Βιοκλιματικές παρεμβάσεις δρομολογούνται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με εμπνευστή τον καλλιτέχνη και καθηγητή στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ, Κώστα Βαρώτσο.
Το έργο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρουσίασε σήμερα ο καθηγητής Εικαστικών Τεχνών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ, Κώστας Βαρώτσος, παρουσία του υπουργού Νίκου Δένδια. 'Ενα νέο κτίριο Ηλεκτρονικού Πολέμου, υπόγειο πάρκινγκ, η δημιουργία ενός μνημείου κιβωτού της εθνικής μνήμης το οποίο θα έχει όλα τα ονόματα των πεσόντων, πάρκα καθώς και μία μεμβράνη φτιαγμένη από κάθετους δοκούς από αλουμίνιο περιλαβάνονται στο σχέδιο ανάπλαστης του ΥΕΘΑ.
Η ανάπλαση θα πραγματοποιηθεί κυρίως από ιδιωτικές δωρεές, καθώς δωρητής του κτιρίου της Ειδικής Διεύθυνσης για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο είναι ο Θάνος Λασκαρίδης, ενώ η αναβάθμιση της εισόδου και του χώρου υψηλών επισκεπτών είναι προσφορά του Γιώργου Περιστέρη και της εταιρίας ΓΕΚ.
«Οι παρεμβάσεις τις οποίες συζητάμε συνίστανται στη δημιουργία μιας νέας βιοκλιματικής όψης του υπουργείου, με ανακαινισμένο χώρο υποδοχής των υπουργών και των εκλεκτών ξένων προσκεκλημένων μας, στην κατασκευή ενός νέου κτιρίου Ηλεκτρονικού Πολέμου, στη δημιουργία ενός μνημείου κιβωτού της εθνικής μνήμης το οποίο θα έχει όλα τα ονόματα των υπέρ της πατρίδος μας πεσόντων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλάζουν και τολμώ να πω ότι όταν αυτή η ατζέντα ολοκληρωθεί, η πατρίδα θα μπορεί να παρατάξει τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην μακραίωνη ιστορία της» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας στην παρουσίαση του έργου «Ανάπλαση του Περιβάλλοντος Χώρου του ΥΠΕΘΑ», από τον Κ. του ΑΠΘ Κ. Βαρώτσο from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.
Κατά την παρουσίαση του έργου ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Κώστας Βαρώτσος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρχει φωτισμός στη βάση του έργου, το οποίο θα αυτό – φωτίζεται μέσα από τη γη. Στα γυάλινα κομμάτια που θα φτάνουν ως τα έξι μέτρα θα αναγράφονται τα ονόματα των σύγχρονων ηρώων του Έθνους. Στο κέντρο θα υπάρχει εστία φωτιάς που θα αντανακλάται και το βράδυ θα καθρεφτίζεται στο κάτω επίπεδο των γυάλινων επιφανειών, πολλαπλασιάζοντας την εικόνα.
Όσον αφορά στο κτίριο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο καθηγητής του ΑΠΘ ανέφερε ότι κατασκευάζεται μία μεμβράνη φτιαγμένη από κάθετους δοκούς από αλουμίνιο, η οποία θα δημιουργεί μερική ή και απόλυτη προστασία από τον ήλιο. Πρόσθεσε ότι το κτΊριο έχει βάση στο ίδιο ύψος του έργου και έχει τρία στοιχεία τα οποία αντιπροσωπεύουν τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Πλευρικά του μνημείου δημιουργούνται δύο πάρκα, από αριστερά με 25 ελιές και από δεξιά άλλες 28, με αναφορές στις δύο σημαντικές εθνικές εορτές, τις οποίες τιμάμε στις 25 Μαρτίου και στις 28 Οκτωβρίου αντίστοιχα.
«Νομίζω ότι καταφέραμε να κάνουμε μία ολιστική πρόταση, η οποία αγκαλιάζει όλο τον προαύλιο χώρο και δίνει ανάταση στο κτίριο κρατώντας την ιστορία του στο εσωτερικό του, καθώς και όλα τα στοιχεία της μνήμης που ήδη έχει» κατέληξε ο Κώστας Βαρώτσος.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) και στην οποία παραβρέθηκαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» Υποναύαρχος ε.τ. Παναγιώτης Κ. Λασκαρίδης ΠΝ, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.