Γερμανία: Κρίσιμες εκλογές στο Βρανδεμβούργο για Όλαφ Σολτς και ακροδεξιά

Γερμανία: Κρίσιμες εκλογές στο Βρανδεμβούργο για Όλαφ Σολτς και ακροδεξιά Facebook Twitter
Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ελπίζει να έρθει πρώτο στις εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου σήμερα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, τρεις εβδομάδες μετά τα πρωτοφανή εκλογικά ποσοστά του σε δύο άλλες περιφέρειες της Γερμανίας.

Το AfD, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ακροδεξιό σε πολλά κρατίδια από τις εγχώριες υπηρεσίες πληροφοριών, βρίσκεται σχεδόν στήθος με στήθος με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, μια ζώνη αστικών και αγροτικών κοινοτήτων που περιβάλλει το Βερολίνο.

Οι τελικές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το ακροδεξιό AfD είχε ένα πολύ μικρό προβάδισμα στο 28%, με το SPD να έχει μειώσει σημαντικά τη διαφορά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας και να φτάνει το 27%. Το συντηρητικό CDU βρισκόταν στο 14% και η νεοσύστατη συντηρητική «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) στο 13%.

Στο Βρανδεμβούργο κρίνεται το μέλλον του Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ψήφισε επιστολικά για τις σημερινές κρατιδιακές εκλογές στον τόπο κατοικίας του, το Βρανδεμβούργο. Στις 18:00, τοπική ώρα, που θα κλείνουν οι κάλπες, εκείνος θα υποδέχεται ως οικοδεσπότης μαζί με τη Ναμίμπια ξένους ηγέτες στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον. Το δικό του πολιτικό μέλλον ωστόσο, κρίνεται εν πολλοίς στο κρατίδιο και στο αν το κόμμα του, το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD), θα χάσει εκεί την πρωτιά για πρώτη φορά από το 1990. 

Ο Όλαφ Σολτς θα βρίσκεται πολύ μακριά όταν θα ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα - σε ρόλο μάλιστα ηγέτη διεθνούς εμβέλειας. Πίσω στη Γερμανία όμως ενδεχόμενη ήττα θα ανοίξει πιθανότατα στόματα που συγκρατούνται εδώ καιρό, μόνο ενόψει των σημερινών εκλογών. Στο εσωτερικό του SPD εκφράζεται δυσαρέσκεια για τον καγκελάριο, ο οποίος δεν συμμετείχε στις προεκλογικές εκστρατείες του κόμματός του, ούτε καν στον τόπο κατοικίας του, το Βρανδεμβούργο.

Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος ο Ντίτμαρ Βόιντκε δεν ήθελε να ταυτιστεί προεκλογικά μαζί του και να μοιραστεί την φθορά του. Ο Σολτς απέφυγε επίσης να τοποθετηθεί δημοσίως για τα αποτελέσματα στη Θουριγγία και στη Σαξονία, παραπέμποντας στην ηγεσία του κόμματος. Απόψε τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί καν να βρίσκεται, όπως τις άλλες φορές, στο «Σπίτι του Βίλι Μπράντ», τα κεντρικά του SPD και να προσπαθεί να αποφύγει τους δημοσιογράφους. 

Ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς δεν έχει σήμερα να κερδίσει πολλά από τις εκλογές, έχει όμως να χάσει πάρα πολλά, καθώς οι σύντροφοί του χρεώνουν τα δυσμενή αποτελέσματα αυτής της χρονιάς στην κακή εικόνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι προσεχείς κρατιδιακές εκλογές είναι τον Μάρτιο του 2025 στο «εύκολο» θεωρητικά για το SPD Αμβούργο, αλλά η επόμενη χρονιά επιφυλάσσει ούτως ή άλλως την «μητέρα των μαχών», τις ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο. Και κανείς δεν υπόσχεται ότι αποκλείεται, τελικά, να τεθεί υπό αμφισβήτηση το ίδιο το «δικαίωμα» του καγκελάριου να ηγηθεί εκ νέου της εκστρατείας του SPD για την καγκελαρία και να προτιμηθεί ένα νέο όνομα, όπως αυτό του δημοφιλέστατου σήμερα υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους. 

*Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ