με μια πάρα πολύ σημαντική δράση, στην οποία έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε αν βρεθείτε σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και την Πλατεία ΟΣΕ στο Λουτράκι (ώρες 09.00 – 19.00). 

Εκεί, στην κεντρική έξοδο του Μετρό, θα συναντήσετε τα περίπτερα του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» -ένα εκ των οποίων θα φιλοξενηθεί και στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Motor Oil στην Αθήνα- όπου εθελοντές κι από τις δυο πλευρές θα βρίσκονται στο σημείο για να σας ενημερώσουν για τη σημασία της προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων και τη δωρεά μυελού των οστών ώστε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προσφορά ζωής για όσους έχουν ανάγκη.

Αλλά πάνω απ' όλα θα βρίσκονται εκεί για να «αποδείξουν» με τον πιο απλό κι εύκολο τρόπο πως μια μπατονέτα με λίγο σάλιο μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές. Πώς; Μέσω του εθελοντισμού, αφού όσοι επιθυμούν μπορούν να δώσουν στοματικό επίχρισμα (σάλιο), να συμπληρώσουν την αίτηση του συλλόγου και έτσι να εγγραφούν στην παγκόσμια και εγχώρια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Κι αυτό είναι το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα ζωής, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς που πάσχει από λευχαιμία ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα.

Ας δώσουμε όλοι μαζί ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου και ας δώσουμε ραντεβού στα περίπτερα ενημέρωσης της Motor Oil.  

Εμείς θα είμαστε εκεί! Εσείς;