Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, η εκδήλωση νεανικής εμπειρίας «Μια Μέρα στο Λιαντζού: Διάλογος Παγκόσμιου Πολιτισμού» πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας πολλούς πολιτιστικούς και ακαδημαϊκούς εκπροσώπους, καθώς και νέους φοιτητές από την Κίνα και την Ελλάδα.
Όλοι μαζί έγιναν μάρτυρες αυτής της μεγάλης εκδήλωσης που γεφύρωσε τους αρχαίους και τους σύγχρονους πολιτισμούς μέσα στον χρόνο και τον χώρο. Η εβδομαδιαία σειρά δραστηριοτήτων πολιτιστικής ανταλλαγής και προώθησης του «Δρόμος του Μεταξιού: Διάλογος Παγκόσμιου Πολιτισμού Λιαντζού» ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού από το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Κυβέρνησης της επαρχίας Τσετζιάνγκ, το Γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων της επαρχίας Τσετζιάνγκ και τον Όμιλο Ραδιοτηλεόρασης Τσετζιάνγκ, ενώ το Κέντρο Εξωτερικού (Διεθνές Κανάλι) του Ομίλου Ραδιοτηλεόρασης Τσετζιάνγκ ήταν υπεύθυνο για τη διοργάνωση. Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, του Ινστιτούτου Κομφούκιος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, της Ομοσπονδίας Κινέζων Ομογενών στην Ελλάδα και του Συνδέσμου Ελληνοκινεζικών Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Ανταλλαγών. Διακεκριμένοι καλεσμένοι, όπως ο Σιαο Τζουντζένγκ, Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, η Φαν Τσινγκγιού, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Στρατηγικής Επικοινωνίας της Επαρχιακής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσετζιάνγκ και Διευθύντρια του Γραφείου Κινηματογράφου της Επαρχίας Τσετζιάνγκ, η Γεωργία Πίσπα, Εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού για τα Θέματα της Κίνας, ο Πρόεδρος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Χαράλαμπος Φείδας, οι Αντιπρόεδροι Στέλλα Λάββα και Γεώργιος Τζέτζης, η Ρούλα Τσοκαλίδου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος από την ελληνική πλευρά, και η Γουάνγκ Σαοντί, Διευθύντρια από την κινεζική πλευρά, παρακολούθησαν την εκδήλωση. Την παρουσίαση ανέλαβε ο παρουσιαστής της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης Φάνης Παπαθανασίου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια χορωδία Κινέζων φοιτητών του Ινστιτούτου Κομφούκιος, οι οποίοι τραγούδησαν το «Μια Ημέρα Μου», εκφράζοντας με τη ζωηρή μελωδία την αγάπη της ελληνικής νεολαίας για τον κινεζικό πολιτισμό και το όραμά τους να δημιουργήσουν το μέλλον μαζί.
Η Φαν Τσινγκγιού τόνισε τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας πόλης Λιαντζού ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η εκδήλωση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια βάση για την ανταλλαγή πολιτισμών μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας και να ενισχύσει τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ της Τσετζιάνγκ και της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας νέα πολιτιστική ώθηση για την κατανόηση και την επέκταση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο περιοχών.
Ο Χαράλαμπος Φείδας συνεχάρη για την επιτυχία της εκδήλωσης και εξέφρασε την ελπίδα του για περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας στο μέλλον.
Η Στέλλα Λάββα υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των ακαδημαϊκών, συνεδριακών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας.
Ο Σιαο Τζουντζένγκ εξήρε τη σημασία των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και Ελλάδας και ενθάρρυνε τους νέους των δύο χωρών να γίνουν προωθητές και υποστηρικτές του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Πολιτισμού.
Ο Γουάνγκ Νινγκγιουάν, Διευθυντής του Τμήματος Επιστημονικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Επαρχίας Τσετζιάνγκ, παρουσίασε στους νέους φοιτητές τη μοναδική αξία του πολιτισμού του Λιατνζού και τις σύγχρονες κοινωνικές επιρροές του.
Εκπρόσωποι Κινέζων και Ελλήνων νέων, η Λου Γιγουέν και ο Νικόλας, μοιράστηκαν τις πολιτιστικές τους εμπειρίες με θέμα «Νεολαία Μαζί Δημιουργεί ένα Καλύτερο Μέλλον». Έξι Έλληνες φοιτητές τιμήθηκαν με το πιστοποιητικό «Πρεσβευτές Πολιτισμού Λιαντζού» για την προσπάθειά τους στην προώθηση του πολιτισμού Λιαντζού.
Η ατμόσφαιρα κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του φλας μόμπ «Συνάντηση: Ενδύματα Λιαντζού», όπου Κινέζοι φοιτητές φορούσαν ενδύματα εμπνευσμένα από τον πολιτισμό Λιαντζού και Έλληνες φοιτητές φορούσαν παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή παράσταση που συνδύαζε αρμονικά το παραδοσιακό με το σύγχρονο.
Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης διάφορες διαδραστικές εμπειρίες με θέμα το Λιαντζού, όπως παιχνίδια H5, κατασκευές χειροτεχνίας, ερωτήσεις γνώσεων και την περιοχή με «τυφλά κουτιά», επιτρέποντας στους φοιτητές να βυθιστούν στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και στη μοναδική γοητεία του πολιτισμού του Λιαντζού. Παράλληλα, η δραστηριότητα «Παγκόσμια Ζωγραφική» προσέλκυσε πολλούς φοιτητές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα πινέλα τους για να εκφράσουν το όραμά τους για την ανταλλαγή και την αλληλεπίδραση μεταξύ των παγκόσμιων πολιτισμών.
Η σειρά δραστηριοτήτων πολιτιστικής ανταλλαγής και διάδοσης του «Δρόμος του Μεταξιού: Διάλογος Παγκόσμιου Πολιτισμού Λιαντζού» ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Πορτογαλία και την Ελλάδα. Μέσω εκδηλώσεων όπως η έκθεση «Γιατί Λιαντζού», το σαλόνι ανταλλαγής «Διάλογος Παγκόσμιου Πολιτισμού Λιαντζού», η εκδήλωση εμπειρίας «Μια Μέρα στο Λιαντζού» και η στρατολόγηση «Πρεσβευτών Πολιτισμού Λιαντζού», αναδείχθηκε η πολυμορφία και η κοινότητα των ανθρώπινων πολιτισμών. Χτίστηκε μια γέφυρα που συνδέει το παρελθόν και το παρόν, διασχίζοντας εθνικά σύνορα, προωθώντας την ανταλλαγή και τη συνεργασία των πολιτισμών παγκοσμίως, και συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας κοινής πορείας για την ανθρωπότητα. Αυτή η σειρά δραστηριοτήτων διεύρυνε τη διεθνή επιρροή του πολιτισμού Λιαντζού, βοηθώντας να καθιερωθεί ως πολιτισμικό IP με ρίζες από την Τσετζιάνγκ, κινεζικό χαρακτήρα και παγκόσμια απήχηση.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0