Ένα πενθήμερο ταξίδι πολιτισμού, γεύσεων και μουσικής περιμένει όσους βρεθούν στην Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας, που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

 

Η έκθεση, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας, φιλοδοξεί να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να ανακαλύψουν την πολυδιάστατη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

 

Ανάμεσα στα πολλά που μπορούν να γνωρίσουν, όσοι βρεθούν στο Ζάππειο, εκείνες τις μέρες, είναι ο αρωματικός Σαουδαραβικός καφές, σύμβολο φιλοξενίας του σαουδαραβικού λαού, αλλά και τα περίφημα αποξηραμένα ρόδα της Μεδίνας, με τα ζωντανά τους χρώματα και το λεπτό άρωμα.

 

Από τη γαστρονομία ως τις παραστάσεις και την παραδοσιακή χειροτεχνία, η εκδήλωση αυτή αναδεικνύει το πνεύμα της συνεργασίας και της πολιτιστικής ανταλλαγής, δείχνοντας ότι, παρά τις γεωγραφικές και γλωσσικές διαφορές, η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία ενώνονται από τον βαθύ σεβασμό προς την παράδοση και τη δημιουργικότητα.

 

Πολιτιστική εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας: Ένα πενθήμερο ταξίδι σε έναν ιστορικό πολιτισμό

 

Μια γαστρονομική γέφυρα πολιτισμών

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σαουδική Αραβία, το φαγητό βρίσκεται στο κέντρο των οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών. Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Εβδομάδας Σαουδικής Αραβίας, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε διάσημα πιάτα, όπως το – εθνικό πιάτο του Βασιλείου – Τζερίς, το Χενίτ, το Μπαλιλά, το Κλεϊτζά και το Μουταμπάκ, καθώς και να αφεθείτε στη μεθυστική μυρωδιά του παραδοσιακού σαουδαραβικού καφέ και των χουρμάδων.

 

Μουσική και παραστατικές τέχνες: Μια κοινή αγάπη για την Τέχνη

Για τους λάτρεις της μουσικής και των παραστατικών τεχνών, η Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας θα αποτελέσει μοναδική εμπειρία καθώς μπορούν να απολαύσουν ποικίλες επιδείξεις παραστατικών τεχνών από τις 13 περιφέρειες.

 

Οι ζωντανές μουσικές παραστάσεις περιλαμβάνουν όργανα όπως το ούτι, το φλάουτο και το κανονάκι, των οποίων οι μελωδικοί ήχοι γεφυρώνουν την σαουδαραβική και την ελληνική μουσική παράδοση.

 

Πολιτιστική εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας: Ένα πενθήμερο ταξίδι σε έναν ιστορικό πολιτισμό

 

Χειροτεχνία, μόδα, καλλιγραφία: Γεφυρώνοντας την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργικότητα 

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες ομοιότητες μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας είναι η εκτίμηση που τρέφουν για την παραδοσιακή χειροτεχνία. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν Σαουδάραβες τεχνίτες να δημιουργούν παραδοσιακά ρούχα όπως το Μπιστ και υφαντά με την τεχνική Αλ-Σαντού, και ακόμη να συμμετάσχουν σε διαδραστικά εργαστήρια.

 

Επιπλέον, θα εκτεθούν παραδοσιακά ρούχα, με πινελιές σύγχρονων σχεδίων μόδας, ενώ η ενότητα της αραβικής καλλιγραφίας θα προβάλλει έργα Σαουδαράβων καλλιγράφων, δημιουργίες που χαρακτηρίζονται από τη γοητεία και την ήπια ομορφιά της πατροπαράδοτης αυτής τεχνικής γραφής. 

 

Ανακαλύψτε την πολυδιάστατη πολιτιστική κληρονομιά της Σαουδικής Αραβίας

Πέρα από τις κοινές πολιτιστικές πρακτικές, η Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας θα προσφέρει στους επισκέπτες ένα παράθυρο για να γνωρίσουν την εκτενή και βαθιά ιστορία της χώρας. Εκθέσεις θα παρουσιάσουν σπάνια αρχαιολογικά αντικείμενα και χειρόγραφα, και θα αναδείξουν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO όπως το μοναδικό τοπίο και οικοσύστημα ερήμου του Ουρούκ Μπανί Μα’αρίντ και την Ιστορική Τζέντα. Μέσω διαδραστικών οθονών, οι επισκέπτες θα μάθουν για την ιστορία της χώρας και τις ενέργειές της για την προστασία των πολιτιστικών της θησαυρών.

 

Για τους λάτρεις του κινηματογράφου, η Πολιτιστική Εβδομάδα θα παρουσιάσει σαουδαραβικές ταινίες μικρού μήκους, προσφέροντας μια ευκαιρία να εξερευνήσουν την καθημερινή ζωή και τα τοπία της Σαουδικής Αραβίας μέσα από τα μάτια των σκηνοθετών της χώρας.

 

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

 

Η Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας στο Ζάππειο Μέγαρο είναι κάτι παραπάνω από μια πολιτιστική έκθεση – είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε την παράδοση και τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή ενός αρχαίου λαού, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κατανόησή μας για τα όσα φέρνουν κοντά τον Σαουδαραβικό και τον Ελληνικό πολιτισμό.

 

Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας

Ζάππειο Μέγαρο

27 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου

10:00-19:00

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός