Από τον Παπαδήμο στον Πικραμμένο με στάση στον Αρσένη-Μέρος Β΄

Από τον Παπαδήμο στον Πικραμμένο με στάση στον Αρσένη-Μέρος Β΄ Facebook Twitter
0

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Προφανώς. Απλώς, πρέπει να θωρακίσουμε τα επιχειρήματά μας με έναν τρόπο ο οποίος είναι –ας το πούμε έτσι- πιο έντεχνος και ευφυής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Η χρήση του τελικού πιθανού όπλου, αυτό δεν είναι το βέτο; Αυτό σας ρωτάω.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ναι, ναι.

Και, επίσης, σε σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών, για να έχει απαντηθεί…

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Νομίζω ότι ο κ. Καμμένος μιλά για το ενδεχόμενο να περιληφθεί το θέμα των Σκοπίων στην ατζέντα…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Εντάξει, ναι.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): …διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Πάντως, η αντίδραση μετά την απόφαση της Χάγης, ήταν μία αντίδραση πολύ φιλική για την Ελλάδα και για τη δική μας άποψη. Επειδή συμβαίνει να έχω χειριστεί τα θέματα και ως Υπουργός Αμύνης και ως Υπουργός Οικονομικών, σας δίνω μία απάντηση.

Τώρα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση αυτές τις τριάντα μέρες θα έχει να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα, μου είπατε, σε σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών; Ενδεχομένως το ζήτημα των τραπεζών, της ανακεφαλοποίησης. Αυτό να το ξέρουμε, διότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και η επιλεξιμότητά τους για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα είναι κάτι πολύ σημαντικό.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Θέλω να κάνω μία παρατήρηση…

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε; Να επιλέξουμε τον Πρωθυπουργό πρώτα και μετά…

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ορίστε;

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Να τελειώσουμε με το θέμα του Πρωθυπουργού πρώτα.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Νομίζω ότι τελειώσαμε. Είναι η συνταγματική επιταγή. Ακολουθούμε τη συνταγματική επιταγή με τον κ. Πικραμμένο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Εγώ μετά τον κ. Τσίπρα θέλω να κάνω μία παρατήρηση, αλλά όχι για τον Πρωθυπουργό.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Μπορώ να πω κάτι πάνω σ’ αυτό;

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Παρακαλώ. Ορίστε.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Το Σύνταγμα στο άρθρο 37 ορίζει ρητώς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τρία πρόσωπα, δηλαδή τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Θα διαλέξει αυτόν που θέλει.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): …τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Δεν εκφραζόμαστε εμείς οι Αρχηγοί γι’ αυτό.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Σύμφωνοι, εντάξει. Δεν θέλετε μια γνώμη; Να μην πούμε μια γνώμη, δηλαδή, επ’ αυτού; Θεωρείτε…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Όχι. Νομίζω ότι θα φέρουμε σε δύσκολη θέση και τους δικαστικούς και τον Πρόεδρο.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Εντάξει. Απλά επισημαίνω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τρία πρόσωπα.

Όσον αφορά στο θέμα του ΝΑΤΟ και για να μην ξαναμιλήσω -αν μου επιτρέπετε, κυρία Παπαρήγα- και εγώ ήθελα να πω περίπου αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος. Στην ατζέντα -την οποία ατζέντα της Συνόδου εξ όσων γνωρίζω την καθορίζουν καθ’ ομοφωνία τα μέλη του ΝΑΤΟ- δεν έχει μπει το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ως εκ τούτου, εκτός κι αν υπάρξει θέμα αιφνιδιασμού –που δεν συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις- δεν υφίσταται κάποιο πολύ σοβαρό ζήτημα.

Νομίζω ότι η στάση που πρέπει να ακολουθήσει και η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι η στάση που είχαμε κρατήσει μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά ένα πολύ σημαντικό θέμα, δηλαδή ότι εμείς ως χώρα επιδιώκουμε να λυθεί το θέμα της ονομασίας με κοινά αποδεκτή λύση, με γεωγραφικό προσδιορισμό. Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται να επεκταθούμε παραπάνω.

Όμως, σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, νομίζω ότι μας καλύπτει το γεγονός ότι δεν έχει μπει στην ατζέντα της Συνόδου αυτό το θέμα.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Μάλιστα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Ωστόσο, αφού δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, δεν υπάρχει και αντικείμενο συζήτησης.

Εάν μπει αιφνιδιαστικά, όποιος πάει, θα προβάλλει βέτο στο να μη συζητηθεί, γιατί δεν υπάρχει επίσημη ελληνική κυβέρνηση.

Η θέση μας είναι γνωστή, αλλά μην πάμε τώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα προεκλογικά.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Το λόγο έχει ο κ. Κουβέλης.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Δεν θα πρέπει να αναδεικνύουμε θέματα τα οποία δεν υπάρχουν. Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική ως χώρα. Σε κάθε περίπτωση, να αποτραπεί. Και είναι δυνατόν να αποτραπεί. Και εδώ είμαστε, εάν τυχόν θελήσει κάποιος να το εντάξει στην ημερήσια διάταξη, να το αντιμετωπίσουμε.

Όμως, σήμερα έχουμε δύο δεδομένα, την εθνική στρατηγική και το δεύτερο που έχουμε είναι ότι δεν είναι θέμα της ημερήσιας διάταξης.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Είπαμε απλώς για την περίπτωση του αιφνιδιασμού.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Αυτό είπα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Στην περίπτωση του αιφνιδιασμού, ασφαλώς πρέπει να υπάρχει βέτο εκείνη την ώρα. Αυτό δεν το συζητάμε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Εντάξει. Αυτονόητα πράγματα είναι αυτά.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, κύριε Σαμαρά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Μην αιφνιδιάζουμε με θέματα.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Να μιλήσω για κάτι που δεν είναι αυτονόητο ή μάλλον είναι αυτονόητο, αλλά δεν το συζητήσαμε; Θα πρότεινα η υπηρεσιακή κυβέρνηση να έχει μικρό αριθμό Υπουργών, όσο το δυνατόν μικρότερο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ναι, κύριε Πρόεδρε, το είπαμε.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό Υπουργών.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Εγώ είμαι σύμφωνος, κύριε Πρόεδρε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Σύμφωνοι.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Και εγώ συμφωνώ, κύριε Πρόεδρε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Ασφαλώς συμφωνούμε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Ασφαλώς.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Όλοι συμφωνούμε, κύριε Πρόεδρε.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Να βάλουμε ένα «πλαφόν», όπως λέγεται;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε, μόνο οι Υπουργοί πρώτα απ’ όλα, τα πέντε πρώτα Υπουργεία.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Νομίζω ότι τα Υπουργεία είναι δεκατέσσερα...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Όσα είναι τα Υπουργεία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Να πούμε δεκαπέντε, άντε δεκαεπτά, δεκαοκτώ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Να πούμε δεκατέσσερις;

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Μάλιστα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Σε σχέση με τη διάλυση της Βουλής…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Δεν είναι ανάγκη να έχει Αντιπροέδρους και διάφορα τέτοια.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): ...και σε σχέση με την προκήρυξη των εκλογών, πότε βλέπετε να δημοσιεύεται το διάταγμα και πότε θα γίνουν οι εκλογές;

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Νομίζω ότι σε μια συζήτηση που είχα με τον κ. Πετσάλνικο, είπαμε να διαλυθεί μέχρι την Παρασκευή, μεθαύριο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Εάν διαλυθεί μέχρι την Παρασκευή, πότε θα γίνουν οι εκλογές;

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Τη 17η Ιουνίου;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Για να γίνουν οι εκλογές τη 17η Ιουνίου, νομίζω

ότι θα πρέπει να διαλυθεί την Κυριακή. Πρέπει να δείτε τις ημερομηνίες, γιατί θα πρέπει να υπάρχει το μέγιστο διάστημα των τριάντα ημερών. Άρα, να πάμε στις 17 Ιουνίου. Οπότε, θα πρέπει να υπολογίσετε την ημερομηνία δημοσιεύσεως του διατάγματος.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ναι, ναι. Εντάξει. Είμαι σε επαφή με τον κ. Πετσάλνικο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ωραία. Εντάξει.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Επομένως, κύριε Πρόεδρε, λέμε για εκλογές στις 17 Ιουνίου.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): …και όχι στις 10 Ιουνίου.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Όχι, στις 10 Ιουνίου.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, αυτό ήθελα να ρωτήσω. Δηλαδή, αν υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν συντομότερα οι εκλογές.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Δεν νομίζω. Συνταγματικά δεν μπορούμε. Η προθεσμία είναι…

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Μπορούμε. Συνταγματικά έχουμε τη δυνατότητα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Όμως, είναι οριακό.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ακριβώς. Είναι αυτό που λέει ο κ. Βενιζέλος, είναι οριακό.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Ε, ας φτάσουμε κάποτε και στα όρια.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Γιατί, τι σας πειράζει, δηλαδή, για εικοσιτετράωρα…

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Θα σας πω, κύριε Πρόεδρε. Δεν θέλω να υπάρχει για τη χώρα η εκκρεμότητα ακόμα και των επτά ημερών, της μιας εβδομάδας. Όμως, κρίνετέ το εσείς.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Εάν μπορεί να φτάσει στις 10 Ιουνίου, αυτό είναι μια πολύ σοβαρή…

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Θα το δούμε. Δεν μπορώ να σας πω.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Αρκεί να μη παρακωλυθούν οι εξετάσεις και τα παιδιά.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Και εμείς συμφωνούμε για τις 10 Ιουνίου, κύριε Πρόεδρε, γιατί υπάρχει και μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό ιδιαίτερα. Εάν γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, στις 17 Ιουνίου, αυτή είναι μια ημερομηνία με μεγάλη διακίνηση τουριστών ιδίως στα νησιά και θα έχουμε προβλήματα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Εάν τελειώσαμε μ’ αυτό το θέμα, κύριε Πρόεδρε, να σας κάνω μια ερώτηση;

Όσον αφορά την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές, στις 10 Ιουνίου ή στις 17 Ιουνίου, εν πάση περιπτώσει, δεν βάζουμε ζήτημα.

Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να κάνω μια ερώτηση σε περίπτωση που μας τεθεί το θέμα της Χρυσής Αυγής. Είχατε καλέσει τη Χρυσή Αυγή;

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Βεβαίως.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Α, και δεν ήρθε.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ναι.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Εντάξει.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Πώς σκεφθήκατε ότι θα μπορούσα να παραβώ τις διατάξεις του Συντάγματος;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Δεν άκουσα τίποτα. Με συγχωρείτε. Είπα μήπως μου διέφυγε εμένα από τα δελτία ειδήσεων. Ξέρετε, μπορεί να με ρωτούσαν.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Όχι, εκλήθη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Δεν θα μιλούσα για λογαριασμό σας, αλλά δεν θα ήξερα τι να πω. Το κάνω καθαρά για να είμαι βέβαιη.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Όχι, είμαι πολύ συνεπής.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Εντάξει, είμαι ευχαριστημένη που δεν ήρθε, δεν το κρύβω, αλλά ήθελα να ρωτήσω.

(Γέλια)

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Θα παρουσιαστεί ότι αγωνιάτε για να συμμετάσχει!

(Γέλια)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Όχι. Όταν με ρωτήσουν γιατί δεν ήρθε η Χρυσή Αυγή, τι θα πω; Θα μπορούσα να πω «ρωτήστε τον Πρόεδρο», αλλά…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ήταν χρήσιμη η ερώτηση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Θα πω ότι μίλησα με τον Πρόεδρο και ότι εκλήθησαν. Είναι ένα πρόβλημα.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Άλλωστε, την τελευταία φορά είχατε και μεγάλο ενδιαφέρον να μην είναι δίπλα σας.

(Γέλια)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Θα το πω καθαρά ότι ελπίζω να μην είναι στην επόμενη Βουλή. Όμως, δημιουργεί ένα πρόβλημα. Δεν μπορεί να είναι τέσσερα χρόνια στη Βουλή και να μην είναι, ας πούμε, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Θα κάνουμε ένα διάλειμμα τώρα στις επαφές μας, κύριε Πρόεδρε, για μερικές μέρες λόγω των εκλογών.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Με την παράκληση, όμως, να μπορώ να σας ενοχλώ με το τηλέφωνο, εάν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Κύριε Πρόεδρε,

εννοείται –δεν λέω ότι θα συμβεί με μας ή ότι είναι σίγουρο- ότι αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε ένα πρόσωπο, θα το πούμε. Έτσι δεν είναι;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Εντάξει. Θα υπάρξει μέριμνα.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Αυτό εδώ θέλει μία συνεννόηση. Συμφωνούμε στο ευαίσθητο μικρό εκλογικό σχήμα, σε λίγους Υπουργούς, αλλά ενδεχομένως –καταλαβαίνετε ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστεί αυτή η κουβέντα- για κάποια κρίσιμα Υπουργεία, να έχουμε μία γνώμη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Νομίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμβουλεύσει…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Θα μας πει τα ονόματα και αν έχουμε ένσταση ή είναι κάποιος εκτεθειμένος, πώς να σας το πω τώρα…

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ενδεχομένως και εγώ, ας πούμε, θα μπορούσα να πω κάποιες σκέψεις για κάποια πρόσωπα, αλλά δεν έχει νόημα. Αυτό θα το κάνουμε εκείνη την ώρα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Ή στον Πρόεδρο καλύτερα…

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Όχι, διότι αν πείτε, κύριε Τσίπρα, δεν θα έχετε υπηρετήσει την πολιτική ουδετερότητα στην πολιτική. Γι’ αυτό να μην πείτε.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ναι. Απλώς, επισημαίνω την ανάγκη …

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Εγώ βλέπω ότι αν κάποιος είναι εκτεθειμένος σε κάτι, αν έχει εκτεθεί στο δημόσιο βίο εν πάση περιπτώσει, τότε τι θα γίνει;

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Να το αφήσουμε στον πρωθυπουργό;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Ναι, ευχαρίστως.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Βέβαια. Νομίζω ότι έχει τη σωφροσύνη που απαιτείται.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Άλλωστε, έχει και το εχέγγυο της δικαστικής αντικειμενικότητας.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, αν δεν έχετε αποφασίσει, θα πάτε κατά τη σειρά που ορίζει το Σύνταγμα στους δικαστικούς; Ποια θα είναι η επιλογή σας, όσον αφορά τους δικαστικούς;

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ναι. Νομίζω, όμως, ότι ο κ. Πικραμμένος είναι…

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Απλώς, αυτό ήθελα να ξέρω.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Εγώ σας ευχαριστώ.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Θα μας λείψετε βέβαια.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Σήμερα ήμασταν περισσότερο αποτελεσματικοί.

Σας ευχαριστώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM