Το Ισραήλ απέσυρε τις χερσαίες δυνάμεις του από τα νότια της Γάζας - Μόνο η ταξιαρχία Ναχάλ παραμένει

Το Ισραήλ απέσυρε τις χερσαίες δυνάμεις του από τα νότια της Γάζας - Μόνο η ταξιαρχία Ναχάλ παραμένει Facebook Twitter
φωτ.: IDF
0

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Ισραηλινός Στρατός απέσυρε όλα τα χερσαία στρατεύματα από τη νότια Λωρίδα της Γάζας, μετά από τέσσερις συνεχείς μήνες μαχών στην περιοχή Khan Younis.

Μόνο μία ταξιαρχία, η Ναχάλ, παραμένει επί του παρόντος στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ταξιαρχία Ναχάλ είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του λεγόμενου διαδρόμου Netzarim, ο οποίος διασχίζει τη Γάζα από την περιοχή Be'eri στο νότιο Ισραήλ μέχρι τις ακτές της Λωρίδας.

Ο διάδρομος δίνει τη δυνατότητα στον Ισραηλινό Στρατό να πραγματοποιήσει επιδρομές στη βόρεια και κεντρική Γάζα, εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας και επιτρέπει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παραδίδουν βοήθεια απευθείας στη βόρεια Γάζα.

Διαπραγματεύσεις για εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς

Ο καταστροφικός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εισέρχεται στον έβδομο μήνα του σήμερα, ημέρα κατά την οποία συναντώνται ξανά οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Κατάρ, του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κάιρο σε μια πολλοστή προσπάθεια να καταλήξουν σε ανακωχή που θα συνδέεται με την απελευθέρωση ομήρων.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς βρίσκεται αυτό το σαββατοκύριακο στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, όπως και αξιωματούχους της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς θα μεταβούν σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, για συνομιλίες με τον Μπερνς και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, μετέδωσε χθες, Σάββατο, το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News.

Η Χαμάς, η οποία επιβεβαίωσε την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της για το Κάιρο σήμερα, δήλωσε χθες ότι δεν θα υποχωρήσει από το αίτημά της για ανακωχή, που θα περιλαμβάνει «πλήρη κατάπαυση του πυρός», ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων και μια «σοβαρή» συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστινίους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Έπειτα από κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, η οποία επέτρεψε την απελευθέρωση περίπου εκατό ομήρων σε ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους, έχουν γίνει αρκετοί γύροι έμμεσων διαπραγματεύσεων, μέσω μεσολαβητών, ανάμεσα στις δύο πλευρές στον πόλεμο αυτόν για την επίτευξη συμφωνίας για νέα κατάπαυση του πυρός. Μάταια όμως.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Διεθνή / Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Πολυτελή σκάφη που έκαναν κρουαζιέρες στον Λίβανο, τώρα χρησιμοποιούνται για τη διαφυγή των αμάχων - με πολύ υψηλό αντίτιμο - Ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις
LIFO NEWSROOM
Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

Διεθνή / Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

«Δεν έχουμε επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από χθες», είπε στο Reuters πηγή από τον Λίβανο - Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων
LIFO NEWSROOM