Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένει τη σημερινή ολική έκλειψη ηλίου, που θα είναι ορατή στη Βόρεια Αμερική, η επιστημονική κοινότητα.
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναμένουν να παρακολουθήσουν και να μελετήσουν την ολική έκλειψη ηλίου, με στόχο να καταγράψουν κάθε πτυχή του φαινομένου. Όπως παρατηρούν οι New York Times, κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η NASA σχεδιάζει ειδική αποστολή για να τραβήξει εικόνες του ηλιακού στέμματος, που θα είναι ορατό υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε ορισμένες περιοχές, αλλά και να εκτοξεύσει πυραύλους για να μελετήσει πώς η μείωση του ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης επηρεάζει την ατμόσφαιρα της Γης. Ένα ραδιοτηλεσκόπιο στην Καλιφόρνια θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το φεγγάρι ως «ασπίδα» για τη μέτρηση των εκπομπών από μεμονωμένες ηλιακές κηλίδες.
Πέρα από τη NASA, επιστήμονες από διάφορα πεδία πρόκειται να καταγράψουν το πώς η έκλειψη ηλίου επηρεάζει τη ζωή και τη δραστηριότητα στη Γη. Μια ομάδα ραδιοχειριστών θα εκπέμψει σήματα σε όλες τις ΗΠΑ για να μελετήσει πώς οι ηλιακές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν τις επικοινωνίες. Άλλοι επιστήμονες θα ηχογραφήσουν ήχους από την άγρια ζωή, στις περιοχές που θα δουν ολική έκλειψη ηλίου. Ειδική ομάδα θα μελετήσει το πώς θα μπορέσουν να προσανατολιστούν οι μέλισσες κατά τη διάρκεια της έκλειψης, που αναμένεται έως και 4 λεπτά.
Αντίστοιχο είναι το ενδιαφέρον και από ερασιτέχνες αστρονόμους, που συρρέουν στις περιοχές που καλύπτει το «μονοπάτι» της έκλειψης στη Βόρεια Αμερική. Πολλοί θα χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνά τους για να τραβήξουν φωτογραφίες της έκλειψης για να βοηθήσουν στη σκιαγράφηση του σχήματος του ηλιακού δίσκου. Είναι χαρακτηριστικό πως μια ειδική εφαρμογή για κινητά, θα βοηθήσει το κοινό να φωτογραφίσει το φαινόμενο, ώστε οι επιστήμονες στη συνέχεια να μελετήσουν τις εικόνες.
Εξερευνητικοί πύραυλοι από τη NASA για την έκλειψη ηλίου
Η ΝASA έχει σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια το πώς θα καταγράψει και θα αξιοποιήσει τα δεδομένα από την έκλειψη. Για τον σκοπό αυτό, θα εκτοξεύσει τρεις μικρούς εξερευνητικούς πυραύλους πριν, στη διάρκεια και μετά την έκλειψη του ηλίου. Στόχος των μετρήσεων που θα γίνουν από τους πυραύλους, θα είναι οι αλλαγές που προκαλεί το σκοτάδι στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, την ιονόσφαιρα. Παράλληλα, οι επιστήμονες θα παρατηρήσουν με προσοχή το ηλιακό στέμμα, το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας του Ηλίου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ορατό στη διάρκεια μιας έκλειψης.
Εκεί γίνονται οι ηλιακές εκρήξεις και αυτή την περίοδο, αντίθετα με το 2017, ο Ήλιος βρίσκεται στο απόγειο της δραστηριότητάς του. Η έκλειψη ενδέχεται να προκαλέσει περίεργες συμπεριφορές στα ζώα που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές του φωτός και της θερμοκρασίας. Η επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι ορατή στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το 2044.