Διπλωματική κρίση Ισραήλ - Γαλλίας: Οργή Νετανιάχου για τις δηλώσεις Μακρόν

Διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας μετά τις δηλώσεις Μακρόν Facebook Twitter
Εμανουέλ Μακρόν - Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Την οργή του Μπενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε η πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ για τη Γάζα.

«Όλες οι πολιτισμένες χώρες θα έπρεπε να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν και ορισμένοι άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

«Το Ιράν επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ, στους Χούθι, στη Χαμάς και σε άλλους πληρεξουσίους του; Φυσικά και όχι» συνέχισε ο Νετανιάχου. «Ο άξονας του τρόμου παραμένει ενωμένος. Αλλά οι χώρες που υποτίθεται ότι αντιτίθενται σε αυτόν τον άξονα της τρομοκρατίας ζητούν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Τι ντροπή!» είπε, διαμηνύοντας ότι «το Ισραήλ θα νικήσει με ή χωρίς τη βοήθειά τους».

Σε απάντηση στη δήλωση Νετανιάχου, η γαλλική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση αργά το Σάββατο, στην οποία επαναλαμβάνει την υποστήριξη της Γαλλίας προς το Ισραήλ. «Μια άμεση κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας, να απελευθερωθούν οι όμηροι, να προστατευθεί ο πληθυσμός και να βρεθούν οι πολιτικές λύσεις που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του Ισραήλ και όλων των άλλων στη Μέση Ανατολή» ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η Γαλλία είναι ο ακλόνητος φίλος του Ισραήλ. Τα λόγια του κ. Νετανιάχου είναι υπερβολικά και άσχετα με τη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ» τόνισε το Ελιζέ.

Αργότερα χθες, Σάββατο, σε σύνοδο κορυφής γαλλόφωνων χωρών, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι 88 γαλλόφωνες χώρες ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της έκκλησης για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, στο πλαίσιο της δέσμευσης για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, το Κατάρ και άλλες χώρες έχουν περάσει μήνες προσπαθώντας να συναρμολογήσουν μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τη Χαμάς και το Ισραήλ να συμφωνήσουν.

Μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Γαλλίας για προσωρινή κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο οδηγείται επίσης σε αδιέξοδο. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Διεθνή / ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Οι δικαστές δήλωσαν ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα για να συνεχιστούν οι απελάσεις οποιωνδήποτε φερόμενων μελών συμμοριών της Βενεζουέλας στο Τέξας βάσει του νόμου περί αλλοδαπών εχθρών
LIFO NEWSROOM
Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM