ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

«Μα πού τους βρίσκετε αυτούς, καλέ κορίτσια;»

FEMICIDE Facebook Twitter
Αυτό το «πού πάτε και τους βρίσκετε, βρε κορίτσια;» εμπεριέχει ένα είδος ανάλαφρης ψευτο-θυμηδίας για κάτι που μόνο ελαφρύ δεν είναι. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΜΟ στις φωτογραφίες που ανέβαζε στο Facebook η Κυριακή Γρίβα, η κοπέλα που δολοφονήθηκε έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Είναι σχεδόν σε όλες αγκαλιά με τον μελλοντικό της δολοφόνο. Οι λεζάντες: «Έχω τον πιο όμορφο άντρα του κόσμου», «Για μπάνιο με τον αντρούλη μου», «Στα πιο όμορφα μέρη με τον πιο όμορφο». Δεν υπάρχει γυναίκα που να έχει περάσει έστω και ξυστά από μια κακοποιητική σχέση και να μην αναγνώρισε τον εαυτό της σε αυτές τις λεζάντες και τις σφιχταγκαλιασμένες πόζες που τις έχει υπαγορεύσει κάποιος άλλος, ποιος ξέρει με τι απειλές, υπό ποια πίεση και σκοτεινή απελπισία. 

Aπό κάτω, μαζί με κατάρες για τον δολοφόνο, υπάρχουν και διάφορα σχόλια που λένε «Δεν τον έβλεπες τι κουμάσι ήταν;», «Μα πού πάτε και τους βρίσκετε αυτούς;».

Αν σου προκύψει σκάρτος ο άλλος, αν σε κακοποιεί ή σε δέρνει, τι ακριβώς υποτίθεται πως πρέπει να κάνεις; Να φύγεις; Να πας στο αστυνομικό τμήμα; Να πατήσεις το panic button; Να ικετέψεις να σε προστατέψει η αστυνομία; Να πάρεις τα βουνά; Γιατί, όπως όλα δείχνουν, τίποτε απ’ αυτά δεν θα σε σώσει.

Σε όλο τον ορυμαγδό που ακολουθεί κάθε γυναικοκτονία (μετράμε 81 σε 4 χρόνια, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τη Γυναικοκτονία, γιατί η Ελληνική Αστυνομία και τα στατιστικά στοιχεία έχουν τσακωθεί χρόνια τώρα) υπάρχει μια τυπική αλληλουχία γεγονότων: πρώτα ο αποτροπιασμός και το σοκ, μετά οι νοσηρές λεπτομέρειες του θανάτου που μεταδίδονται με πορνογραφική ακρίβεια, η «αποκαθήλωση» του θύματος με φωτό με μπικίνι από το Fb μαζί με υπόνοιες για το ήθος του (μήπως εκδιδόταν; Μήπως τον απατούσε;), κείμενα που μιλάνε για την «ώρα την κακή» και, τέλος, το εκπληκτικό «μα πού τους βρίσκετε, καλέ κορίτσια, αυτούς;» και «να φεύγετε, κορίτσια, να φεύγετε».

Αυτό το «πού πάτε και τους βρίσκετε, βρε κορίτσια;» εμπεριέχει ένα είδος ανάλαφρης ψευτο-θυμηδίας για κάτι που μόνο ελαφρύ δεν είναι. Κατηγορούμε το θύμα για τις «λάθος» επιλογές του, μήπως και πιστέψουμε πως η δική μας «σωστή» επιλογή θα μας δικαιώσει, θα μας σώσει, θα μας αποδείξει ότι ορίζουμε τη ζωή μας κι έτσι δεν θα καταλήξουμε τσιμεντωμένες σε κάποιο χαντάκι «γιατί χάλασε η φάση», όπως είχε δηλώσει ο δολοφόνος της 26χρονης Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, όταν την ξυλοκόπησε και την έριξε από τα βράχια το 2021 στη Φολέγανδρο. Μόνο που κανείς δεν δηλώνει κακοποιητής με το καλημέρα, κανείς δεν διαλέγει την οικογένειά του (μην ξεχνάμε ότι πολλές γυναικοκτονίες γίνονται από γιους ή πατεράδες). Ίσα-ίσα, πολλοί κακοποιητές δείχνουν ένα εξαιρετικά θελκτικό πρόσωπο στην αρχή.

Αυτό που σκέφτομαι και ξανασκέφτομαι είναι πως, απ’ ό,τι φαίνεται, στην Ελλάδα, μια γυναίκα δεν έχει καν το δικαίωμα να κάνει λάθος στην επιλογή ενός ερωτικού συντρόφου. Αν σου προκύψει σκάρτος ο άλλος, αν σε κακοποιεί ή σε δέρνει, τι ακριβώς υποτίθεται πως πρέπει να κάνεις; Να φύγεις; Να πας στο αστυνομικό τμήμα; Να πατήσεις το panic button; Να ικετέψεις να σε προστατέψει η αστυνομία; Να πάρεις τα βουνά; Γιατί, όπως όλα δείχνουν, τίποτε απ’ αυτά δεν θα σε σώσει. Δεν υπάρχουν επίσημα πρωτόκολλα, εκπαίδευση ή κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο. Είναι όλα θέμα τύχης, «ενδυνάμωσης» και, φυσικά, κάποιας διαφημιστικής καμπάνιας ευαισθητοποίησης. 

Το μετρό είναι γεμάτο με αφίσες της καμπάνιας του υπουργείου Οικογένειας και Οικογενειακής Συνοχής και του υπουργείου Μεταφορών με το εμπνευσμένο σλόγκαν «Η έμφυλη βία δεν είναι οκ» (φαντάζομαι ότι στο μέλλον μπορεί να βγάλουν και αφίσες που να λένε «Η κλεψιά είναι χάλια» και «Μη σκοτώνεις κόσμο, ρε μπρο, δεν είναι κουλ»). Το «δεν είναι οκ» είναι φυσικά γραμμένο με ροζ και από πίσω υπάρχει ένα χέρι που μοιάζει να ζητά βοήθεια. «“Μη μένεις αμέτοχος σε περιστατικά έμφυλης βίας. Κατάγγειλέ το!” - Άμεση δράση 100, τηλεφωνική γραμμή sos 15900».  

- Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]

Οπτική Γωνία
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε περιπολικό να καλέσουμε κατευθείαν ταξί;

Οπτική Γωνία / Μήπως την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε περιπολικό να καλέσουμε κατευθείαν ταξί;

Η στυγερή δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η αστυνομία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο λειτούργημα για το οποίο υποτίθεται προορίζεται παρά μόνο όταν είναι να προστατεύσει ή να καλύψει τους ισχυρούς, τους έχοντες, τους προνομιούχους, τους αρσενικού γένους κακοποιητές επίσης, όπως επανειλημμένως έχει πράξει.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους ήταν γροθιά στο στομάχι

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους ήταν γροθιά στο στομάχι - Έγιναν όλα λάθος

«Κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην Αστυνομία, δεν έχει ευθύνη για το συγκεκριμένο συμβάν», είπε ο πρωθυπουργός για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ