Κικίλιας για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Στην αρχή της φωτιάς δοκιμάστηκαν όλοι οι τρόποι αεροπυρόσβεσης

Κικίλιας για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Η κατάσταση είναι σοβαρή - Αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες Facebook Twitter
0

Στην αρχή της φωτιάς στο Ξυλόκαστρο δοκιμάστηκαν όλοι οι τρόποι αεροπυρόσβεσης, όμως δεν λειτούργησαν και πλέον η κατάσταση είναι σοβαρή και κρίσιμη, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς, τονίζοντας πως οι αναζωπυρώσεις στα Σοφιανά, τα Σπατανέικα, το Ψαθοχώρι και στο οροπέδιο ανάμεσα στην Ευρωστίνα και το Μαύρο Όρος, απασχολούν περισσότερο τις δυνάμεις που βρίσκονται εκεί. 

Η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει μία κρισιμότητα διότι η πυρκαγιά πρέπει να ελεγχθεί μέτρο - μέτρο, είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως «επιχειρησιακά αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες», ενώ συμπλήρωσε πως ο σχεδιασμός για την αντιμετώπισή της περιλαμβάνει και μηχανήματα του στρατού και της περιφέρειας που ανοίγουν δρόμους για τις πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Δεν περιμέναμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες φωτιές στα τέλη Σεπτεμβρίου, παραδέχθηκε ο κ. Κικίλιας, που ενημέρωσε πως από την Κυριακή που μαίνεται η φωτιά στο Ξυλόκαστρο έχουν γίνει στάχτη 40-50.000 στρέμματα.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία. Αυτή η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, λόγω του ανάγλυφου, έχει πολύ μεγάλες χαράδρες και ρέματα και πολύ ψηλές κορυφές» τόνισε ο υπουργός. Από την Πυροσβεστική εκτιμάται πάντως πως λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στην περιοχή τις επόμενες ώρες - έως και αύριο, Τετάρτη, το βράδυ, υπάρχει ένα «παράθυρο» που ενδεχομένως θα συμβάλει στην κατάσβεση της φωτιάς.

Την πρώτη ημέρα η περιοχή ήταν σε πορτοκαλί συναγερμό, σημείωσε ενώ επισήμανε ότι η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της μικροκλίμα. Ανέφερε ότι στην περιοχή «επιχειρούν 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος, εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη», ενώ «το μεσημέρι αναμένονται ενισχύσεις από Ιταλία και Κροατία». Επί τόπου είναι και η ηγεσία της Πυροσβεστικής, την οποία όπως είπε ο κ. Κικίλιας προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς, και ερευνώνται τα αίτια για την ολοκλήρωση του πορίσματος.

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ιώβεια υπομονή», λέει ο μαιευτήρας της 55χρονης που γέννησε το εγγόνι της, για όσα πέρασε μέχρι να τα καταφέρει

Ελλάδα / Γέννησε τον εγγονό της στην Κρήτη: Ο μαιευτήρας εξηγεί ποιο ήταν το σύνδρομο που επέβαλε την παρένθετη κύηση

Η 55χρονη γιαγιά που γέννησε το παιδί της κόρης της είχε «ιώβεια υπομονή», λέει ο μαιευτήρας - Οι αποτυχημένες προσπάθειες και τα 2 χρόνια που διήρκησε η διαδικασία
LIFO NEWSROOM
Συναυλία για Τέμπη: Θέλουμε να μαζέψουμε χρήματα για τις δίκες στο εξωτερικό λέει δακρυσμένη η Καρυστιανού

Ελλάδα / Συναυλία για Τέμπη: Θέλουμε να μαζέψουμε χρήματα για τις δίκες στο εξωτερικό, λέει δακρυσμένη η Καρυστιανού

Τι απαντά η πρόεδρος του συλλόγου ορισμένων οικογενειών θυμάτων στο Νίκο Πλακιά και σε άλλους γονείς νεκρών παιδιών που διαφωνούν με τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο
LIFO NEWSROOM