Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αφρικανική σκόνη - Ποιοι κινδυνεύουν

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αφρικανική σκόνη - Ποιοι κινδυνεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Αυξημένη είναι η συχνότητα εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης τις τελευταίες εβδομάδες και ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες στους πολίτες για την προστασία τους από το φαινόμενο. 

Η αερομεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, δύναται να επιβαρύνει την υγεία των πολιτών και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Το φαινόμενο αναμένεται να επανέρχεται περιοδικά ενώ παρατηρείται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών.

Με κύριο γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει και συνιστά μέτρα προστασίας από την αφρικανική σκόνη. 

Τι είναι τα νέφη αφρικανικής σκόνης και από τι αποτελούνται 

Η μεγάλης εμβέλειας χιλιάδων χιλιομέτρων αερομεταφορά σκόνης της ερήμου γύρω από τον πλανήτη είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο στη σύνθεση της ατμόσφαιρας και στο περιβάλλον, καθώς και στη διαμόρφωση των καιρικών συνθηκών και του κλίματος. Τα επεισόδια μεταφοράς σκόνης είναι κατά κανόνα εποχικά. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ειδικότερα, τα επεισόδια σκόνης είναι συχνότερα την άνοιξη. 

Η αφρικανική σκόνη που μπορεί κατά περιόδους να επηρεάζει τη χώρα μας προέρχεται κατά κύριο λόγο από την έρημο Σαχάρα της Βόρειας Αφρικής και αποτελείται από σωματίδια άμμου και σκόνης διαφόρων μεγεθών. Η σύσταση των σωματιδίων εξαρτάται τόσο από την πηγή τους όσο και από τη διαδρομή/τροχιά που θα ακολουθήσουν και μπορεί να περιλαμβάνει χημικές ουσίες ανόργανες και οργανικές και μικροοργανισμούς όπως ιούς, βακτήρια και μύκητες. Η ενσωμάτωση μικροοργανισμών δεν θα πρέπει να προξενεί ανησυχία γιατί οι αερομεταφερόμενοι μικροοργανισμοί αποτελούν σύνηθες συστατικό της ατμόσφαιρας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιπλέον, δεν υπάρχουν έως σήμερα επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πιθανή διασπορά παθογόνων μέσω της μεταφοράς σκόνης προκαλεί και μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων. 

Ποιοι κινδυνεύουν από την αφρικανική σκόνη 

Η αφρικανική σκόνη δύναται να επηρεάσει οποιονδήποτε αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως: 

  • Παιδιά και μωρά. 
  • Άτομα >65 ετών. 
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, κυρίως βρογχικό άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). 
  • Άτομα με χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Τα πιθανά συμπτώματα από έκθεση στην αφρικανική σκόνη 

Η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συσχετιστεί με: 

  • Ερεθισμό των ματιών (φαγούρα, υγρά μάτια, δακρύρροια) 
  • Ερεθισμό του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως της μύτης και της στοματικής κοιλότητας (ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, βραχνάδα). 
  • Ερεθισμό του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια, επίμονος βήχας με ή χωρίς απόχρεμψη, θωρακικό άλγος). 
  • Επιδείνωση αλλεργικών αντιδράσεων (ερυθρότητα δέρματος, φαγούρα) 

Επίσης, η αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με αυξημένες επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων για: 

  • Παρόξυνση βρογχικού άσθματος 
  • Παρόξυνση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) 
  • Οξέα Καρδιαγγειακά νοσήματα 

 Άσθμα και λοιπές αναπνευστικές παθήσεις 

- Εάν πάσχετε από βρογχικό άσθμα, η αφρικανική σκόνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσετε τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων τις ημέρες κατά τις οποίες η συγκέντρωση της σκόνης είναι υψηλή. Ακολουθήστε προσεκτικά το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας σας για το άσθμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας. 

- Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή για αναπνευστικό νόσημα, η οποία συμπεριλαμβάνει αναπνευστική συσκευή, φροντίστε να την έχετε μαζί σας συνέχεια. Χρησιμοποιείστε τη σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας. 

Για ήπιας βαρύτητας κλινικά συμπτώματα, που οφείλονται κυρίως σε αλλεργική ρινίτιδα, κοινά σκευάσματα για την ανακούφιση των αλλεργικών αντιδράσεων, όπως αντισταμινικά και στεροειδή ρινικά σπρέι, μπορούν να ελαφρύνουν τα συμπτώματά σας. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. 

Καρδιαγγειακά νοσήματα και αφρικανική σκόνη

Εάν πάσχετε από καρδιαγγειακές παθήσεις, η εισπνοή αφρικανικής σκόνης μπορεί να προκαλέσει: 

  • Πόνο ή σφίξιμο στο στήθος. 
  • Γρήγορο ή άρρυθμο καρδιακό παλμό. 
  • Αίσθημα δύσπνοιας, ασφυξίας ή πνιγμονής. 
  • Περισσότερη κούραση/καταβολή από το συνηθισμένο 

Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας ώστε να λάβετε την απαραίτητη φροντίδα και συμβουλή. Φροντίστε να ενημερώσετε τον ιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή διαρκέσουν περισσότερο από το συνηθισμένο. 

Τα μέτρα προστασίας απέναντι στην αφρικανική σκόνη 

- Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά. 

- Όταν τα επίπεδα της σκόνης είναι υψηλά, λάβετε μέτρα: 

α). Περιορίστε τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. 

  • Περιορίστε στο ελάχιστο δυνατό τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ή τις άσκοπες μετακινήσεις. 
  • Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, όπως το σπίτι ή το γραφείο. Εάν κρίνεται απαραίτητο να βγείτε έξω ελαχιστοποιήστε τον χρόνο για μετακινήσεις και την παραμονή σε υπαίθριο χώρο. 
  • Προτιμήστε το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας. Συστήνεται να διατηρείτε τα παράθυρα κλειστά και να έχετε ενεργοποιημένο το σύστημα εξαερισμού σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης. 
  • Αποφύγετε την έντονη σωματική εργασία ή αθλητική δραστηριότητα, όπως ποδηλασία, τρέξιμο ή περπάτημα σε υπαίθριους χώρους, αθλητικές προπονήσεις ή και αγώνες σε ανοικτούς χώρους (κολυμβητήρια, γήπεδα, στάδια). Μεταφέρετε τέτοιες δραστηριότητες σε κατάλληλες κλειστές αθλητικές αίθουσες ή αναβάλετέ τις για άλλες ημέρες, εφόσον είναι εφικτό. 

β). Χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης, συστήνεται να φοράτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/ KN95/N95) για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων. 

γ). Πάρετε μέτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. 

  • Διατηρήστε σε καλό επίπεδο την ποιότητα αέρα στο σπίτι, στο γραφείο, κ.λπ. 
  • Ελαχιστοποιήστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά -όσο γίνεται- τα παράθυρα και τις πόρτες. 
  • Βελτιώστε τη μόνωση των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδίσετε την είσοδο της σκόνης στον εσωτερικό χώρο. 
  • Ενεργοποιήστε έγκαιρα τη συσκευή καθαρισμού αέρα -εφόσον υπάρχει- και βεβαιωθείτε ότι έχει τα κατάλληλα φίλτρα και λειτουργεί κανονικά. 
  • Καθαρίστε με υγρό πανί επιφάνειες επαφής, όπως τραπέζια και πάγκους, και σφουγγαρίστε το δάπεδο. 
  • Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών και τζακιών. 

δ). Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό. 

Οδηγίες για την προφύλαξη των μαθητών στα σχολεία 

Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες 

  • Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους. 
  • Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (π.χ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές. 
  • Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες. 

Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις 

  • Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. 
  • Φροντίστε να καθαριστούν, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, με υγρό πανί, όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι). 
  • Δώστε οδηγίες στο προσωπικό καθαριότητας ώστε μετά το τέλος της ημέρας να σφουγγαριστούν οι αίθουσες διδασκαλίας και να καθαριστούν με υγρό πανί όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι). 
 

 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε έξαρση η γρίπη: «Ο ένας νοσεί μετά τον άλλον» - Προσοχή στη μετάδοση, ζητούν οι ειδικοί

Ελλάδα / Σε έξαρση η γρίπη: «Ο ένας νοσεί μετά τον άλλον» - Προσοχή στη μετάδοση, ζητούν οι ειδικοί

Αυτή την περίοδο η γρίπη μεταδίδεται πολύ εύκολα, λόγω του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων, επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, που ζητά να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας
LIFO NEWSROOM
Εύβοια: «Μου ζήτησαν εξυπηρέτηση», λέει ο καθηγητής που του έκαναν μασάζ οι μαθητές

Ελλάδα / Εύβοια: «Μου ζήτησαν εξυπηρέτηση», λέει ο καθηγητής που του έκαναν μασάζ οι μαθητές

«Φόραγα σορτς και πάνω μου είχα πετσέτες, όπως προβλέπεται» συνέχισε, μετά την εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση σχετικά με φωτογραφίες του να είναι ημίγυμνος σε κρεβάτι μασάζ
LIFO NEWSROOM
Γαστρικό bypass, η επέμβαση που έκανε η Κωστούλα από τη Ναύπακτο, που έχασε τη ζωή της

Ελλάδα / Γαστρικό bypass, η επέμβαση που έκανε η Κωστούλα από τη Ναύπακτο, πριν χάσει τη ζωή της

Η 27χρονη που έπασχε από νοσογόνο παχυσαρκία εμφάνισε επιπλοκές αφού χειρουργήθηκε και πέθανε - Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προσβλήθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη
LIFO NEWSROOM
Συγκινεί η θεία του Γεράσιμου των Τεμπών – «Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί για το θαύμα»

Ελλάδα / Συγκινεί η θεία του Γεράσιμου των Τεμπών – «Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί για το θαύμα»

Η θεία του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη ζητά να προσευχηθούν όλοι για τον ανιψιό της και για τους τραυματίες και συγγενείς του δυστυχήματος
LIFO NEWSROOM