ADVERTORIAL

 

Απο την Δρ Σπαντιδάκη Κυριαζή Φωτεινή 
Κλινική & Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, PhD
Επιστημονική συνεργάτης Εκπαιδευτηρίων Γεωργίου Ζώη

 

Ας μιλήσουμε για τη μετάβαση που καλείται να πραγματοποιήσει ένα παιδί σας όταν ετοιμάζεται για την πρώτη τάξη του δημοτικού. Ας το δούμε μαζί στο δωμάτιό του. Τι βλέπετε; Ένα παιδάκι ευάλωτο, αμήχανο, φοβισμένο; Ίσως ενθουσιασμένο; Μήπως εκεί κάπου βλέπετε και τον εαυτό σας τότε; Τον ίδιο μικρότερο εαυτό που κάποτε έβλεπαν και οι δικοί σας γονείς, παππούδες πλέον; Βλέπετε, ίσως, και το πρώτο σας παιδί στην αντίστοιχη ηλικία;

 

Εκπαιδευτήρια Γ. Ζώη: Πρώτη φορά πρωτάκι - Περί μεταβάσεων ο λόγος...

 

Τα Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη, γνωρίζουν ότι η μετάβαση στην Α' Δημοτικού είναι ένα ιδιαίτερο και μοναδικό βίωμα, όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια. Είναι μια νέα αρχή, γεμάτη προκλήσεις, ευκαιρίες και συναισθήματα. Γι’ αυτό, παρέχουν ένα περιβάλλον γεμάτο στήριξη και κατανόηση, που να δίνει στα παιδιά τα εργαλεία για να εξελιχθούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες με αυτοπεποίθηση.

 

Αν κοιτάξετε λίγο ακόμα, θα δείτε το «πρωτάκι» σας και όπως φαντάζεστε ότι θα είναι σε αυτή την αρχή. Δυναμικό να προχωρά αποφασιστικά στο προαύλιο ή μήπως φοβισμένο; Το συγκρίνετε με το πώς ήταν για εσάς αυτή η πρώτη μέρα; Αναρωτιέστε εάν θα είναι το ίδιο παιδάκι που έβλεπαν οι δασκάλες της προσχολικής;

 

Εκπαιδευτήρια Γ. Ζώη: Πρώτη φορά πρωτάκι - Περί μεταβάσεων ο λόγος...

 

Σα να γέμισε το δωμάτιο πια, βλέπετε τόσες εκδοχές του παιδιού σας, μοιάζουν με σκιές. Έχετε κάνει ήδη ένα βήμα σημαντικό, τις έχετε δει, τις έχετε αναγνωρίσει (είναι δικές σας προσδοκίες, αναμνήσεις, προβολές, φαντασιώσεις). Για το μετέωρο βήμα του παιδιού σας, ας προσπαθήσετε λοιπόν να το αλαφρώσετε από τις σκιές που θα βαρύνουν τους ώμους του περισσότερο απ’ όσο του αναλογεί. 

 

Η κάθαρση, η συναισθηματική ανακούφιση είναι κάτι που πάντα επιδιώκεται στις ψυχοθεραπείες. Αυτό σας καλούν τα Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη να κάνετε και εσείς στη διαδικασία αυτής της μετάβασης. Δείτε το πρωτάκι σας. Προσπαθήστε να βλέπετε εκείνο, με όσες λιγότερες από τις σκιές γίνεται. Κάντε μια διαλογή, αφήστε στον χώρο αυτές που πιστεύετε ότι το ενδυναμώνουν. Βάλτε τις υπόλοιπες σε ένα άλλο δωμάτιο για λίγο, ίσως πιο μετά να είναι χρήσιμες. Ίσως όχι. 

 

Εκπαιδευτήρια Γ. Ζώη: Πρώτη φορά πρωτάκι - Περί μεταβάσεων ο λόγος...

 

Πρακτικές συμβουλές για τη μετάβαση στην Α' Δημοτικού

• Διαλέξτε μέρες πριν τα σχολικά του, να έχουν στοιχεία που να του αρέσουν, ίσως ένα «ενθύμιο» από το καλοκαίρι, ίσως και κάτι από το νηπιαγωγείο, εάν για το παιδί σας αυτό είναι μια ωραία ανάμνηση. 

 

• Τα κατάλληλα και άνετα ρούχα που μαζί θα διαλέξετε μπορούν να είναι έτοιμα και αυτά, πλάι στα σχολικά του κάποιες μέρες νωρίτερα. Το συνηθίζετε όλοι έτσι σιγά σιγά. Είναι μια πραγματικότητα που έρχεται και όσο ακόμα είναι διακοπές βλέπουμε τα σχολικά στον ασφαλή χώρο του σπιτιού. 

 

• Μπορείτε να περάσετε και έξω από το σχολείο πριν ανοίξει να το δείτε μαζί. Έχει δέντρα, ζωγραφιές; Μπορείτε να του πείτε ότι την ίδια προετοιμασία κάνουν και οι εκπαιδευτικοί, σαν εκείνο. Και εκείνοι λυπούνται που τέλειωσαν οι διακοπές, όπως και εσείς, ο γονιός του, που πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά. «Θα λείπουμε ο ένας στον άλλο και αυτό είναι στενάχωρο. Είναι, όμως, και καλό σημάδι γιατί σημαίνει ότι αγαπιόμαστε», μπορείτε να πείτε.

 

• Δώστε στο παιδί σας κάτι όμορφο να περιμένει, όταν θα ξαναβρεθείτε. Ένα παιχνίδι μαζί, ένα αγαπημένο φαγητό, ένα παραμύθι το βράδυ. 

 

• Βρείτε την τελετουργία αποχαιρετισμού που σας ταιριάζει και τηρήστε τη με όση συνέπεια επιτρέπουν οι συνθήκες. Ένας αποχαιρετισμός ζεστός και ξεχωριστός, δικός σας, αλλά σύντομος  και αποφασιστικός. Ένας αποχαιρετισμός που ενδύεται με παραδοχές, όπως οι προαναφερόμενες, και ειλικρίνεια συναισθηματική. 

 

• Κρατήστε ζωντανή την επικοινωνία με τους άλλους δικούς του ανθρώπους, με το σχολείο του, συζητήστε με τους εκπαιδευτικούς του τακτικά και ειλικρινά. Τα  Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη, ενθαρρύνουν αυτή τη διαρκή επικοινωνία, γιατί πιστεύουν πως η επιτυχία του παιδιού ξεκινά από την καλή συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας. Έτσι, τα πρώτα και για εσάς και για το παιδί σας θα γίνονται, προϊόντος του χρόνου, λιγότερο τρομακτικά και επώδυνα. 

 

Εκπαιδευτήρια Γ. Ζώη: Πρώτη φορά πρωτάκι - Περί μεταβάσεων ο λόγος...

 

Τα Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη, διαθέτουν την εμπειρία και την εξειδίκευση να βοηθήσουν τα παιδιά να κάνουν αυτό το πέρασμα με σιγουριά. Οι παιδαγωγοί τους συνεργάζονται στενά με τις οικογένειες, αναγνωρίζοντας τις ατομικές ανάγκες κάθε παιδιού, ώστε να νιώθει ασφαλές και έτοιμο για τη νέα του σχολική καθημερινότητα. Μέσω προγραμμάτων προσαρμογής και εξατομικευμένης προσέγγισης, δίνουμε έμφαση στην ομαλή ενσωμάτωση του παιδιού στην Πρώτη Δημοτικού.

 

Εκπαιδευτήρια Γ. Ζώη: Πρώτη φορά πρωτάκι - Περί μεταβάσεων ο λόγος...

 

Τα Εκπαιδευτήρια Γ. Ζώη είναι στην πρωτοπορία της Εκπαίδευσης 50 χρόνια τώρα και περιλαμβάνουν Βρεφικό Σταθμό, Παιδικό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο και Ωδείο

Οδηγός Παιδιού