«Νομοθετήστε για τα smartphones σαν να είναι τσιγάρα», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ

«Νομοθετείστε για τα smartphones σαν να είναι τσιγάρα», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Την άποψη ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους νομοθέτες ως προϊόντα περίπου όσο επικίνδυνα όσο τα τσιγάρα και ο καπνός εξέφρασε ένα υψηλόβαθμο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς ανησυχεί για το αντίκτυπο που έχουν στην ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων. 

Η Natasha Azzopardi Muscat, γιατρός και επικεφαλής του γραφείου Κρατικών Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας του ΠΟΥ, θεωρεί ότι πλέον υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τα προβλήματα που η υπερβολική έκθεση στα social media μπορεί να προκαλέσει στους εφήβους. Έτσι, προτείνει στα κράτη ανά τον κόσμο να λάβουν μέτρα εμπνευσμένα από άλλους τομείς που αφορούν την δημόσια υγεία, φέρνοντας ως παράδειγμα τους νόμους για την κατανάλωση καπνικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, η Azzopardi Muscat έχει πολλές ιδέες, από την εφαρμογή ηλικιακών ορίων και τον έλεγχο των τιμών τους, μέχρι και την ολική απαγόρευση των smartphones από συγκεκριμένους χώρους.

«Ίσως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε που είναι πρέπον να χρησιμοποιούμε ψηφιακές συσκευές και ίσως είναι η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σε ποιους χώρους κάποιες ψηφιακές συσκευές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται».

Από τα λεγόμενα της, δεν φαίνεται να πιστεύει ότι τα smartphones και άλλες παρόμοιες συσκευές είναι έμφητα προβληματικές, χαρακτηρίζοντας τα «εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποδοτικά, με τον σωστό τρόπο».

Ωστόσο,  υπογραμμίζει ότι η κατάσταση χρήζει προσοχής, καθώς «υπάρχει μία μερίδα του πληθυσμού που αναφέρει προβληματική χρήση και γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί, σε βάθος χρόνου, να επηρεάσει τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές επιδώσεις τους, αλλά και την ψυχική του υγεία». 

Πιθανότατα η Azzopardi Muscat αναφέρεται σε μία πρόσφατη μελέτη του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία το 13% των έφηβων κοριτσιών και το 9% των αγοριών θεωρούν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την χρήση τους των social media και νιώθουν αρνητικές συνέπειες ως αποτέλεσμα. Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 280.000 άτομα ηλικίας 11-15 από την Ευρώπη, την κεντρική Ασία και τον Καναδά. 

Η θεωρία που βλέπει σύνδεση ανάμεσα στην χρήση των social media και την δημιουργία ψυχολογικών προβλημάτων, ειδικότερα στις τάξεις των εφήβων, φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα το φετινό καλαοκαίρι, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε «Την πρώτη, πανευρωπαϊκή έρευνα πάνω στο αντίκτυπο των social media στην ευημερία των νέων ανθρώπων». 

Όσο για την Natasha Azzopardi Muscat, δηλώνει πώς θέλει να εξοπλίσει παιδιά και εφήβους με τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να «ελέγχουν τον ψηφιακό κόσμο και να μην επηρεάζονται οι ζωές τους από αυτόν». 

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Amazon αποσύρει το «ψεύτικο» απομνημόνευμα της Κιμ Πόρτερ για τον Diddy μετά από αντιδράσεις των παιδιών της

Διεθνή / Η Amazon αποσύρει το «ψεύτικο» βιβλίο της Κιμ Πόρτερ για τον Diddy μετά από αντιδράσεις των παιδιών της

Το απομνημόνευμα, αξίας 22 δολαρίων, δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και, παρά τα πολλά σφάλματα και ανακρίβειες, έγινε μπεστ σέλερ λίγο μετά τη σύλληψη του Combs στις 16 Σεπτεμβρίου
LIFO NEWSROOM
Γυναίκα Γεζίντι διασώθηκε από τη Γάζα μετά από δεκαετή αιχμαλωσία από τον ISIS

Διεθνή / Γυναίκα Γεζίντι διασώθηκε από τη Γάζα μετά από δεκαετή αιχμαλωσία από τον ISIS

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο απαγωγέας του κοριυσιού, το οποίο πλέον είναι 21 ετών, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς
LIFO NEWSROOM