Συνιδρυτής και επικεφαλής της «Γεωμυθικής», μίας ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης, έχει κάνει αυτοψίες σε κλειστά και ανοιχτά ρέματα της Αττικής,  oΔημήτρης Θεοδοσόπουλο ςυποστηρίζει, πως «όταν κάνεις τα ποτάμια δρόμους, είναι θέμα χρόνου οι δρόμοι να γίνουν ποτάμια». Ο ίδιος εξηγεί γιατί η πικρή αυτή διαπίσωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις αρμόδιες αρχές και αναλύει τις λύσεις που υπάρχουν. 

 

Ακτιβιστής και μέλος του συλλόγου «Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων» μάχεται για τη διάσωση των αστικών ρεμάτων και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής τους αξίας, μιλάει για τα λίγα ρέματα που ρέουν ελεύθερα ακόμη στην Αττική, την αναγκαιότητα να παραμείνουν ανοιχτά ως πολύτιμα οικοσυστήματα.

 

Ο κ. Θεοδοσόπουλος εξηγεί πως κινήματα των πολιτών προσπαθούν να μην μετατραπούν τα εναπομείναντα ρέματα σε αγωγούς ομβρίων υδάτων, με τεχνικά έργα και παρεμβάσεις, που είναι η συνήθης πρακτική των κρατικών υπηρεσιών, για να αντιμετωπίσουν τον πλημμυρικό κίνδυνο. 

 

Αποκαλύπτει τα σχολεία της Αθήνας που είναι χτισμένα πάνω μπαζωμένα ρέματα, τι κρύβεται στην κοίτη του Κηφισού και γιατί πρέπει να διασωθεί και να αναδειχθεί το τμήμα της αρχαίας κοίτης του Ιλισού που παραμένει ακάλυπτο, αλλά αποκομμένο από τη λειτουργία της πόλης και το παριλίσιο ιστορικό πεδίο.  

 

Ο ίδιος είναι μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σπηλαιολογικές εξερευνητικές αποστολές σε όλη την Ελλάδα και σε διεθνείς αποστολές Έχει δημοσιεύσει  πλήθος πρωτότυπων ερευνών, ειδικά για ρέματα, σπήλαια και ξεχασμένους αρχαιολογικούς χώρους. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ως συνοδός σε οργανωμένες ξεναγήσεις και περιηγήσεις ανά την Ελλάδα σε μέρη που έχει μελετήσει ο ίδιος, ενώ είναι υπεύθυνος για τα Κινήματα και το Περιβάλλον στην Πλεύση Ελευθερίας.