Ο Αλί Καράκι είναι ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης που διαθέτει πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος.
Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε το 1985 με κύριο σκοπό την αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή του νότιου Λιβάνου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου. Τα ηγετικά της στελέχη, όπως ο Αλί Καράκι, θεωρούνται κεντρικές φιγούρες τόσο στον στρατιωτικό σχεδιασμό όσο και στις πολιτικές της επιδιώξεις.
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο Καράκι βρίσκεται στην ηγεσία του στρατιωτικού τμήματος της οργάνωσης, με στενούς δεσμούς με το Ιράν, το οποίο στηρίζει ενεργά τη Χεζμπολάχ σε διάφορους τομείς, από χρηματοδότηση έως εξοπλισμό και εκπαίδευση. Η Χεζμπολάχ έχει εμπλακεί σε διάφορες συγκρούσεις, τόσο εντός του Λιβάνου όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Συρία, όπου υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) September 23, 2024
Sky News Arabia reports that Hezbollah’s number 3 leader and Hezbollah's Southern Command Ali Karaki was killed in an Israeli airstrike today.
Heznollah’s number 2, Ibrahim Aqeel, was killed just a few days ago. pic.twitter.com/z8jnWA0Vcv
Η κατάσταση στη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο έχει επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις έχουν κλιμακωθεί, στοχεύοντας υποδομές και οπλοστάσια της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις του επικεντρώνονται σε στρατιωτικούς στόχους, ιδίως σε αποθήκες όπλων της οργάνωσης, και ότι προσπαθεί να προστατεύσει τους πολίτες του από τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τον νότιο Λίβανο για να αποθηκεύει όπλα και να εξαπολύει επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.
Southern Lebanon. pic.twitter.com/lPcj2LmEwD
— Hamdah Salhut (@hamdahsalhut) September 23, 2024
Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ έχουν προκαλέσει μαζικές φυγές από τον νότιο Λίβανο, με χιλιάδες πολίτες να κατευθύνονται προς τη Βηρυτό και άλλες ασφαλέστερες περιοχές. Σύμφωνα με τον Λιβανέζο υπουργό που συντονίζει την ανθρωπιστική κρίση, Νάσερ Γιασίν, «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι» εγκαταλείπουν την περιοχή, καθώς οι επιθέσεις πλήττουν συνεχώς τον νότο. Η ένταση στη χώρα έχει προκαλέσει τεράστιες ανησυχίες για μια νέα ανθρωπιστική κρίση, με τον ΟΗΕ να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την ασφάλεια των αμάχων και να ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχώντας για την κλιμάκωση της βίας, ανακοίνωσαν την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών ή τη φύση της αποστολής τους. Οι ΗΠΑ, που διαθέτουν ήδη περίπου 40.000 στρατιώτες στην περιοχή, προειδοποίησαν ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει ευρύτερες επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή.
Ο ΟΗΕ, μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης του (UNIFIL) στον Λίβανο, έχει καλέσει όλες τις πλευρές σε άμεση αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, προειδοποιώντας ότι οι συνεχείς επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Ο επικεφαλής της αποστολής, στρατηγός Αρόλντο Λάζαρο, έχει τονίσει την ανάγκη προστασίας των αμάχων, καθώς και τη σημασία της τήρησης του διεθνούς δικαίου.
Συνολικά, η κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο αναμένεται να συνεχιστεί, με την κατάσταση να παραμένει ρευστή και να προκαλεί ανησυχία για μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.