ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Μπόρις Τζόνσον: Θα είχα επανεκλεγεί αν δεν είχα πέσει θύμα συνωμοσίας, νόμιμα τα κορωνοπάρτι

Μπόρις Τζόνσον: -Τα «κωρονοπάρτι» ήταν νόμιμα-Θα είχα επανεκλεγεί αν δεν είχε πέσει θύμα συνομοσίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Σίγουρος ότι θα είχε καταφέρει να επανεκλεγεί αν δεν είχε πέσει θύμα συνομωσίας εμφανίζεται ο Μπόρις Τζόνσον στα απομνημονεύματά του, όπου ισχυρίζεται ότι τα λεγόμενα «κορονοπάρτι» του ήταν απολύτως νόμιμα. 

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης τα «βάζει» με τους πρώην συνεργάτες του και ασκεί έντονη κριτική στον Ντέιβιντ Κάμερον, τον οποίο κατηγορεί για την συμπεριφορά του μετά το Brexit. 

Ωστόσο, μάλλον το πιο επίμαχο σημείο του βιβλίου είναι αυτό που πραγματεύεται τα περίφημα, πλέον, «κορωνοπάρτι» της Ντάουνιγκ Στριτ που, μεταξύ άλλων σκανδάλων, οδήγησαν στην παραίτηση του Τζόνσον. 

Σύμφωνα με τον 60χρονο πολιτικό,  ο οποίος ήταν ένα από τα πάνω από 100 άτομα που δέχτηκαν πρόστιμο γιατί παραβίασαν τους περιορισμούς για την εξάπλωση του covid στην Ντάουνιγκ Στριτ, ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν έκαναν απολύτως τίποτα παράνομο

«Τότε, πιστεύαμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις δεν αποτελούσαν παραβίαση των κανόνων-Και ακόμη το πιστεύω». Τα μόνα λάθη του, γράφει ο Τζόνσον, είναι ότι είχε απολογητικό ύφος, αφήνοντας έφορο έδαφος για «ένα άδικο και γελοίο κυνήγι μαγισσών».

Το «κυνήγι μαγισσών» στο οποίο αναφέρεται είναι η επίσημη αναφορά της κρατικής λειτουργού Sue Grey πάνω στα «κορωνοπάρτι», που βρήκε τον ίδιο και τους συνεργάτες του ένοχους για παραβίαση των κανόνων. 

Όσο για την αποχώρηση του από την Ντάουνιγκ Στριτ, που ήρθε αφότου πολλά μέλη της κυβέρνησής του παραιτήθηκαν, ο Τζόνσον την χαρακτηρίζει προϊόν «μίας καμπάνιας στα media που τροφοδοτήθηκε από πρώην συμβούλους μου». 

Όπως γράφει ο Guardian, αυτά τα «μαχαίρια» μάλλον κατευθύνονται προς τον Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην επικεφαλής σύμβουλο του πρωθυπουργού και τον Λι Κέιν, που ηγούνταν της ομάδας επικοινωνιών του Τζόνσον. 

Τα σκάνδαλα που χαρακτήρισαν την κυβέρνηση του Τζόνσον σε μεγάλο βαθμό οδήγησαν στην εκλογική ήττα-πανωλεθρία των Συντηρητικών στις φετινές εκλογές. Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι όλα θα ήταν αλλιώς με εκείνον στο τιμόνι του κόμματος. 

«Οπότε ναι, αν μου θέσεις το υποθετικό ερώτημα, αν θα είχα κερδίσει πάλι τις εκλογές αν οι Τόρις με είχαν κρατήσει, η απάντηση μου είναι: Ναι, φυσικά» υποστήριξε ο Μπόρις Τζόνσον. 

Από τις 733 σελίδες του βιβλίου δεν θα μπορούσε να λείπει και μία ενότητα αφιερωμένη στο δημοψήφισμα για το Brexit.  Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας παραδέχεται ότι η καμπάνια του «Vote Leave» έλεγε ψέματα όταν έγραφε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει £350 εκατ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε εβδομάδα». Στην πραγματικότητα, ο αριθμός ήταν πιο κοντά στα £175 εκατ, που όπως λέει ο Τζόνσον, «είναι και πάλι πολλά λεφτά». 

Μπόρις Τζόνσον: -Τα «κωρονοπάρτι» ήταν νόμιμα-Θα είχα επανεκλεγεί αν δεν είχε πέσει θύμα συνομοσίας Facebook Twitter
Το λεωφορείο της καμπάνιας «Vote Leave»/Φωτογραφία: EPA, αρχείου
Μπόρις Τζόνσον: -Τα «κωρονοπάρτι» ήταν νόμιμα-Θα είχα επανεκλεγεί αν δεν είχε πέσει θύμα συνομοσίας Facebook Twitter
Ο Μπόρις Τζόνσον πάνω στο λεωφορείο/Φωτογραφία: EPA, αρχείου

Τέλος, ο Τζόνσον δεν παρέλειψε να ρίξει καρφιά και στον  Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ως πρωθυπουργός εξήγγειλε το δημοψήφισμα για το Brexit και παραιτήθηκε αμέσως αφότου ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. 

«Γυρνούσε πάλι πίσω από την μαύρη πόρτα, σφυρίζοντας έτσι ανέμελα, σαν να έλεγες σε εμάς, τους νικητές, εντάξει, εσείς οι βλάκες (tossers) φέρατε αυτά τα χάλια, τώρα εσείς θα τα φτιάξετε», γράφει ο Τζόνσον και συνεχίζει. 

«Πιστεύω ότι ήταν λάθος και λίγο απερίσκεπτο. Αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες υφίστανται ήττες σε δημοψηφίσματα και συνεχίζουν στα καθήκοντά τους».

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπόρις Τζόνσον: Ακυρώθηκε συνέντευξη με το BBC γιατί του έστειλαν τις σημειώσεις

Διεθνή / Το BBC ακύρωσε συνέντευξη με τον Μπόρις Τζόνσον επειδή του έστειλαν κατά λάθος τις σημειώσεις

Το λάθος μου είναι «ντροπιαστικό» απολογήθηκε η δημοσιογράφος Laura Kuenssberg - Θα ήταν η πρώτη εκ βαθέων συνέντευξη του Μπόρις Τζόνσον από τότε που αντικαταστάθηκε από την πρωθυπουργία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Διεθνή / Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο Ζούκερμπεργκ είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Το αν οι αδελφοί Μενέντεζ κακοποιούνταν σεξουαλικά από τους γονείς τους, επανεξετάζει η εισαγγελία

Διεθνή / Το αν οι αδελφοί Μενέντεζ κακοποιούνταν σεξουαλικά από τους γονείς τους, επανεξετάζει η εισαγγελία

Άρθρο για την απελευθέρωσή τους από την Κιμ Καρντάσιαν - «Να δείξουμε σε αυτά τα θύματα αιμομιξίας το έλεος που τους αξίζει», λένε οι υποστηρικτές των αδελφών που βρίσκονται στη φυλακή για τη δολοφονία των γονιών τους
LIFO NEWSROOM