Πώς αναλύουν τον θάνατο Ραϊσί στο Ισραήλ: Πλήγμα για το καθεστώς – Δεν αλλάζει η πολιτική του Ιράν

Πώς αναλύουν τον θάνατο Ραϊσί στο Ισραήλ: Πλήγμα για το καθεστώς – Δεν αλλάζει η πολιτική του Ιράν Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Τον αντίκτυπο του θανάτου του Εμπραχίμ Ραϊσί για το Ισραήλ αναζητούν ειδικοί αναλυτές μιλώντας στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Ιράν και Ισραήλ θεωρούνται «προαιώνιοι εχθροί» και μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχαμε την πρώτη απευθείας επίθεση από το Ιράν σε έδαφος του Ισραήλ, που αποκρούστηκε όμως στο μεγαλύτερο μέρος της από έναν συνασπισμό δυτικών κρατών. Επί προεδρίας Ραϊσί, που θεωρούνταν σκληροπυρηνικός στα θέματα του Ιράν, με πολύ στενές σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης και τον Αγιατολάχ, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών βρίσκονταν σε πλήρη ένταση.

Τι μπορεί να σημαίνει για το Ιράν ο θάνατος του Ραϊσί και η αναγκαστική του αντικατάσταση στην προεδρία της χώρας; Όπως επισημαίνει σύσσωμος ο Τύπος στο Ισραήλ – αλλά και διεθνώς, δεν αναμένεται ουσιαστική αλλαγή ως προς την εξωτερική πολιτική της Τεχεράνης. Ωστόσο, το ότι χάθηκε με αυτόν τον τρόπο ένας έμπιστος, πολύ ισχυρός αξιωματούχος, ενδεχομένως σημαίνει «πλήγμα» για τον Αγιατολάχ, με άγνωστες - προς το παρόν - συνέπειες για το εσωτερικό της χώρας.

Haaretz: Πλήγμα για το καθεστώς – Δεν σημαίνει τέλος του πολέμου δι’ αντιπροσώπων

Η εφημερίδα Haaretz θεωρεί ότι ο θάνατος Ραϊσί αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το καθεστώς του Ιράν, αν και δεν πρόκειται να σημάνει το τέλος του πολέμου δι’ αντιπροσώπων, κατά του Ισραήλ, όπως επισημαίνει στην κεντρική της ανάλυση.

«Ο θάνατός του μπορεί να οδηγήσει την Ισλαμική Δημοκρατία σε κρίση διαδοχής και να βλάψει στο εσωτερικό την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το καθεστώς - η οποία είναι ήδη χαμηλή», γράφει η εφημερίδα.

Πώς αναλύουν τον θάνατο Ραϊσί στο Ισραήλ: Πλήγμα για το καθεστώς – Δεν αλλάζει η πολιτική του Ιράν Facebook Twitter

The Jerousalem Post: Αντίκτυπος στο εσωτερικό – Καμία αλλαγή στην εξωτερική πολιτική

Αντίστοιχη είναι η ανάγνωση του γεγονότος που κάνει και η εφημερίδα The Jerousalem Post, διαπιστώνοντας πως η επίδραση του θανάτου του Ραϊσί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στον πόλεμο στη Γάζα δεν αναμένεται να είναι σημαντική. «Όσοι ελπίζουν ότι ο ξαφνικός χαμός τους θα οδηγούσε σε αλλαγή καθεστώτος στην Ισλαμική Δημοκρατία είναι πιθανό να απογοητευτούν», δήλωσαν ειδικοί σχετικά με το θέμα.

Ο θάνατος Ραϊσί δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την εχθρότητα του Ιράν με το Ισραήλ και την υποστήριξη της Τεχεράνης στις ομάδες αντιπροσώπων -Χαμάς και Χεζμπολάχ-, που βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά και την πρόθεσή του να παράγει πυρηνικά όπλα. «Τα πράγματα αναμένεται να παραμείνουν ίδια» και όλη η περιφερειακή και παγκόσμια επιθετικότητα να συνεχιστεί, υποστήριξαν οι ειδικοί.

Πώς αναλύουν τον θάνατο Ραϊσί στο Ισραήλ: Πλήγμα για το καθεστώς – Δεν αλλάζει η πολιτική του Ιράν Facebook Twitter

Times of Israel: Το καθεστώς στο Ιράν φαίνεται ευάλωτο και ανίκανο

Η απώλεια δύο ανώτερων αξιωματούχων σε συντριβή ελικοπτέρου κάνει το καθεστώς να φαίνεται ευάλωτο και ανίκανο, αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel, μιλώντας για το εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, το Τελ Αβίβ εκτιμά πως η πολιτική της Τεχεράνης δεν πρόκειται να αλλάξει επί της ουσίας. Ο θάνατος δύο ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων είναι μια δραματική εξέλιξη σε μια εποχή που μαίνονται πολλαπλές συγκρούσεις στην περιοχή, αλλά πιθανότατα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία των συγκρούσεων αυτών, με αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και τον πόλεμο υπό την αρμοδιότητα του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, αναφέρει η ανάλυση της εφημερίδας.

Πώς αναλύουν τον θάνατο Ραϊσί στο Ισραήλ: Πλήγμα για το καθεστώς – Δεν αλλάζει η πολιτική του Ιράν Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιράν: Ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί πολιτικά από τον θάνατο του Ραϊσί; 

Διεθνή / Ιράν - Ο θάνατος του Ραϊσί και οι επίδοξοι διάδοχοι: Ο γιος, ο πρόεδρος της βουλής, η πανίσχυρη σύζυγος και τα αουτσάιντερ

Ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί πολιτικά από τον αδόκητο θάνατο του προέδρου της ισλαμικής δημοκρατίας; - Πώς ο θάνατος Ραϊσί αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των παρατάξεων εντός της Ισλαμικής Δημοκρατία
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταγλωττισμένες ομιλίες του Χίτλερ κάνουν θραύση στα social media

Διεθνή / Με χρήση AI, ακροδεξιοί δημιουργούν αγγλόφωνες ομιλίες του Χίτλερ και τις ανεβάζουν στα social media

Επιχειρώντας να προσελκύσουν νέους στη ναζιστική ιδεολογία, ακροδεξιοί χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάξουν υποτιθέμενες ομιλίες του ηγέτη του Γ' Ράιχ
LIFO NEWSROOM
«Στόχος μας ήταν ο Νασράλα», λέει το Ισραήλ - Δεν επιβεβαιώνεται η εξουδετέρωσή του

Διεθνή / «Στόχος μας ήταν ο Νασράλα», λέει το Ισραήλ - Δεν επιβεβαιώνεται η εξουδετέρωσή του

Ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πως σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ - Είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» εάν η επίθεση στη Βηρυτό είχε αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος
LIFO NEWSROOM
Ποιος είναι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

Διεθνή / Ποιος είναι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

«Δεν περιμένω να με αθωώσει η ιστορία» δήλωσε σε συνέντευξή του το 2016 - Ο 63χρονος κληρικός υπό την ηγεσία του οποίου η Χεζμπολάχ εξελίχθηκε σε έναν από τους βασικούς εχθρούς του Ισραήλ και κύριους συμμάχους του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ