Έκρηξη βομβητών στον Λίβανο: Η Μοσάντ, τα πιθανά αντίποινα από Χεζμπολάχ και δύο παραδείγματα

Έκρηξη βομβητών στο Λίβανο: Η Μοσάντ, τα πιθανά αντίποινα από Χεζμπολάχ και δύο παραδείγματα Facebook Twitter
Ένας πενθών αντιδρά κατά τη διάρκεια της νεκρικής πομπής δύο ανδρών που σκοτώθηκαν σε επίθεση, στο χωριό Καφρ Κίλα, στο νότιο Λίβανο, στις 15 Ιουλίου 2024/ Φωτ.: EPA
0

Παρόλο που το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως την ευθύνη, η συντονισμένη επίθεση που προκάλεσε εκρήξεις χιλιάδων βομβητών στον Λίβανο, πιθανώς αποτελεί επιχείρηση της Μοσάντ. Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών έχει εμπλακεί εδώ και δεκαετίες σε δολοφονίες ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αλλά, αν επιβεβαιωθεί ξανά η συμμετοχή της, αυτό συνιστά σημαντική κλιμάκωση.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 11 νεκρούς και τουλάχιστον 4.000 τραυματίες από τις συντονισμένες εκρήξεις, δείχνοντας παράλληλα ότι από πίσω κρύβεται μια ανελέητη επιθυμία να πληγεί η Χεζμπολάχ. Η οργάνωση χρησιμοποιούσε τους βομβητές ως εναλλακτική λύση έναντι των κινητών τηλεφώνων, που είναι ευάλωτα στην παρακολούθηση και στον εντοπισμό μέσω θανατηφόρων πυραυλικών επιθέσεων εναντίον των διοικητών της.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς προκλήθηκαν οι εκρήξεις, με κάποιες φήμες να υποδεικνύουν πιθανή κυβερνοεπίθεση, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι πιθανότατα προκλήθηκαν από σαμποτάζ συσκευών. Αρχικές αναφορές υποστηρίζουν ότι οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν νέας κατασκευής από μια εταιρεία της οποίας η αλυσίδα εφοδιασμού ίσως είχε διαβρωθεί από τους δράστες της επίθεσης, σύμφωνα με τον Νταν Σάμπαγκ, συντάκτη άμυνας και ασφάλειας στον Guardian.

Αντίποινα από τη Χεζμπολάχ και προειδοποίηση για κλιμάκωση

Ο Yossi Melman, συγγραφέας βιβλίων για τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, τόνισε ότι οι βομβητές φαίνεται να ήταν «πρόσφατα αποκτημένοι», σημειώνοντας την ικανότητα της Μοσάντ να διεισδύει στη Χεζμπολάχ. Παράλληλα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης σε έναν πλήρη πόλεμο στα σύνορα, επισημαίνοντας ότι η επίθεση ενδέχεται να είναι σημάδι πανικού, καθώς δεν ήταν στοχευμένη και δεν αναμένεται να αλλάξει την ευρύτερη στρατηγική εικόνα.

Η Χεζμπολάχ πιθανότατα θα απαντήσει, καθώς η οργάνωση έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις με το Ισραήλ εδώ και μήνες. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι σχεδίαζε τη δολοφονία πρώην Ισραηλινού αξιωματούχου ασφαλείας μέσω έκρηξης εξ αποστάσεως από τον Λίβανο, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι η επίθεση με τους βομβητές ήταν προειδοποίηση για την ικανότητα που έχει το Ισραήλ να ανταποδώσει. 

Δύο ιστορικά παραδείγματα: Χάλεντ Μεσάλ και Μαχμούντ αλ-Μαμπχούχ

Η ιστορία δείχνει ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το 1997, ο Χάλεντ Μεσάλ, τότε πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, επέζησε από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας που οργανώθηκε από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, τη Μοσάντ. Η απόπειρα πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας και αποτέλεσε ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά στη σύγχρονη ιστορία των μυστικών επιχειρήσεων.

Έκρηξη βομβητών στο Λίβανο: Η Μοσάντ, τα πιθανά αντίποινα από Χεζμπολάχ και δύο παραδείγματα Facebook Twitter
Ένα αγόρι από την Υεμένη κοιτάζει μια εικόνα του Χάλεντ Μεσάαλ, ζωγραφισμένη σε ένα μπλουζάκι, κατά τη διάρκεια μιας αντι-ισραηλινής διαμαρτυρίας που καταδίκαζε τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, στη Σανάα της Υεμένης, στις 18 Νοεμβρίου 2012

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1997, δύο πράκτορες της Μοσάντ πλησίασαν τον Μεσάλ έξω από τα γραφεία της Χαμάς στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας και του έριξαν δηλητήριο στο αυτί με τη μορφή σπρέι. Η επίθεση είχε ως στόχο να τον σκοτώσει αθόρυβα, χωρίς να αφήσει άμεσα ίχνη.

Ωστόσο, η επιχείρηση απέτυχε για αρκετούς λόγους. Η προσωπική ασφάλεια του Μεσάλ αντέδρασε άμεσα και συνέλαβε τους πράκτορες, οι οποίοι προσποιήθηκαν ότι ήταν Καναδοί τουρίστες. Οι Ισραηλινοί πράκτορες συνελήφθησαν από τις ιορδανικές αρχές και η Ιορδανία, υπό την ηγεσία του βασιλιά Χουσεΐν, απαίτησε από το Ισραήλ να παραδώσει το αντίδοτο για να σώσει τη ζωή του Μεσάλ.

Ο βασιλιάς Χουσεΐν απείλησε να διακόψει την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ και να κρεμάσει τους πράκτορες της Μοσάντ εάν δεν του δοθεί το αντίδοτο. Ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη θητεία του, αναγκάστηκε να παράσχει το αντίδοτο για το δηλητήριο και να απελευθερώσει αρκετούς φυλακισμένους ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του πνευματικού ηγέτη της, Σέιχ Άχμεντ Γιασίν, ως μέρος της συμφωνίας για την επιστροφή των πρακτόρων της Μοσάντ.

Η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μεγάλη διεθνή αμηχανία για το Ισραήλ και βελτίωσε την εικόνα της Χαμάς στην περιοχή. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε τη θέση του Μεσάλ εντός της οργάνωσης και στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή, ενώ ταυτόχρονα επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, έστω και προσωρινά. Ο Μεσάλ επέζησε και συνέχισε να παίζει κεντρικό ρόλο στην ηγεσία της Χαμάς για πολλά χρόνια, ενώ η αποτυχημένη επίθεση του 1997 παραμένει ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά στις ισραηλινές επιχειρήσεις κατά των ηγετών της Χαμάς.



Από την άλλη, το 2010, ο Μαχμούντ αλ-Μαμπχούχ, ένας από τους ηγέτες της Χαμάς και υπεύθυνος για την προμήθεια όπλων, δολοφονήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο Ντουμπάι, σε μια επιχείρηση που θεωρείται ευρέως ότι πραγματοποιήθηκε από τη Μοσάντ. Η δολοφονία του αλ-Μαμπχούχ αποτέλεσε ένα από τα πιο γνωστά και αμφιλεγόμενα επεισόδια στην ιστορία των μυστικών επιχειρήσεων. Ο αλ-Μαμπχούχ βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, στο πολυτελές ξενοδοχείο Al Bustan Rotana στο Ντουμπάι. Είχε ταξιδέψει από τη Συρία, όπου διέμενε μόνιμα, στο Ντουμπάι για μια σειρά συναντήσεων με στόχο την αγορά όπλων για τη Χαμάς.

Έκρηξη βομβητών στο Λίβανο: Η Μοσάντ, τα πιθανά αντίποινα από Χεζμπολάχ και δύο παραδείγματα Facebook Twitter
Μαχητές της Χαμάς στέκονται μπροστά από μια φωτογραφία του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, Μαχμούντ αλ-Μαμπχούχ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που καταδίκαζε τη δολοφονία του, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στις 17 Φεβρουαρίου 2010/ Φωτ.: EPA


Αρχικά, οι αρχές του Ντουμπάι δήλωσαν ότι ο θάνατός του φαινόταν να οφείλεται σε φυσικά αίτια, αλλά η επακόλουθη ιατροδικαστική εξέταση αποκάλυψε ότι είχε δολοφονηθεί. Ο αλ-Μαμπχούχ είχε υποστεί ηλεκτροσόκ και ασφυξία, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε χορηγηθεί αναισθητικό μέσω της μύτης του. Η επιχείρηση φέρει τα χαρακτηριστικά της Μοσάντ και εμπλέκει τουλάχιστον 11 πράκτορες, οι οποίοι εισήλθαν στο Ντουμπάι χρησιμοποιώντας ψεύτικα ευρωπαϊκά διαβατήρια από χώρες όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία. Οι πράκτορες χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ταυτότητες και φορούσαν διάφορες μεταμφιέσεις για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τους πράκτορες να εισέρχονται και να εξέρχονται από το ξενοδοχείο, καθώς και να αλλάζουν μεταμφιέσεις. Κατάφεραν να μπουν στο δωμάτιο του αλ-Μαμπχούχ, πιθανόν χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά εργαλεία για να παραβιάσουν την πόρτα. Η δολοφονία του έγινε με μεγάλη ακρίβεια, ενώ οι δράστες διέφυγαν πριν αποκαλυφθεί το έγκλημα.

Η δολοφονία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Οι αρχές του Ντουμπάι κατηγόρησαν ανοιχτά τη Μοσάντ για τη δολοφονία και δημοσίευσαν βίντεο και φωτογραφίες από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του ξενοδοχείου, που έδειχναν τους υπόπτους. Οι χώρες των οποίων τα διαβατήρια χρησιμοποιήθηκαν ψευδώς (συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Γαλλίας και της Αυστραλίας) κατήγγειλαν το γεγονός και προχώρησαν σε διπλωματικές ενέργειες κατά του Ισραήλ, απαιτώντας εξηγήσεις. Η Βρετανία, για παράδειγμα, απέλασε έναν διπλωμάτη της ισραηλινής πρεσβείας ως απάντηση στη χρήση πλαστών βρετανικών διαβατηρίων.

Η δολοφονία του αλ-Μαμπχούχ είχε ως στόχο να αποδυναμώσει τη Χαμάς περιορίζοντας την ικανότητά της να προμηθεύεται όπλα. Ωστόσο, η επιχείρηση απέτυχε να κρατήσει την απόλυτη μυστικότητα και οδήγησε σε σημαντικές διπλωματικές επιπτώσεις για το Ισραήλ. Παρόλο που το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ποτέ επισήμως την εμπλοκή του, η υπόθεση αυτή παραμένει ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα των μεθόδων της Μοσάντ.

 

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, και οι αυξανόμενες εντάσεις με τη Χεζμπολάχ, κάνουν τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης να φαίνεται πιο πιθανός από ποτέ. Η χρήση βομβητών από την πλευρά της Μοσάντ αποτελεί σημάδι μιας νέας, πιο έντονης φάσης της σύγκρουσης, ενώ τα ιστορικά παραδείγματα δείχνουν ότι τέτοιες επιθέσεις μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Επέλεγε γυναίκες που του άρεσαν κάνοντας βόλτα στο πολυκατάστημα και τις «μετέθετε» στον όροφό του για να τις παρενοχλεί - «Ήταν κοινό μυστικό», λένε πρώην εργαζόμενοι του μεγιστάνα των Harrods
LIFO NEWSROOM
Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Διεθνή / Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, χάκερ έχουν επίσης προσπαθήσει να διαρρεύσουν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν κατονόμασαν
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου λέει η Shin Bet

Διεθνή / Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου, λέει η Shin Bet

Στην σκιά των τελευταίων γεγονότων η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο δολοφονίας Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων - Οι μυστικές συναντήσεις και η αμοιβή του κατηγορούμενου επιχειρηματία
LIFO NEWSROOM