Αλλαγές στην Golden visa ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, οι οποίες αποτελούν μέρος της προσπάθειας περιορισμού της ανόδου των τιμών στα ακίνητα.
Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση για την Golden visa, ο υπουργός ανέφερε αυτές έγιναν προκειμένου να υπάρξει μία προστασία της αγοράς ακινήτων και τη διασφάλιση προσιτής στέγασης για τους πολίτες. Μάλιστα η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τον Σεπτέμβριο την αποτελεσματικότητα αυτών των αλλαγών και θα αποφασίσει για τυχόν νέες ρυθμίσεις.
Από τα βασικότερα σημεία των αλλαγών είναι πως θα απαγορεύεται η διάθεση ακινήτων που αποκτήθηκαν μέσω Golden Visa για βραχυχρόνια μίσθωση, όπως Airbnb, ενώ αυξάνεται και το ύψος της επένδυσης στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, στα 800.000 ευρώ.
Αναλυτικά οι αλλαγές στην Golden Visa
- Στις 800.000 ευρώ αυξάνεται το ύψος της επένδυσης στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους.
- Απαγόρευση διάθεσης ακινήτων που αποκτήθηκαν μέσω Golden Visa για βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb)
- Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ.
- Σε κάθε περίπτωση η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.
- Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.
- Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση.
- Οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται όμως η διάθεσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ στις περιπτώσεις μετατροπής σε κατοικία απαγορεύεται και η χρήση τους ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης. Σε περίπτωση παράβασης η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.
- Εκτός από την αγορά ακινήτων οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με την σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης σύνθετου τουριστικού καταλύματος ή σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, αντίστοιχης ανά περιοχή αξίας (800.000 ευρώ σε Αττική κλπ., 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη χώρα κ.ο.κ.).