Θοδωρής Κολυδάς: Η επιστημονική εξήγηση για τον «μαύρο ουρανό της Μεγάλης Παρασκευής»

Θοδωρής Κολυδάς: Η επιστημονική εξήγηση για τον «μαύρο ουρανό της Μεγάλης Παρασκευής» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον καιρό της Μεγάλης Παρασκευής, για αυτό που η λαϊκή δοξασία ονομάζει «μαύρο ουρανό», σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά.

Όπως εξηγεί σε ανάρτησή του στο X (Twitter), ο κ. Κολυδάς, μελέτες έχουν αποδείξει πως «μετά την Πανσέληνο, πριν από το Πάσχα, ο καιρός είναι αρκετά άστατος». «Σε σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα η οποία 'πέφτει' αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα- έστω και στατιστικά -συγκεντρώνονται λίγο υψηλότερες πιθανότητες από το τυχαίο, ότι ο καιρός θα κυλά την Μεγάλη Παρασκευή με μουντό και κλειστό καιρό», προσθέτει ο κ. Κολυδάς.

Το Πάσχα της ορθοδοξίας ημερολογιακά διαφέρει κάθε χρόνο, καθώς είναι κινητή εορτή, η ημερομηνία της οποίας εξαρτάται από την Πανσέληνο. Έτσι, απαιτείται ένας αστρονομικός υπολογισμός, προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία που «πέφτει» κάθε χρόνο το Πάσχα. Ο υπολογισμός αυτός καθορίστηκε από την Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ., όπου θεσπίστηκε ειδικός κανόνας (Πασχάλιος κανόνας), ο οποίος ορίζει την εορτή του Πάσχα ως την πρώτη Κυριακή αμέσως μετά από την επόμενη από την εαρινή ισημερία πανσέληνο.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη Μετώνεια πανσέληνο (η οποία συμβαίνει 4 ή 5 ημέρες αργότερα από την πραγματική αστρονομική πανσέληνο) που ακολουθεί την Ιουλιανή εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου του παλαιού ημερολογίου ή της 3ης Απριλίου του νέου ημερολογίου (η οποία στις μέρες μας υστερεί 12 ή 13 ημέρες από την πραγματική αστρονομική ισημερία). 

Με πληροφορίες από Wikipedia.org

 
 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM