Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν περικυκλώσει τη Χαν Γιουνίς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν περικυκλώσει τη Χαν Γιουνίς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν περικυκλώσει την πόλη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. 

Τα στρατεύματα φέρονται επίσης να έχουν προχωρήσει εσωτερικά στα υπόλοιπα τμήματα της πόλης, όπου πιστεύουν ότι οι ηγέτες της Χαμάς κρύβονται σε σήραγγες με ομήρους. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι τα τανκς του ισραηλινού στρατού είχαν κλείσει τον τελευταίο δρόμο από την πόλη προς τις μεσογειακές ακτές, εμποδίζοντάς τους ουσιαστικά να διαφύγουν προς τα νότια. Υπήρχαν επίσης έντονες μάχες γύρω από τα δύο κύρια νοσοκομεία της πόλης.

Ο αποκλεισμός σημειώθηκε την ώρα που γίνονταν κηδείες για μερικούς από τους 24 Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, στην πιο φονική ημέρα για τον ισραηλινό στρατό  από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα πριν από 12 εβδομάδες. Τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν επίσης στη Γάζα τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επέκτειναν την επιχείρησή τους στη νότια Γάζα στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού έθεσαν σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχό τους τα προπύργια της Χαμάς στα βόρεια. Μέσα σε λίγες ημέρες λέγεται ότι έφτασαν στην «καρδιά» της Χαν Γιουνίς, όπου βρήκαν και εξακολουθούν να βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τις βόρειες περιοχές.

Ωστόσο, τα στρατεύματά του ισραηλινού στρατού αντιμετώπισαν έκτοτε σθεναρή αντίσταση από την ταξιαρχία της Χαμάς στην πόλη. Το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους που μένουν δυτικά της πόλης να μετακινηθούν αμέσως στην περιοχή al-Mawasi, στη μεσογειακή ακτή, για τη δική τους ασφάλεια.

Ορισμένοι μάρτυρες δήλωσαν ότι τα τανκς είχαν αποκλείσει τον δρόμο που οδηγεί εκεί, εμποδίζοντάς τους να ενωθούν με τους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή βρίσκουν καταφύγιο  στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. «Προσπαθώ να φύγω για τη Ράφα, αλλά τα τανκς είναι τώρα πολύ κοντά στην ακτή και πυροβολούν προς τα δυτικά», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Σαμπάν, ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός με τέσσερα παιδιά.

Ισραήλ: Απορρίπτει συζήτηση για κατάπαυση του πυρός

Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για «κατάπαυση του πυρός» ή την ίδρυση, πιο μακροπρόθεσμα, ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στο πλάι του Ισραήλ.

Η απόρριψη από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης της λύσης των δύο κρατών είναι «απαράδεκτη» και υπάρχει κίνδυνος να «παρατείνει τη σύρραξη», προειδοποίησε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, πέρα από τα παλαιστινιακά εδάφη, η σύρραξη κλιμακώνει τις εντάσεις ανάμεσα από τη μια στο Ισραήλ και τον βασικό σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, κι από την άλλη τον «άξονα της αντίστασης», που πρόσκειται στο Ιράν και συναπαρτίζεται από οργανώσεις όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούτι. 

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως προχώρησε σε αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ εναντίον φιλοϊρανικών ένοπλων ομάδων, με τουλάχιστον δυο νεκρούς, σε ανταπόδοση για τις επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ. Έκανε επίσης γνωστό πως προχώρησε σε νέους βομβαρδισμούς, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ώρες, στην Υεμένη, βάζοντας και πάλι στο στόχαστρο πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας των Χούτι.

Στις ΗΠΑ, προεκλογική ομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν διακόπηκε επανειλημμένα από διαδηλωτές που αξίωναν κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

WSJ: Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν συμφωνία Ισραηλ-Χαμας για το υπόλοιπο της θητείας Μπάιντεν

Διεθνή / WSJ: Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν συμφωνία Ισραηλ-Χαμας για το υπόλοιπο της θητείας Μπάιντεν

Δυο από τα σημαντικότερα εμπόδια θεωρούνται η απαίτηση του Ισραήλ ο στρατός του να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφεια και οι λεπτομέρειες για το ποιοι Παλαιστίνιοι θα ανταλλαγούν με τους 64 ομήρους
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ