Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την πολιτική κρίση στη Γαλλία στον απόηχο του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση που πέρασε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Το τροποποιημένο νομοσχέδιο για τους μετανάστες υποστηρίχθηκε τόσο από το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν όσο και από το ακροδεξιό της Μαρίν Λεπέν. Η ψηφοφορία ωστόσο δίχασε το κόμμα του Μακρόν και ο υπουργός υγείας Ορελιέν Ρουσό ανακοίνωσε την παραίτησή του.
«Η κυβέρνηση Μακρόν πουλάει την ψυχή της» τιτλοφορείται δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, με την εφημερίδα του Μονάχου να τονίζει πως μετά την ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση «ο μακρονισμός είναι νεκρός».
«Ο μακρονισμός σήμαινε για πολλούς Γάλλους αυτήν την άκρως συγκεκριμένη και ταυτοχρόνως ακαθόριστη πορεία στο κέντρο, την οποία χάρασσε ο πρόεδρος Μακρόν. Ο νέος νόμος περί μετανάστευσης όμως τον οποίο ο Μακρόν ήθελε να περάσει οπωσδήποτε φέτος και πραγματικά με κάθε κόστος, αποτελεί σημείο καμπής – μία τόσο κραυγαλέα παραχώρηση στη δεξιά, ώστε να είναι απίθανο για τον Μακρόν να καταφέρει να πάρει ξανά τη μετριοπαθή αριστερά με το μέρος του» ανέφερε η γερμανική εφημερίδα.
«Τώρα θριαμβεύει η Μαρίν Λε Πεν: η πολιτικός που ο Μακρόν είχε υποσχεθεί με στόμφο ότι θα σταματήσει, η οποία ήταν και ο λόγος για τον οποίο εξελέγη δύο φορές ο Γάλλος πρόεδρος. Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National (RN) χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως “ιδεολογική νίκη”. Και έχει δίκιο» συνεχίζει.
Tageszeitung για Μακρόν: «Τίποτα δεν εγγυάται ότι καμία τέτοια συμμαχία δεν θα ασκεί την εξουσία στο μέλλον»
Σε αυτό συμφωνεί και η tageszeitung, προσθέτοντας ακόμη πως μετά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου «προκύπτει ντε φάκτο μία πολιτική συμφωνία που απλώνεται από το κέντρο του Μακρόν, στην αστική δεξιά, μέχρι και τους λεπενιστές. Και τίποτα δεν εμποδίζει την επανάληψη αυτής της συμμαχίας, τίποτα δεν εγγυάται ότι καμία τέτοια συμμαχία δεν θα ασκεί την εξουσία στο μέλλον. Τι αξία έχουν οι συνηθισμένες υποσχέσεις πως δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση με το RN;
»Το 2017 και το 2022 ο Μακρόν (με πολλές ψήφους από την αριστερά) εξελέγη και επανεξελέγη, επειδή διαβεβαίωνε πως θα πολεμήσει την ακροδεξιά και θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να καταλάβει αυτή την εξουσία. Τώρα όμως είναι ο ίδιος αυτός που της ανοίγει την πόρτα. Και αυτό με κίνδυνο να πληρώσει την έγκριση της νομοθετικής μεταρρύθμισης, την οποία απαίτησε πάση θυσία, με μία εσωτερική διάσπαση μεταξύ των μακρονιστών».
Η γαλλική ψηφοφορία ήρθε ώρες πριν από μια συμφωνία της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στα 27 κράτη μέλη. Το νέο σύμφωνο, που πέρασε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιλαμβάνει τη δημιουργία συνοριακών κέντρων κράτησης και τη δυνατότητα ταχύτερης απέλασης των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο.
Το νέο σύστημα επιτρέπει ακόμα, στους αιτούντες άσυλο να μετεγκαθίστανται από τα νότια κράτη μέλη, που έχουν τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων, σε άλλες χώρες. Εκκρεμεί ωστόσο να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle