ADVERTORIAL

Η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις του 21ου αιώνα, καθώς συνδέεται άμεσα με την εξασφάλιση διατροφικής επάρκειας για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό της Γης, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο, να συνεχίζει να βασίζεται σε ένα μη βιώσιμο μοντέλο παραγωγής, η μετάβαση σε πιο πράσινες πρακτικές είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ. Για τον λόγο αυτό, δεν πρόκειται απλώς για μια προαιρετική στρατηγική για το μέλλον, αλλά μια επείγουσα ανάγκη, αφού χωρίς την επίλυση του προβλήματος, η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές διατροφικές κρίσεις, περιβαλλοντικές καταστροφές και κοινωνικές ανισότητες.

Σε αυτό το κομβικό ζήτημα αποφασίστηκε να εστιάσει και ο φετινός Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ρομποτικής, First Global Challenge 2024, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, λίγο μετά από μια άκρως εντυπωσιακή τελετή έναρξης στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, όπου περισσότεροι από 15.000 θεατές παρακολούθησαν την μεγάλη παρέλαση όλων των συμμετεχουσών χωρών.

Και οι συμμετοχές δεν ήταν καθόλου λίγες, αφού συνολικά 193 μαθητικές ομάδες του FIRST από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) προκειμένου να μάθουν και να αντιμετωπίσουν τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την παροχή δίκαιων, ασφαλών, θρεπτικών και περιβαλλοντικά υπεύθυνων τροφίμων. 

Εκεί βρισκόταν και η ΔΕΗ, στηρίζοντας υπερήφανα για δεύτερη συνεχή χρονιά την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST® Global – ΔΕΗ Team Greece, η οποία κατέκτησε μάλιστα την 4η θέση στη Γενική Κατάταξη του Παγκόσμιου Διαγωνισμού- την καλύτερη που έχει βρεθεί η χώρα μας στην ιστορία του θεσμού.

Συγκεκριμένα, με την καθοδήγηση και την καθοριστική στήριξη της Eduact, του Εθνικού Αρμόδιου Φορέα, η ΔΕΗ Team Greece απέσπασε το Social Media Award, ξεχωρίζοντας για την καινοτομία, τη συνεργασία με τις ομάδες των άλλων χωρών, καθώς και για την τεχνική αρτιότητα που επέδειξε στους αγώνες.

Ως αρωγός εξέλιξης στην κοινωνία και την οικονομία και ενισχύοντας έμπρακτα την καινοτομία και την δημιουργικότητα, δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε που η ΔΕΗ έχει επιλέξει να στηρίζει την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής, καθώς στον πυρήνα του DNA της υπήρχε ανέκαθεν η δέσμευσή της να προωθεί πρωτοποριακές λύσεις, που συνδυάζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη με την τεχνολογική πρόοδο.

«Ως ΔΕΗ είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στηρίζουμε την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής First Global ΔΕΗ Team Greece και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε νέες και νέους με πάθος και ταλέντο, καθώς επίσης να επενδύουμε σε προγράμματα και ιδέες που αφορούν στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, καθώς αποτελούν βασικούς άξονες της στρατηγικής μας. Φτάνοντας στο τέλος αυτού του ταξιδιού, είμαι βέβαιος πως όλες και όλοι έχετε δημιουργήσει πολύτιμες αναμνήσεις και έχετε αποκομίσει νέες γνώσεις για τη ρομποτική, για τους γύρω σας, αλλά και για τον ίδιο σας τον εαυτό», ήταν τα λόγια του Μάριου Μπόμπουλου, διευθυντή του ΔΕΗ Innovation Hub, του κέντρου έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας του Ομίλου ΔΕΗ, όπου και υποδέχθηκε τα μέλη της ελληνικής αποστολής. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας στους τομείς της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων αποτελεί προτεραιότητα για τον Όμιλο ΔΕΗ, που ως αναπόσπαστο κομμάτι του οικονομικού και κοινωνικού ιστού σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, στοχεύει να δημιουργήσει ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για όλους, προσφέροντας ευημερία στο κοινωνικό σύνολο.

Όμιλος ΔΕΗ: Ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία για ένα βιώσιμο μέλλον

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, είναι απολύτως κατανοητό γιατί σχεδόν επιβάλλεται πλέον η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για παραγωγή περισσότερης τροφής με λιγότερους πόρους. Κάτι τέτοιο, θα απαιτούσε, όμως αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα και πολλές νέες προσεγγίσεις, όπως, για παράδειγμα, υιοθέτηση αναγεννητικών αγροτικών πρακτικών που αποκαθιστούν τα οικοσυστήματα, μείωση της σπατάλης τροφίμων και ενίσχυση των τοπικών αγορών, πρακτικές που μπορούν να διασφαλίσουν, με τη σειρά τους, τη βιωσιμότητα του παγκόσμιου συστήματος διατροφής.

Το όραμα του Ομίλου ΔΕΗ, που εστιάζει στον μετασχηματισμό σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρεία, κατακτώντας ηγετική θέση στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με αυτές τις τάσεις. 

Μέσα από τη στήριξή της σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και δράσεις, όπως ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ρομποτικής, First Global Challenge 2024, στοχεύει, λοιπόν, να ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εξέλιξη των νέων, προκειμένου να προχωρήσουν στην ανάπτυξη εκείνων των καινοτόμων λύσεων που θα διαμορφώσουν το μέλλον της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο για το πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση, προωθώντας τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.