Η Ουγγαρία μπλόκαρε την έκδοση κοινής έκκλησης της ΕΕ να μην εισβάλει το Ισραήλ στη Ράφα

Η Ουγγαρία μπλόκαρε την έκδοση κοινής έκκλησης της ΕΕ για να μην εισβάλει το Ισραήλ στη Ράφα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ουγγαρία μπλόκαρε την έκδοση κοινής έκκλησης της ΕΕ προς το Ισραήλ να μην εισβάλει στη Ράφα, ανέφεραν  Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ άσκησε πιέσεις για την έκδοση μιας τέτοιας κοινής έκκλησης στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, σημειώνοντας ότι  ελπίζει να επιτευχθεί ομοφωνία, ώστε να μπορέσουν οι χώρες της ΕΕ να παροτρύνουν «επίσημα» το Ισραήλ να μην εισβάλει στη Ράφα. Ωστόσο, μετά την κίνηση της Ουγγαρίας, ο Μπορέλ εξέδωσε μια δική του ανακοίνωση ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, καλώντας την «ισραηλινή κυβέρνηση να μην αναλάβει στρατιωτική δράση στη Ράφα που θα επιδεινώσει μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση».

Η Ράφα αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους εκτοπισμένους από άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Πολλοί από τους συμμάχους του Ισραήλ, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία, έχουν εκφράσει φόβους ότι μια τέτοια χερσαία εισβολή θα μπορούσε να επιδεινώσει δραματικά την ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.

Λίγο νωρίτερα ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι αν δεν συνεχιστεί η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, ο στρατός θα «χάσει τον πόλεμο» κατά της Χαμάς. Διαμήνυσε δε, ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει την επιχείρησή του στη Ράφα ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Έχω τέσσερις ημέρες ζωής» ισχυρίζεται η γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / H γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση λέει ότι έχει λίγες ημέρες ζωής έπειτα από τροχαίο

Η γυναίκα επίσης υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα trafficking από τον δισεκατομμυριούχο Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος ήταν φίλος του δούκα της Υόρκης
LIFO NEWSROOM