Κάθε πόλη διαμορφώνεται από την ιστορία της- είναι η ζύμωση της δραστηριότητάς της, ένας δυναμικός οργανισμός που εξελίσσεται, αλλάζει και μεταμορφώνεται. Για τη Θεσσαλονίκη η Δυτική της Πύλη, προσαρτημένη στο λιμάνι, ήταν ανέκαθεν η είσοδος που καθόριζε τον χαρακτήρα της, διαμόρφωνε την εικόνα της και όριζε την προσωπικότητά της.
Εκείνη που έρχεται να μας επανασυστήσει σήμερα το HUB 26, το πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδος, ανοίγοντας την Πύλη προς τη Δύση, την Πύλη προς το αύριο.
Νέα εποχή για τη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης
Έργο της Ourania Α.E., κοινοπρακτικό σχήμα των DIMAND και PRODEA Investments, το HUB 26, το σύγχρονο αυτό πράσινο συγκρότημα γραφείων, έχει προσελκύσει μισθωτές διεθνούς φήμης, όπως η εισηγμένη στον Nasdaq, TaskUs, αποτελεί κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών και εμπειρίας πελατών επόμενης γενιάς, ενώ από την άνοιξη του 2025 στο επιχειρηματικό πάρκο θα λειτουργούν μεταξύ άλλων τα νέα γραφεία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, σε ιδιόκτητο αυτόνομο κτήριο αλλά και ηγετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Alpha Bank και η Πειραιώς.
Την ίδια στιγμή, εμβληματικά κτίρια αναγεννιούνται ενεργοποιώντας ξανά την περιοχή και μεταφέροντας τη δυναμική της Θεσσαλονίκης Δυτικά, με τις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Παρευξείνιας Τράπεζας καθώς και την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου της πρώην ζυθοποίας ΦΙΞ, να συμπληρώνουν το ευρύτερο πρόγραμμα ανάπλασης που υλοποιεί ο Δήμος και η Περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται, άλλωστε, και η πρωτοβουλία της εταιρείας, για τη δωρεά της μελέτης ανάπλασης της 26ης Οκτωβρίου καθώς και για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου που θα συνδέει τα διάφορα σημεία με το κέντρο της πόλης.
«Ανοίγουμε ξανά την Πύλη προς τη Δύση, ανοίγουμε την Πύλη προς το αύριο»
Με το κεντρικό μήνυμα «Ανοίγουμε την πύλη στο αύριο», το HUB 26, άνοιξε επίσημα τις πύλες του την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας περιόδου ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη. Πόλος έλξης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αιχμή της καινοτομίας, αποτελεί όχι μόνο κόμβο επιχειρηματικότητας, αλλά ενισχύει ταυτόχρονα την τοπική και εθνική οικονομία, δημιουργώντας 2.500 νέες θέσεις εργασίας και προσελκύοντας επενδύσεις και εταιρείες διεθνούς βεληνεκούς.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Τζόλλας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της OURANIA Α.Ε. και του ομίλου DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος.
«Το HUB 26 είναι το πρώτο, μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βόρειας Ελλάδας και θα αποτελέσει έναν καινοτόμο χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας για εθνικές, πολυεθνικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στην τελική του μορφή θα απασχολεί 2.000 εργαζομένους, συμβάλλοντας στην ουσιαστική ενίσχυση της απασχόλησης και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συμπολιτών μας. Τέτοιας εμβέλειας επενδύσεις αποτελούν μέρος ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην πατρίδα μας, στο οποίο είναι συνδιαμορφωτής το Υπουργείο Ανάπτυξης για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη στη χώρα», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη δημιουργία του HUB 26, ενός υποδειγματικού, βιοκλιματικού, επιχειρηματικού πάρκου. Πρόκειται για τη σημαντικότερη επένδυσή μας στην Θεσσαλονίκη και πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή για μια πόλη που αρχίζει πλέον να έχει αυτά που της αξίζουν», πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments, Άρις Καρυτινός.
Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OURANIA A.E. και του ομίλου DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ευχαρίστησε όλους όσοι συνεισέφεραν στην ολοκλήρωση του έργου και επεσήμανε: «Το HUB 26, στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, είναι το έργο με το οποίο θέλαμε να συστηθούμε στην πόλη. Μετά από δυο χρόνια, το παραδίδουμε, με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια, ως ένα έργο που συμβάλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Μαζί με το ΦΙΞ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και την έκταση των 125 στρεμμάτων του ΟΣΕ, θα ενώσουν τη Δυτική είσοδο με την πλατεία Αριστοτέλους και το κέντρο της πόλης. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες της DIMAND, την κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ, το αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity Architects, την Prodea Investments - συνεπενδυτή εδώ και τρία χρόνια σε αυτή την επένδυση, την Alpha Bank που χρηματοδότησε το έργο και είναι από τους μισθωτές του, όπως και την Παρευξείνια Τράπεζα που μας εμπιστεύθηκε για τα νέα της γραφεία μετά από μια δεκαετία έρευνας για τη νέα της στέγη, την Πειραιώς και την TaskUs. Ευχαριστίες επίσης προς το Υπουργείο Πολιτισμού, που μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, μας κατηύθυνε σωστά και μας έδωσε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να δημιουργήσουμε το συγκρότημα αυτό το οποίο ξεχωρίζει, σεβόμενο πάντα το έναντι διατηρητέο μνημείο του ΦΙΞ».