Να αλλάξει το άρθρο 86, περί ευθύνης υπουργών και να μειωθεί η παρεχόμενη συνταγματική προστασία στα πολιτικά πρόσωπα πρότεινε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στο podcast LiFO Politics και τη Βασιλική Σιούτη. 

 

«Οι εισαγγελικές αρχές δεν μπορούν να αγγίξουν έναν υπουργό, δεν μπορούν να ζητήσουν την άρση ασυλίας του, όπως τη ζητάνε για τον βουλευτή», ανέφερε ο Κώστας Χρυσόγονος, εξηγώντας ότι ο μόνος τρόπος για να ερευνηθεί ποινικά ένας υπουργός είναι να κινηθεί η Βουλή εναντίον του. Αλλά «πώς θα κινηθεί εναντίον ενός μέλους της η κοινοβουλευτική πλειοψηφία;» αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι γι' αυτό πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 «για να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών».

 

«Οι ψηφοφόροι είναι κυρίαρχοι. Ό,τι θέλουν θα επιλέξουν»

Ο κ. Χρυσόγονος, μιλώντας για τις ευρωεκλογές, είπε ότι θα ήταν χρήσιμο η χώρα να εκπροσωπηθεί από ανθρώπους που έχουν γνώση και εμπειρία. «Η Ευρωβουλή είναι ένας χώρος όπου λαμβάνονται πολύ σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον όλων μας. Οι περισσότεροι από τους μισούς νόμους που ψηφίζει η Βουλή είναι μεταφορά ενωσιακών οδηγιών. Συνεπώς πράγματα που έχουν αποφασιστεί στις Βρυξέλλες, με καθοριστική συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν βέβαια, και του Συμβουλίου, έρχονται να υλοποιηθούν στην Ελλάδα». 

 

«Το ΚΚΕ κατηγορεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ότι ψηφίζουν σε ένα ποσοστό των νομοσχεδίων τα ίδια πράγματα», είπε και ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει «επειδή κάνουν το αυτονόητο, αφού η χώρα έχει υποχρέωση μεταφοράς του ενωσιακού δικαίου. Αλλιώς, βρίσκεσαι εκτεθειμένος για παράβαση του ενωσιακού δικαίου, μπορεί να συρθεί η χώρα κατηγορούμενη στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβληθούν ακόμα και ημερήσια πρόστιμα. Συνεπώς, το τι θα ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολύ μεγάλη σημασία».

 

Τα πρόσωπα μετράνε

Τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν τους πολίτες και τη χώρα έχουν σημασία, σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, καθώς οι κομματικές γραμμές στην Ευρωβουλή δεν είναι τόσο σκληρές όσο στα εθνικά κοινοβούλια. «Υπάρχουν 8 πολιτικές ομάδες που καλύπτουν όλο το πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα, η κάθε μία εκ των οποίων είναι μία ομοσπονδία εθνικών αντιπροσωπειών. Στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, συμμετέχει και το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το ιταλικό δημοκρατικό κόμμα, το γαλλικό και το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα. Αυτές οι ομάδες δεν έχουν την πειθαρχία που έχει ένα εθνικό κόμμα, ο κάθε ευρωβουλευτής ατομικά μπορεί να διαφοροποιηθεί».


Για την εικόνα της χώρας

«Όταν κάποια στιγμή, από τους 21 βουλευτές οι δύο ήταν κρατούμενοι –ο ένας, ο κ. Λαγός, εξακολουθεί να είναι κρατούμενος και εισπράττει και τον μισθό του κι ο άλλος ήταν κατηγορούμενος για σεξουαλικό αδίκημα–, καταλαβαίνετε ότι αυτό επιδρά αρνητικά για την εικόνα της χώρας» είπε και παραδέχθηκε ότι πολλοί Έλληνες ευρωβουλευτές δεν είχαν ουσιαστική παρουσία.

 

«Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει εθνικά προβλήματα πολύ μεγάλα, σαφώς μπορεί και πρέπει να αναμένει από τους ευρωβουλευτές της να είναι και πρεσβευτές των εθνικών συμφερόντων εκεί». 

 

«Απαράδεκτο να πουλάνε τα κράτη-μέλη όπλα στην Τουρκία»

«Οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από κράτη μέλη της ΕΕ είναι απαράδεκτες», ανέφερε ο Κώστας Χρυσόγονος, διότι «πλήττουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την ασφάλεια του ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο», ενώ υποστήριξε ότι όταν υπάρχουν τέτοια ζητήματα, δεν πρέπει να διστάζεις να έρθεις σε ρήξη ακόμα και με τους (Ευρωπαίους) συντρόφους σου στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα. 

 

Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα

«Οι γεννήσεις έχουν πέσει σε εφιαλτικά χαμηλούς αριθμούς» λέει, τονίζοντας ότι ποτέ δεν είχαμε τόσο λίγες γεννήσεις και δηλώνοντας ότι θεωρεί το δημογραφικό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. «Σε λίγο η χώρα θα έχει πληθυσμό 4-5 εκατομμύρια. Δίπλα η Τουρκία πόσα εκατομμύρια είναι; Τι μέλλον έχει αυτός ο τόπος; Το αναλογιζόμαστε αυτό; Τι μέλλον έχει ο ελληνισμός στον ελλαδικό χώρο, αν απορφανιστούμε από τον εγχώριο πληθυσμό;» αναρωτιέται και προτείνει έναν ετήσιο φόρο, ένα τοις χιλίοις ετησίως σε πολύ μεγάλες περιουσίες, άνω των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, για να γίνουν πολιτικές υπέρ των γεννήσεων, κάτι που αποτελεί πρόταση της ομάδας των σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου, όπως λέει.

 

«Διαφώνησα με τον Τσίπρα και τη Βαρουφακειαδα»

Για τη συνεργασία του στο παρελθόν με τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι διαφώνησε πολύ νωρίς. Από το πρώτο εξάμηνο. «Διαφώνησα με τον Τσίπρα και τη Βαρουφακειαδα. Περίμενα μια εντελώς άλλη πολιτική. Ο Τσίπρας φαινόταν να έχει συναισθηματική νοημοσύνη, τελικά δεν την είχε ούτε αυτήν. Γοητεύτηκε από τον Βαρουφάκη που τον παρέσυρε και τον έπεισε ότι θα «υποτάξει» τους Γερμανούς με τα ακροβατικά του. Θα μπορούσε να πετύχει ωφέλιμο αποτέλεσμα για τη χώρα, αλλά δεν το πέτυχε. Αυτά που έκανε ο Τσίπρας όταν πήρε την εξουσία ήταν αντιγραφή των χειρότερων πελατειακών πρακτικών του παρελθόντος».

 

Ανάπτυξη αλλά και ανισότητες

Για την κυβέρνηση λέει ότι εφαρμόζει μία πολιτική «υπέρ των εχόντων και κατεχόντων» και «υπέρ του προνομιούχου, το πολύ του 1/3 της κοινωνίας, χωρίς να επωφελούνται καθόλου τα άλλα 2/3 από την ανάπτυξη». Στα χαρτιά και στους αριθμούς εμφανίζεται οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει, αλλά «εμφανίζεται και επιδείνωση των οικονομικών ανισοτήτων». 

 

Ο Κασσελάκης «στερείται στοιχειωδών εγγυήσεων σοβαρότητας»

Για το ΠΑΣΟΚ και την επίδοσή του στις ευρωεκλογές σχολιάζει ότι «προφανώς θα είναι ήττα η τρίτη θέση», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος. «Το στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι να καταφέρει να βγει δεύτερο, με αύξηση των ποσοστών του και με διαφορά από τον τρίτο».  

 

Θεωρεί ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση, αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν αρχηγό ο οποίος στερείται στοιχειωδών εγγυήσεων σοβαρότητας» και αυτός είναι, όπως λέει, ένας κομψός τρόπος για να αναφερθεί στον Στέφανο Κασσελάκη.

 

Να μειωθεί η συνταγματική προστασία στους πολιτικούς

Ο Κώστας Χρυσόγονος λέει ότι πρέπει «να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών» καθώς σήμερα οι εισαγγελικές αρχές δεν μπορούν να ερευνήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες ενός υπουργού, αν δεν κινηθεί η Βουλή εναντίον του. Η κυβέρνηση όμως ελέγχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή δεν κινείται ποτέ εναντίον των μελών της. Γι' αυτό «πρέπει να μειωθεί η παρεχόμενη συνταγματική προστασία στα πολιτικά πρόσωπα και να αλλάξει το άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών».

 

Κοινή εγγύηση των συνόρων της Ευρώπης

«Το να μείνουμε στην πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι εθνική αναγκαιότητα, διότι απέναντί μας έχουμε έναν γείτονα με δεδηλωμένες επεκτατικές διαθέσεις και με πολλαπλάσιο οικονομικό και πληθυσμιακό μέγεθος από εμάς» αναφέρει, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι φρόνιμο να τον αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, «χρειαζόμαστε στηρίγματα». Και «το ισχυρότερο στήριγμα που θα μπορούσε να υπάρχει είναι η συμμετοχή μας σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή ένωση που να αξίζει τον όρο ένωση και να παρέχει στα κράτη-μέλη της αποτελεσματική κοινή εγγύηση των συνόρων τους». Γι' αυτό χρειάζεται, κατά τη γνώμη του, «μία ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης / αποτροπής – δεν ξέρω πώς θα τη λένε». Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, θεωρεί, και νομίζει ότι μπορούν να επιτευχθούν συναινέσεις.

 

Ο Κώστας Χρυσόγονος εκτιμά ότι αν επικρατήσει ο Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ και τότε οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν στην ανάγκη να οικοδομήσουν μία κοινή αμυντική υποδομή. «Κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα. Μπορεί να δημιουργηθεί εξ αφορμής της ρωσικής απειλής», λέει, «αλλά θα ισχύει το ίδιο και έναντι της τουρκικής απειλής».