Η ζάχαρη είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα συστατικά στη σύγχρονη διατροφή. Πολλοί πιστεύουν ότι η κατανάλωσή της είναι υπεύθυνη για ένα σωρό προβλήματα υγείας, από την παχυσαρκία μέχρι τον διαβήτη και από τα καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι ορισμένους τύπους καρκίνων. Όμως, είναι η ζάχαρη πραγματικά τόσο κακή όσο νομίζουμε;

 

Είναι καλό ή κακό να την αντικαθιστούμε με φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι, το σιρόπι αγαύης ή τη στέβια; Και πόσο ασφαλές είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα και ποτά με γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η μαλτιτόλη; Τελικά, τι να προτιμάμε, τα προϊόντα με ή χωρίς ζάχαρη;

 

Η Μελίνα Καριπίδου είναι κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι Επιστημονική Συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, όπου εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή. Είναι Επιστημονική Συνεργάτιδα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών. Για 13 χρόνια ήταν Υπεύθυνη του Τμήματος Διαιτολογίας της Ιδιωτικής Μαιευτικής/Γυναικολογικής, Γενικής και Παιδιατρικής Κλινικής «ΜΗΤΕΡΑ» του ομίλου «ΥΓΕΙΑ». Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση ενός εύρους κλινικών περιστατικών, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Είναι εξειδικευμένη στη διαιτητική διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Έχει γραπτές και προφορικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια