Ποια ήταν η κατάσταση στον ελλαδικό χώρο πριν από το 338 π.Χ.; Η Αθήνα σε ποια φάση της ιστορίας της βρίσκεται; Τι συμβαίνει στις 2 Αυγούστου του 338; Η έκβαση της μάχης τι σηματοδοτεί για τους Μακεδόνες; Και τι συμβαίνει στην Αθήνα; Πώς «μεταβολίζουν» οι Αθηναίοι την ήττα;

 

Ο Παναγιώτης Ιωσήφ είναι αρχαιολόγος, ιστορικός της τέχνης και νομισματολόγος με ειδίκευση στην ελληνιστική Ανατολή. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην αρχαιολογία, συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο κι ακολούθως βρέθηκε με υποτροφίες στη Νέα Υόρκη, την Οξφόρδη, το Πρίνστον και το Βερολίνο. Ήταν επισκέπτης καθηγητής στην École Pratique des Hautes Études στο Παρίσι, διετέλεσε για 16 χρόνια υποδιευθυντής της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα και το 2017 εκλέχτηκε καθηγητής αρχαίας και μεσαιωνικής νομισματικής στο Πανεπιστήμιο Radboud στο Νάιμεχεν της Ολλανδίας. Από το Δεκέμβριο του 2023 είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

 

Η έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» παρουσιάζεται μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2024 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Μέγαρο Σταθάτου, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα).