«Σπάργανα του Ιησού» ονομάζεται ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο γλύκισμα, που τρώγεται την παραμονή των Χριστουγέννων και αναβίωσε σήμερα στα Ιωάννινα.
Τα «σπάργανα του Χριστού» είναι τηγανίτες, ψημένες πάνω σε πυρωμένη πέτρα και μέσα στο τζάκι, οι οποίες στη συνέχεια τις μελώνουν σε ζαχαρόνερο, με καρύδια και κανέλα που ετοιμάζονται για το τραπέζι της Παραμονής των Χριστουγέννων.
Το έθιμο συμβολίζει τα σπάργανα του Ιησού στη φάτνη ενώ είναι, ίσως, το πλέον παραδοσιακό στην Ήπειρο.
Τα κλαρίνα αντήχησαν στη μικρή πλατεία του Κάστρου στα Ιωάννινα και ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι, συμμετείχε στη χαρά.
Οι γυναίκες από το 4ο ΚΑΠΗ του Κάστρου, ετοίμασαν τον χυλό από αλεύρι, νερό και αλάτι. Άναψαν τη φωτιά για να πυρακτωθεί καλά η μαυρόπλακα. Οι τηγανίτες χρειάζονται περίπου 10 λεπτά ψήσιμο και μετά μπαίνουν στο μέλι με τα τριμμένα καρύδια.
Με τη συνοδεία κλαρίνων νεαρές γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές ψάλλουν τα κάλαντα για τα «σπάργανα του Χριστού».
Το έθιμο, οι παλαιότερες γενιές, το τηρούσαν το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων στο κάθε σπίτι.
Τα τελευταία χρόνια αναβιώνει λίγο νωρίτερα, ώστε να έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν σχολεία της πόλης, για να γνωρίσουν οι μαθητές τις παραδόσεις του τόπου τους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ