Νέες τιμές στα εισιτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων- Πώς διαμορφώνονται

Υπουργείο Πολιτισμού: Νέα τιμολογιακή πολιτική Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Για νέα τιμολογιακή πολιτική για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, γνωμοδότησε σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού εξήγησε τους λόγους της αναθεώρησης, αλλά και την περίοδο που θα ισχύσουν οι αλλαγές. 

Μεταξύ άλλων καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση, που ίσχυε κατά την θερινή και χειμερινή περίοδο και θα εφαρμοστεί ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Αναλυτικότερα, θετικά γνωμοδότησε σήμερα, με ομόφωνη απόφασή του για τη νέα τιμολογιακή πολιτική των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα εισιτήρια εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού (350 περίπου) είναι επιβεβλημένη με βάση τα δεδομένα της αυξανόμενης επισκεψιμότητας των τελευταίων 2 ετών, της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 28 χώρους - έως σήμερα - με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και το γεγονός ότι οι ισχύουσες τιμές, αναθεωρημένες από 5ετίας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η πρόταση της νέας τιμολογιακής πολιτικής βασίζεται σε ειδική μελέτη, την οποία ανέθεσε ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα βασικά σημεία της νέας τιμολογιακής πολιτικής αφορούν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της σε δύο φάσεις.

Α' φάση, έναρξη ισχύος από 1.4.2024:

-Κατάργηση των ενιαίων εισιτηρίων εισόδου με παραπάνω του ενός αρχαιολογικών χώρων ή μουσείων, όπου εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ηλεκτρονικό εισιτήριο και συνδέονται με μουσεία-ΝΠΔΔ. 

-Εφαρμογή νέας υπηρεσίας Εξατομικευμένης Επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου με υψηλό αντίτιμο εισιτηρίου. Η επίσκεψη αφορά σε ομάδες των 5 ατόμων και έως 4 ομάδες στο δίωρο (07:00-09:00 και 20:00-22:00), με προσφορά ειδικής ξενάγησης και αναμνηστικών δώρων (θα επεκταθεί και σε άλλους χώρους κατά την Β' Φάση).

Β' φάση, έναρξη ισχύος από 1.4.2025:

-Εξορθολογισμός του αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου, σύμφωνα με κατάταξη των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων σε 5 κατηγορίες με βάση την επισκεψιμότητα, ενίοτε τη σημασία τους στην εκάστοτε περιοχή και το ισχύον εισιτήριο εισόδου. Οι 5 κατηγορίες αντιστοιχούν σε 5 βαθμίδες αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου ως εξής:

1) Ακρόπολη Αθηνών, κατηγορία Α

   30 ευρώ

2) Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, κατηγορία Β

   (επισκ. πάνω από 200.000)

   20 ευρώ

3) Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, κατηγορία Γ

   (επισκ. 75.000 έως 200.000)

   15 ευρώ

4) Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, κατηγορία Δ

   (επισκ. 15.000 έως 75.000)

   10 ευρώ

5) Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, κατηγορία Ε

   (επισκ. κάτω από 15.000)

   5 ευρώ

Επίσης μουσεία που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου διαμορφώνουν δική τους τιμολογιακή πολιτική

Με τον τρόπο αυτό καταργούνται οι υφιστάμενες 9 βαθμίδες στην κλίμακα των αντιτίμων εισιτηρίου εισόδου από 2 έως 20 ευρώ, οι οποίες σε συνδυασμό με τις 4 κατηγορίες δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου και τις 34 δικαιούχων ελευθέρας εισόδου συνεπάγονται ένα πολύπλοκο σύστημα με δυσανάλογα βαρύ διαχειριστικό κόστος.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Μουσεία - Αρχαιολογικοί χώροι: Ίδια τιμή όλο το χρόνο και μια επιπλέον Κυριακή δωρεάν 

Επίσης:

-Καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου με μία ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία σε όλη τη διάρκεια του έτους.

-Προστίθεται μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά την χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου-31η Μαρτίου), συγκεκριμένα η τρίτη Κυριακή του μήνα επί πλέον της πρώτης.

-Κατάργηση των ενιαίων και των κοινών εισιτηρίων πλην Aρχαίας Ολυμπίας, Δελφών, Μυκηνών και Αιγών ή όπου για λόγους χωροταξικούς επιβάλλεται το κοινό εισιτήριο χώρου και μουσείου.

-Διατήρηση του μειωμένου εισιτηρίου εισόδου για τα άτομα ηλικίας 65+ από χώρες της Ε.Ε. για το διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 31η Μαΐου.

-Διατήρηση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου στα άτομα έως 25 ετών για τους πολίτες Ε.Ε. και επέκταση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου για πολίτες εκτός Ε.Ε. έως την ηλικία των 18 ετών, αντί της ηλικίας έως 5 ετών που ισχύει τώρα.

-Διατηρείται το δικαίωμα ελευθέρας εισόδου για τα ΑμεΑ και τις κατηγορίες ατόμων που έχουν θεσπιστεί έως σήμερα για λόγους κοινωνικούς ή ιδιότητας.

 -Έκδοση Κάρτας Πολιτισμού (Culture Gard) για τις κατηγορίες που έχουν θεσμοθετηθεί και θα εκδίδεται μέσω της εφαρμογής του gov.gr ή των ΚΕΠ για ημεδαπούς φορολογούμενους.

Μουσεία - Αρχαιολογικοί χώροι: Οι στόχοι του υπουργείου 

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω -συμπληρώνει η ανακοίνωση του υπουργείου- με τη νέα τιμολογιακή πολιτική εισιτηρίων εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας, επιτυγχάνονται:

-Κατηγοριοποίηση των επισκέψιμων χώρων και μουσείων με κριτήριο την επισκεψιμότητά τους, τη σημασία τους για την εκάστοτε περιοχή και το ισχύον αντίτιμο εισιτηρίου.

-Εξορθολογισμός και απλοποίηση των κατηγοριών των εισιτηρίων.

-Απόδοση στα μνημεία μας της αξίας που αντιστοιχεί στη σπουδαιότητά τους για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

-Αύξηση ημερών ελευθέρας εισόδου κατά μία (1) Κυριακή μηνιαίως τη χειμερινή περίοδο για όλους ανεξαρτήτως τους επισκέπτες.

-Εξάλειψη διακρίσεων και διεύρυνση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου σε παιδιά και νέους, ηλικίας 5-18 ετών, από χώρες εκτός Ε.Ε.

-Ουσιαστική αύξηση των δημοσίων εσόδων από τα εισιτήρια και επανεπένδυσή τους στα έργα Πολιτισμού για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ