BBC για τη Eurovision 2024: Πού κατατάσσει το «Ζάρι» και τι σχολιάζει για τη Μαρίνα Σάττι

BBC για τη Eurovision 2024: Πού κατατάσσει το Ζάρι και τι σχολιάζει για τη Μαρίνα Σάττι Facebook Twitter
H Μαρίνα Σάττι και η ομάδα της στο Τιρκουάζ Χαλί της Eurovision, χθες Κυριακή / Φωτογραφία: EBU
0

Με το γνωστό φλεγματικό χιούμορ και φαρμακερές ατάκες, το BBC δημοσιεύει έναν «οδηγό» για όσα θα παρακολουθήσουν τα εκατομμύρια των θεατών αυτή την εβδομάδα στη Eurovision.

«Ο Olly Alexander είναι παγιδευμένος σε ένα μετα-αποκαλυπτικό γυμναστήριο πυγμαχίας, σε ένα διαστημόπλοιο που τρέχει προς τη γη το 1985. Μια γκοθ μάγισσα που μοιάζει με γκρέμλιν δίνει συναυλία υπό το φως των κεριών και καλεί το πνεύμα ενός μινώταυρου. Το Νέμο (ο τραγουδιστής, όχι το ψάρι) ξεφλουδίζει μια κούκλα και τρυπάει το δέρμα του, ενώ τραγουδάει το Queen Of The Night του Μότσαρτ. Δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο, εκτός από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision», γράφουν οι Άγγλοι πριν ξεκινήσουν τα σχόλια για κάθε ένα από τα συνολικά 37 τραγούδια που θα ακούσουμε φέτος στους δύο ημιτελικούς της διοργάνωσης.

Στη συνέχεια, ο ειδικός του BBC επί της μουσικής Mark Savage, κατηγοριοποιεί τα τραγούδια - κατά βάση, σε δικής του έμπνευσης κατηγορίες - περιγράφοντας περίπου σε τι αφορά καθένα από αυτά. 

Το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, το BBC το κατατάσσει μεταξύ αυτών που ονομάζει «Τραγούδια Ethnomusical fusion» και φαίνεται πως αυτά προτιμά ο Mark Savage. Μάλιστα, μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει ως κορυφαίο το «Ζάρι» - παρόλο που στο κείμενό του αρχικά, το είχε γράψει ως Zati και όχι Zari. Συγκερικμένα, ανεφέρει: «Υπάρχει μια αναζωογονητική τάση φέτος καθώς κάποιες χώρες χρησιμοποιούν αρχαίες μουσικές παραδόσεις για έμπνευση – παράγοντας πολλά από τα αγαπημένα μου τραγούδια όσον αφορά στη σύνθεση. Η κορυφαία τιμή πηγαίνει στην Ελληνίδα τραγουδίστρια Marina Satti, της οποίας το avant-garde κολάζ ήχου Zari αναμιγνύει παραδοσιακές ελληνικές μελωδίες με τύμπανα, ρυθμούς reggaeton, σπασμένα φωνητικά και ένα σόλο σε μια αρχαία περσική πίπα που ονομάζεται ζουρνάς. "Θα το κάνω με τον δικό μου τρόπο", δηλώνει, στον πιο δεικτικό στίχο της χρονιάς».

BBC για τη Eurovision 2024: Πού κατατάσσει το Ζάρι και τι σχολιάζει για τη Μαρίνα Σάττι Facebook Twitter
Το απόσπασμα από το κείμενο του BBC, όπου αρχικά είχε γραφτεί το «Ζαρι» ως «Zati»
BBC για τη Eurovision 2024: Πού κατατάσσει το Ζάρι και τι σχολιάζει για τη Μαρίνα Σάττι Facebook Twitter
H Μαρίνα Σάττι στο Τιρκουάζ Χαλί της Eurovision, χθες Κυριακή / Φωτογραφία: EBU

Όσον αφορά στα υπόλοιπα τραγούδια της Eurovision, το BBC ξεχωρίζει ως φαβορί την Κροατία και την Ελβετία: «Στην κορυφή του σωρού είναι τα Baby Lasagna της Κροατίας, με το τραγούδι τους με τον γελοία πιασάρικο τίτλο Rim Tim Tagi Dim να είναι αυτή τη στιγμή το φαβορί για τη νίκη από τους bookmakers. Δυνατό και επιθετικό, αξέχαστο και διασκεδαστικό, συνδυάζει στοιχεία ροκ και techno για να αφηγηθεί την ιστορία ενός αγοριού από μια φάρμα που αποχαιρετά το σκαμνί του και ξεκινά για τη μεγάλη πόλη». Στην ίδια κατηγορία το Ελβετό Nemo, επίσης μεγάλο φαβορί για τη νίκη «του οποίου το τραγούδι The Code είναι ένα υβρίδιο ποπ, όπερας και electro. Εμπνευσμένο από την παιδική εμπειρία του Νέμο ως τραγουδιστή όπερας, χρησιμοποιεί στοιχεία της Κάρμεν της Μπιζέ και του Μαγικού Αυλού του Μότσαρτ για να εξηγήσει πώς συμβιβάστηκαν με τη μη δυαδική ταυτότητά τους».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωκάς Ευαγγελινός: «Με ζουρνάδες έχω μεγαλώσει, στις ντίσκο χόρευα επειδή χόρευαν γύρω μου»

Οι Αθηναίοι / Φωκάς Ευαγγελινός: «Με ζουρνάδες έχω μεγαλώσει, στις ντίσκο χόρευα»

Από τους πιο αγαπητούς χορευτές και χορογράφους της Ελλάδας, ο Φωκάς Ευαγγελινός αφηγείται την πορεία του από τις εποχές που η τέχνη του χορού δεν έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης μέχρι σήμερα που -ευτυχώς- τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν και δεύτερο τάφο του Τούθμωσι Β'

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν και δεύτερο τάφο του Φαραώ Τούθμωσι Β'

Το εύρημα έρχεται λίγες μέρες αφότου ο δρ Πίερς Λίτερλαντ ανακοίνωσε την ανακάλυψη του πρώτου τάφου ενός Φαραώ μετά την αποκάλυψη αυτού του Τουταγχαμών πριν από έναν αιώνα
LIFO NEWSROOM
Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM