Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Το εμβληματικό σπίτι-ατελιέ στην Αίγινα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.
0

Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα που ως ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης και σκηνογράφος επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα.

Το σπίτι–ατελιέ στην Αίγινα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70. Έξι μήνες τον χρόνο ο Μόραλης εργαζόταν σε αυτήν την εμβληματική κατοικία. Του άρεσε να πηγαίνει το Πάσχα, συντροφιά με τους φίλους του Νικολάου και Καπράλο, και επέστρεφε στην Αθήνα το φθινόπωρο. Είχε αγαπήσει το φως του Σαρωνικού και τα χρώματα που αφού όπως έλεγε του θύμιζαν τα χρώματα του Ιονίου.

Σε αυτό το σπίτι δημιούργησε πολλά από τα έργα του –ακόμη υπάρχουν αποτυπώματα από τα χρώματα που έπεφταν στο πάτωμα καθώς ζωγράφιζε. Ο χώρος στον οποίο έζησε και δημιούργησε ο σπουδαίος καλλιτέχνης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που θα προσφέρει  την ευκαιρία στους συμμετέχοντες όχι μόνο να γνωρίσουν αλλά και να περιηγηθούν στην οικία–εργαστήριο του πρωτοπόρου καλλιτέχνη στην Αίγινα αλλά και να έρθουν σε επαφή με το έργο και τη ζωή του.

Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Για έξι ολόκληρους μήνες o Μόραλης εργαζόταν σε αυτήν την εμβληματική κατοικία.
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Σε αυτό το σπίτι δημιούργησε πολλά από τα έργα του –ακόμη υπάρχουν αποτυπώματα από τα χρώματα που έπεφταν στο πάτωμα καθώς ζωγράφιζε.
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Ο χώρος λοιπόν στον οποίο έζησε και δημιούργησε ο σπουδαίος καλλιτέχνης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό στις 7 Σεπτεμβρίου 2024.

Φέτος, στο πλαίσιο του 15ου Aegina Fistiki Fest η «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» αναμένεται να διοργανώσει μια ξεχωριστή εκδήλωση στην οικία του μεγάλου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Μόραλη, η οποία στην περιοχή Πλακάκια, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Μετά την περσινή, επιτυχημένη εκδήλωση με τζαζ αναγνώσεις σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή επανέρχεται, αυτήν τη φορά μεταφράζοντας στη γλώσσα της τζαζ, τη μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη. Ο Δημήτρης Καλαντζής έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της ελληνικής και διεθνούς  τζαζ σκηνής, όπως οι Kevin Mahogany, Andy Sheppard, Alex Foster, Ralph Peterson, Rex Richardson, Dennis Baptiste, Abram Wilson, Marcelo Peliteri, Ron Afif, Tony Remy, Amik Guerra.

Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Μερικά από τα έργα που θα εκτεθούν στο σπίτι-ατελιέ του Μόραλη.
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Μερικά από τα έργα που θα εκτεθούν στο σπίτι-ατελιέ του Μόραλη.
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Μερικά από τα έργα που θα εκτεθούν στο σπίτι-ατελιέ του Μόραλη.

Το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου λοιπόν θα ακουστούν κομμάτια του Βασίλη Τσιτσάνη, για πρώτη φορά σε τζαζ διασκευές. Παράλληλα, στους εσωτερικούς χώρους του εργαστηρίου θα λειτουργήσει έκθεση με εποπτικό υλικό και προβολές από επιλεγμένα έργα του Μόραλη εμπνευσμένα από την ελληνική λαϊκή παράδοση.

Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Dimitris Kalantzis quartet

Μουσική εκδήλωση:
Dimitris Kalantzis quartet
Δημήτρης Καλαντζής πιάνο, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα, Αλέξανδρος  Δράκος Κτιστάκης τύμπανα, Γιώργος Γεωργιάδης μπάσο.
Τόπος: Οικία - εργαστήριο Γιάννη Μόραλη στην περιοχή Πλακάκια, Αίγινα.
Πότε: Σάββατο 7.9.24. Ώρα 21.00
      

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εγκατάσταση με οικολογικές ανησυχίες στο Turbine Hall της Tate Modern

Πολιτισμός / Γιατί μας αφορά η τέχνη των Σαάμι;

Η νέα εγκατάσταση της Máret Ánne Sara –μια καλλιτέχνιδα που κατάγεται από τους αυτόχθονες Σαάμι που ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής Χερσονήσου– αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη των αυτόχθονων πληθυσμών.
LIFO NEWSROOM
gillian anderson

Πολιτισμός / Η Τζίλιαν Άντερσον θέλει να μάθει όλες τις ερωτικές μας φαντασιώσεις

Η διάσημη ηθοποιός και η Bloomsbury, μετά την παγκόσμια επιτυχία του best-seller «Want» , ανακοινώνουν την επόμενη συνεργασία τους και καλούν γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους.
THE LIFO TEAM
Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM