Ισμαΐλ Χανίγε: Τι γνωρίζουμε για τον ηγέτη της Χαμάς

Ισμαΐλ Χανίγε: Τι γνωρίζουμε για τον ηγέτη της Χαμάς Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε / EPA
0

Ο Ισμαΐλ Χανίγε ήταν ένας από τους υψηλότερα ιστάμενους ηγέτες της Χαμάς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια διευθύνοντας τις πολιτικές επιχειρήσεις της μαχητικής ομάδας από την εξορία στο Κατάρ.

Την Τρίτη, ο Χανίγε βρέθηκε στο Ιράν μαζί με άλλα ανώτερα στελέχη του «άξονα αντίστασης» του Ιράν - που περιλαμβάνει τη Χαμάς στη Γάζα, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τους Χούτι στην Υεμένη - για να παραστεί στην ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου προέδρου του Ιράν.

Ως πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ήταν κεντρικός στις διαπραγματεύσεις και τη διπλωματία υψηλών διακυβεύσεων της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Ισμαΐλ Χανίγε: Τι ξέρουμε για τον ηγέτη της Χαμάς

Ο Χανίγε ονομάστηκε ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα το 2006. Εκείνη τη χρονιά, υπηρέτησε για λίγο ως πρωθυπουργός μιας παλαιστινιακής κυβερνητικής ενότητας, η οποία διαλύθηκε μετά από μήνες έντασης που περιελάμβανε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ παλαιστινιακών φατριών.

Το 2017, ονομάστηκε αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς σε μια περίοδο που προσπαθούσε να αμβλύνει τη δημόσια εικόνα της καθώς αναζητούσε επιρροή μεταξύ των Παλαιστινίων και διεθνώς. Ο Χανίγε ηγήθηκε της Χαμάς από το Κατάρ και την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Ήταν μεταξύ των διαπραγματευτών στις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών, για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα με αντάλλαγμα τους ομήρους που συνελήφθησαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Πώς ο Χανίγε ανέλαβε την εξουσία της Χαμάς

Ο Χανίγε γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό Shati βόρεια της πόλης της Γάζας, από Παλαιστίνιους γονείς που το 1948 είχαν εκτοπιστεί από το σπίτι τους στο σημερινό Ισραήλ, στην Ασκελόν. Σπούδασε σε σχολεία που διοικούνται από την κύρια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους, την UNRWA, και συνέχισε με σπουδές αραβικής λογοτεχνίας στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.

Συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό και εξέτισε πολλές ποινές σε ισραηλινές φυλακές τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Η άνοδός του στην εξουσία στη Γάζα υποβοηθήθηκε από τον μέντορά του, τον πνευματικό ηγέτη και ιδρυτή της Χαμάς, Σεΐχη Γιασίν, για τον οποίο υπηρέτησε ως προσωπικός γραμματέας. Οι δύο ήταν στόχοι απόπειρας δολοφονίας του Ισραήλ το 2003. Τον επόμενο χρόνο, ο Γιασίν σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

«Δεν χρειάζεται να κλάψετε», είπε ο Χανίγε στο πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από το νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας εκείνη την ώρα. «Πρέπει να είστε έτοιμοι για εκδίκηση».

Ο Χανίγε καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Τον Μάιο, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είπε ότι θα ζητήσει ένταλμα σύλληψης για τον Χανίγε. Ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον ίδιο και άλλους ηγέτες της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε σχέση με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων «εξοντώσεων, δολοφονιών, ομήρων, βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης κατά την κράτηση».

Τον Ιούνιο, η Χαμάς είπε ότι η αδερφή του Χανίγε και η οικογένειά της σκοτώθηκαν σε επίθεση του ισραηλινού στρατού στο σπίτι της οικογένειας Χανίγε στη Γάζα, έναν ισχυρισμό που ο στρατός δεν επιβεβαίωσε. Τον Απρίλιο, τρεις από τους 13 γιους του Χανίγε σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε άλλη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα.

«Δεν θα υποχωρήσουμε, ανεξάρτητα από τις θυσίες», είπε ο Χανίγε τότε, σημειώνοντας ότι είχε ήδη χάσει δεκάδες μέλη της οικογένειάς του στον πόλεμο.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Επέλεγε γυναίκες που του άρεσαν κάνοντας βόλτα στο πολυκατάστημα και τις «μετέθετε» στον όροφό του για να τις παρενοχλεί - «Ήταν κοινό μυστικό», λένε πρώην εργαζόμενοι του μεγιστάνα των Harrods
LIFO NEWSROOM
Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Διεθνή / Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, χάκερ έχουν επίσης προσπαθήσει να διαρρεύσουν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν κατονόμασαν
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου λέει η Shin Bet

Διεθνή / Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου, λέει η Shin Bet

Στην σκιά των τελευταίων γεγονότων η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο δολοφονίας Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων - Οι μυστικές συναντήσεις και η αμοιβή του κατηγορούμενου επιχειρηματία
LIFO NEWSROOM