Drone Bayraktar: Ο πρόεδρος της τουρκικής Baykar δηλώνει «υπερήφανος» για τις μπίζνες με Ισραηλινούς

Drone Bayraktar: Ο πρόεδρος της τουρκικής Baykar δηλώνει «υπερήφανος» για τις μπίζνες με Ισραηλινούς Facebook Twitter
0

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μετίν Τζιχάν αποκάλυψε ότι εταιρείες κατασκευής στρατιωτικού εξοπλισμού από Τουρκία, Ισραήλ, Κατάρ έγιναν συγχορηγοί της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Μεταξύ των εμπλεκομένων εταιρειών είναι και η Baykar, στην οποία συμμετέχει ο γαμπρός του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, με πρόεδρό της τον αδερφό του, Χαλούκ.

Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, εξαιτίας της στάσης του προέδρου της Τουρκίας, απέναντι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, το γεγονός ότι η Τουρκία συμμετέχει στην υπόθεση που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα και το ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει εμπάργκο στο εμπόριο με το Ισραήλ.

Όπως έγραψε ο Τζιχάν: «τέτοια στιγμή, το επίπεδο συνεργασίας με το Ισραήλ είναι ξεκάθαρο: ενώ οι σφαγές του Ισραήλ συνεχίζονται, οι στρατιωτικές εταιρείες της Τουρκίας, του Ισραήλ και του Κατάρ διοργανώνουν χαρούμενα μια έκθεση άμυνας στο Αζερμπαϊτζάν. Ο συγχορηγός BAYKAR είναι εταιρεία που παράγει drone και όπλα για τον ισραηλινό στρατό δεν είναι καν μια ιδιωτική εταιρεία», θέλοντας να εκθέσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος διατυμπανίζει ότι έχει κόψει εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ και εξυβρίζει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου σε κάθε ευκαιρία. Ο Τζιχάν ανέφερε ότι η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από την τουρκική εταιρεία Baykar, την ισραηλινή εταιρεία Israel Aerospace Industries (IAI) και την αμυντική εταιρεία του Κατάρ Barzan Holdings.

Απαντώντας σε επικρίσεις σχετικά με την τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar ότι είναι συν-χορηγός με μια εταιρεία με έδρα το Ισραήλ σε έκθεση στο Αζερμπαϊτζάν, ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι υποστηρίζουν σταθερά την απόφασή τους: «Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τα εθνικά επιτεύγματα της χώρας μας να πέσουν θύματα των λειτουργιών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο κυρίαρχος ρόλος των τουρκικών εταιρειών και η παρουσία τους ως σημαντικών χορηγών στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας ADEX στο Αζερμπαϊτζάν είναι η πιο απτή απόδειξη αυτής της επιτυχίας. Αυτό είναι κάτι μπορούμε μόνο να είμαστε περήφανοι», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας BirGün.

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Μπαϊρακτάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει κάνει «επαναστατικά» βήματα στην αμυντική βιομηχανία. Δήλωσε, "Σήμερα, παράγουμε τα πιο προηγμένα UAV και καλύπτουμε τις ανάγκες μας με πολύ πιο οικονομικό τρόπο. Επιπλέον, η Τουρκία έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης σε αυτόν τον τομέα".

Υποστήριξε επίσης ότι η κριτική κατά της αμυντικής εταιρείας ήταν μέρος των επιχειρήσεων «ψευδής σημαίας».

Ο Γραμματέας της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Χαλούκ Γκιοργκιούν, κατά «παράβαση» των όσων υποστηρίζει ο πρόεδρος Ερντογάν δημοσίως απηύθυνε επίσης επίκριση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δήλωσε: «Αυτές οι προκλήσεις αποτελούν μέρος των προσπαθειών για την απαξίωση των παγκόσμιων επιτυχιών της αμυντικής μας βιομηχανίας. Αυτές οι άσχημες εκστρατείες, που διεξάγονται αγνοώντας τα γεγονότα, δεν μπορούν να βλάψουν τους εθνικούς μας στόχους, ούτε κλονίζουν την αποφασιστικότητα του λαού μας».

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μεν στενός σύμμαχος της Τουρκίας («δύο κράτη, ένα έθνος» διατρανώνουν και οι δύο πλευρές σε κάθε ευαιρία), αλλά θεωρείται επίσης ότι έχει ισχυρές σχέσεις με το Ισραήλ. Είναι σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου των Ισραηλινών. Πετρέλαιο από πόρους της Κασπίας Θάλασσας διοχετεύεται στο Τζεϊχάν μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϊχάν (BTC). Δεξαμενόπλοια στέλνουν το πετρέλαιο από το Τζεϊχάν στη Χάιφα.

Μέχρι τη διασφάλιση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή θα συνεχίσει η Τουρκία την αναστολή των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ, είχε δηλώσει στις 03.05.2024 ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ. Η Τουρκία ανέστειλε την προηγούμενη μέρα όλες τις εξαγωγές και τις εισαγωγές προς και από το Ισραήλ, επικαλούμενη την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής τραγωδίας» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι αποστολές προς το Ισραήλ μειώθηκαν κατά 99% σε ετήσια βάση στα 4,4 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από την ένωση βασικών εξαγωγέων της Τουρκίας τη Δευτέρα. Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στις αρχές του περασμένου μήνα ότι οι εμπορικοί δεσμοί θα διακοπούν έως ότου το Ισραήλ επιτρέψει την «αδιάλειπτη και επαρκή ροή» ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο εναντίον της Χαμάς από τον Οκτώβριο. Οι τουρκικές εξαγωγές στο Ισραήλ τους πρώτους πέντε μήνες μειώθηκαν κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, έδειξαν τα στοιχεία.

Οι Ισραηλινοί εισαγωγείς προσπάθησαν να βρουν εναλλακτικές πηγές βασικών ειδών, από τσιμέντο μέχρι τρόφιμα και αυτοκίνητα ως απάντηση στην απόφαση της Τουρκίας, η οποία σύμφωνα με τους οικονομολόγους μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες ελλείψεις, αλλά είναι απίθανο να πλήξει την οικονομία των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ισραήλ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τατάρ: Απάντησα θετικά στην πρόταση Γκουτέρες για ανεπίσημο δείπνο με Χριστοδουλίδη

Διεθνή / Τατάρ: Απάντησα θετικά στην πρόταση Γκουτέρες για ανεπίσημο δείπνο με Χριστοδουλίδη

Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στον Λίβανο: Αιχμή του δόρατος η «Μεραρχία 98» του Ισραήλ

Διεθνή / Μετά τη Γάζα η «Μεραρχία 98» του Ισραήλ εισέβαλε και στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός Στρατός επιχειρεί σε πολλά χωριά στον ανατολικό τομέα του Λιβάνου - Ανελέητα αεροπορικά πυρά προσφέρουν κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις - Οι IDF προειδοποιούν τους αμάχους του νότιου Λιβάνου
LIFO NEWSROOM
CNN: Το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικά στις μπαταρίες των βομβητών που πουλήθηκαν στη Χεζμπολάχ

Διεθνή / CNN: Το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικά στις μπαταρίες των βομβητών που πουλήθηκαν στη Χεζμπολάχ

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου εξέτασαν μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων ορισμένων από τους παγιδευμένους βομβητές, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για το ποιος κατασκεύασε τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Έως και 40 αεροπορικές διεθνώς ενδέχεται να χρησιμοποιούν Boeing 737 με «ύποπτα εξαρτήματα»

Διεθνή / Έως και 40 αεροπορικές διεθνώς ενδέχεται να χρησιμοποιούν Boeing 737 με «ύποπτα εξαρτήματα»

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ επισημαίνει ότι οι αεροπορικές ενδέχεται να αγνοούν ότι τα αεροσκάφη έχουν εξαρτήματα που πιθανόν ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια
LIFO NEWSROOM