Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά τη συμμετοχή της Ρωσίας στη νέα ειρηνευτική σύνοδο

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά τη συμμετοχή της Ρωσίας στη νέα ειρηνευτική σύνοδο Facebook Twitter
Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτ. αρχείου: EPA
0

Τη συμμετοχή της Ρωσίας στη δεύτερη διεθνή σύνοδο κορυφής σχετικά με το όραμά του για την ειρήνη στην Ουκρανία θα επιδιώξει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Η Ουκρανία φιλοξένησε αντιπροσωπείες από 92 χώρες σε μια πρώτη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία τον περασμένο μήνα προκειμένου να προωθήσει το σχέδιό της για ειρήνη. Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο και είπε ότι δεν είχε πιθανότητες επιτυχίας.

«Έθεσα έναν στόχο ότι τον Νοέμβριο θα έχουμε ένα πλήρως έτοιμο σχέδιο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. «Νομίζω πως εκπρόσωποι της Ρωσίας θα πρέπει να είναι στη δεύτερη σύνοδο κορυφής» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την επιστροφή του από μία επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως Ρώσοι εκπρόσωποι μπορεί να προσκληθούν σε μία δεύτερη σύνοδο κορουφής που θα είναι συνέχεια της πρώτης.

Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Μόσχα δεν θα λάβει μέρος σε μια σύνοδο κορυφής ως συνέχεια της πρώτης. Το Κρεμλίνο ήταν λιγότερο κατηγορηματικό και είπε πως δεν υπάρχει «συγκεκριμένο νόημα» όσον αφορά την ιδέα μιας δεύτερης συνόδου κορυφής.

Στην πρώτη σύνοδο κορυφής συζητήθηκαν τρία από τα δέκα σημεία που ποώθησε η Ουκρανία ως ειρηνευτική φόρμουλα» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιλαμβανομένης της επισιτιστικής ασφάλειας, της πυρηνικής ασφάλειας και της απελευθέρωσης αιχμαλώτων πολέμου και παιδιών. 

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως στη δεύτερη σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί ένα σχέδιο που έχει εκπονηθεί από δεκάδες χώρες χωρισμένες σε ομάδες εργασίας. Ο Ζελένσκι είπε πως αξιωματούχοι ενδέχεται να συναντηθούν στο Κατάρ στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου προκειμένου να δώσουν μορφή σε μια θέση για την ενεργειακή ασφάλεια. Μια συνάντηση για την επισιτιστική ασφάλεια είναι πιθανή στην Τουρκία τον Αύγουστο και άλλη μία στον Καναδά τον Σεπτέμβριο για τους αιχμαλώτους πολέμου και τα παιδιά, είπε.

Νέα βοήθεια στην Ουκρανία συνολικού ύψους 38 δισ. δολαρίων

Στο πεδίο της μάχης, οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται σιγά σιγά ανατολικά, εκμεταλλευόμενες ένα πλεονέκτημα σε αριθμό στρατιωτών και εξοπλισμό. Η Ουκρανία λέει πως οι άμυνές της έχουν ενισχυθεί από τις παραδόσεις δυτικών όπλων τους τελευταίους μήνες. Αναμένεται επίσης ευρέως να παραλάβει μια πρώτη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τους συμμάχους της.

Ο Ζελένσκι είπε πως η Ουκρανία θα παραλάβει ορισμένα από τα μαχητικά αυτό το καλοκαίρι και περισσότερα πριν από τα τέλη του έτους. Είπε πως δεν μπορεί να αποκαλύψει πόσα θα είναι ακριβώς.

«Δεν θα είναι αρκετά. Οπωσδήποτε θα μας ενισχύσουν, αλλά θα είναι αρκετά για να πολεμήσουν σε ένα επίπεδο με τη ρωσική πολεμική αεροπορία; Νομίζω πως δεν θα είναι αρκετά. Προσδοκούμε μεγαλύτερη ποσότητα», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Ουκρανία έχει πει πως χρειάζεται τουλάχιστον 128 μαχητικά F-16. Το Κίεβο ενέτεινε επίσης την προσπάθεια στρατολόγησης περισσότερων πολιτών στις ένοπλες δυνάμεις. Ο Ζελένσκι είπε πως ο στρατός τον ενημέρωσε πως «όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο», όμως υπάρχει ανάγκη για μια διεύρυνση της εκπαίδευσης.

«Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, δεν είναι αρκετές. Αυτή τη στιγμή διευρύνονται», είπε. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης πως 23 συμφωνίες ασφαλείας στις οποίες έχει καταλήξει η Ουκρανία με τους εταίρους της αντιστοιχούν ήδη σε 38 δισ. δολάρια υποστήριξης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Διεθνή / Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Η μέθοδος εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου, με την οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου), επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, που επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης»
LIFO NEWSROOM
Εταιρεία κατασκοπευτικού λογισμικού αποκλείει την Ιταλία μετά τη στοχοποίηση δημοσιογράφων που επικρίνουν τη Μελόνι

Διεθνή / Κολοσσός κατασκοπευτικού λογισμικού αποκλείει την Ιταλία μετά τη στοχοποίηση δημοσιογράφων που επικρίνουν τη Μελόνι

Η Paragon πρώτα απαίτησε από την Ιταλία να απαντήσει στους ισχυρισμούς για εκστρατεία παρακολουθήσεων και στη συνέχεια διέκοψε το συμβόλαιο - Έχουν στοχοποιηθεί και Έλληνες
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ανασκευάζει το «σχέδιο Γάζα» ο Τραμπ: «Οι Παλαιστίνιοι... θα επανεγκατασταθούν σε μοντέρνα σπίτια»

Διεθνή / Ανασκευάζει το «σχέδιο Γάζα» ο Τραμπ: «Οι Παλαιστίνιοι θα επανεγκατασταθούν σε μοντέρνα σπίτια»

Με δηλώσεις του μέσω Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως οι Παλαιστίνιοι που θα εκδιωχθούν από τη Γάζα ώστε να ανοικοδομηθεί από τις ΗΠΑ, θα επιστρέψουν «σε καινούρια σπίτια»
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει 4 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει 4 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανέφερε: «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποσύρει κάθε εκκρεμή δέσμευση προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα»
LIFO NEWSROOM