Η μικροβιακή αντοχή μπορεί να κάνει την πανδημία του κορωνοϊού «να μοιάζει με παιχνίδι»

Η μικροβιακή αντοχή μπορεί να κάνει την επιδημία του κορωνοϊού να «μοιάζει με παιχνίδι» Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η πανδημία της νόσου Covid-19 «μοιάζει με παιχνίδι» σε σύγκριση με αυτό που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω του αυξανόμενου αριθμού μικροβίων που παρουσιάζουν αντοχή στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, σύμφωνα με την Βρετανίδα καθηγήτρια Σάλι Ντέιβις. 

Η Σάλι Ντέιβις, καθηγήτρια στο Trinity College, η οποία είναι τώρα η ειδική απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μικροβιακή αντοχή (AMR), έχασε τη βαφτιστήρα της πριν από δύο χρόνια από μια λοίμωξη που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. 

Η Βρετανίδα ιατρός περιέγραψε με ζοφερό τρόπο τι θα μπορούσε να συμβεί αν η ανθρωπότητα δεν βρει τρόπο να αντιμετωπίσει το θέμα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Kάνει λόγο μάλιστα για ένα ζήτημα  εντονότερο από την κλιματική αλλαγή. Οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις σκοτώνουν ήδη τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.  

«Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μη θεραπεύσιμες λοιμώξεις και θα έπρεπε να προχωρήσουμε στην απομόνωση των ανθρώπων αυτών προκειμένου να μην κολλήσουν τις οικογένειες τους και τους γύρω τους», είπε. «Η εικόνα είναι πραγματικά καταστροφική. Θα έκανε τον Covid να μοιάζει με παιχνίδι», είπε η Σάλι Ντέιβις, η οποία είναι επίσης η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια του Trinity College του Κέιμπριτζ. 

Η μικροβιακή αντοχή

Ο όρος «μικροβιακή αντοχή» σημαίνει ότι ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με τα διαθέσιμα φάρμακα. Η έκθεση στα φάρμακα επιτρέπει στα μικρόβια να αναπτύξουν την ικανότητα τους να αντιστέκονται ενώ η υπερβολική χρήση φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. 

Η εκτεταμένη μικροβιακή αντοχή θα έθετε σε κίνδυνο μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιατρικής, επηρεάζοντας τις καισαρικές τομές, των παρεμβάσεων στους καρκίνους και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων. «Αν δεν έχουμε κάνει σωστά βήματα τα επόμενα 10 χρόνια, τότε πραγματικά φοβάμαι», είπε η Ντέιβις.  

Τα μέτρα που λαμβάνει για την μικροβιακή αντοχή η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την «μικροβιακή αντοχή», που υπόσχεται να μειώσει τη χρήση αντιβιοτικών τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, να ενισχύσει την επιτήρηση των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων και να δώσει κίνητρα στη βιομηχανία να αναπτύξει νέα φάρμακα και εμβόλια. 

Η υπουργός Υγείας Μαρία Κόλφιλντ, δήλωσε: «Σε έναν κόσμο που ανακάμπτει από τον βαθύ αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19, η διεθνής συνεργασία και η ετοιμότητα απέναντι σε παγκόσμιες προκλήσεις υγείας έχουν αποκτήσει πρωτόγνωρη σημασία». 

Η Ντέιβις πέρασε πάνω από μια δεκαετία προειδοποιώντας για το πρόβλημα, αλλά κλήθηκε και η ίδια να το αντιμετωπίσει στην προσωπική της ζωή όταν η βαφτιστήρα της, Έμιλι Χόιλ, πέθανε από μια λοίμωξη ανθεκτική στα αντιβιοτικά σε ηλικία 38 ετών. 

Η Έμιλι Χόιλ είχε κυστική ίνωση και είχε υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις πνεύμονα προτού μολυνθεί από το βακτήριο Mycobacteroides, το οποίο ήταν ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.  Ο θάνατος της Χόιλ ενίσχυσε την αποφασιστικότητά της για την επίλυση του ζητήματος που για την ίδια αποτελεί θέμα δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών. 

«Η γενιά μου και οι παλαιότερες έχουν χρησιμοποιήσει τα αντιβιοτικά [και] δεν τα αναπληρώνουμε. Το οφείλω στα παιδιά μου και –αν τα έχω– στα εγγόνια και στις επόμενες γενιές να κάνω το καλύτερο που μπορώ». 

Οι παράγοντες που ενισχύουν το πρόβλημα την μικροβιακής αντοχής

«Αν δεν ελέγξουμε και δεν μετριάσουμε την AMR, τότε θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους πριν το κάνει η κλιματική αλλαγή», είπε η ιατρός. 

«Το κλίμα συνδέεται με την αντίσταση στα αντιβιοτικά με πολλούς τρόπους, σκεφτείτε το νερό από τις πλημμύρες, σκεφτείτε τα λύματα, σκεφτείτε τη μετακίνηση πληθυσμών, σκεφτείτε τις καταιγίδες και τι εξαπλώνεται από αυτές και την έλλειψη καθαρού νερού, καθώς εάν υπάρχει ξηρασία, οι λοιμώξεις αυξάνονται».  

Υπάρχουν παγκόσμιες προσπάθειες για να μειωθεί η χρήση ακατάλληλων φαρμάκων όπως αντιβιοτικών όταν δεν υπάρχει ανάγκη, αν και η πανδημία Covid-19 εμπόδισε την πρόοδο σε πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες. Ακόμα, ελάχιστα νέα αντιβιοτικά έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ενώ το ζήτημα περιπλέκεται με την εμπλοκή παραγόντων όπως η κτηνοτροφία. 

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των αντιβιοτικών χρησιμοποιούνται σε ζώα που βρίσκονται σε φάρμες, σύμφωνα με τη Ντέιβις, όχι για να θεραπεύσουν συγκεκριμένες λοιμώξεις αλλά για να προωθήσουν την ανάπτυξη των ζώων ή για να αποτρέψουν λοιμώξεις σε υπερπλήρεις και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης .  

Παρά τα δυσοίωνα δεδομένα, περιστατικά όπως αυτό ενός μεγάλου προμηθευτή πουλερικών στις Ηνωμένες Πολιτείες που σταμάτησε να χρησιμοποιεί αντιβιοτικά, γεμίζουν αισιοδοξία τη Ντέιβις. 

Σύγχρονες καινοτομίες όπως η γονιδιωματική και η τεχνητή νοημοσύνη «αναζωογονούν» την επιστήμη ανάπτυξης νέων αντιβιοτικών. Ελπίζει επίσης ότι τα προγράμματα για την παροχή κινήτρων στις φαρμακευτικές εταιρείες να δημιουργήσουν νέα αντιβιοτικά θα αποδώσουν καρπούς. 

 Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM