Διπλωματική κρίση Ισραήλ - Γαλλίας: Οργή Νετανιάχου για τις δηλώσεις Μακρόν

Διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας μετά τις δηλώσεις Μακρόν Facebook Twitter
Εμανουέλ Μακρόν - Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Την οργή του Μπενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε η πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ για τη Γάζα.

«Όλες οι πολιτισμένες χώρες θα έπρεπε να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν και ορισμένοι άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

«Το Ιράν επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ, στους Χούθι, στη Χαμάς και σε άλλους πληρεξουσίους του; Φυσικά και όχι» συνέχισε ο Νετανιάχου. «Ο άξονας του τρόμου παραμένει ενωμένος. Αλλά οι χώρες που υποτίθεται ότι αντιτίθενται σε αυτόν τον άξονα της τρομοκρατίας ζητούν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Τι ντροπή!» είπε, διαμηνύοντας ότι «το Ισραήλ θα νικήσει με ή χωρίς τη βοήθειά τους».

Σε απάντηση στη δήλωση Νετανιάχου, η γαλλική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση αργά το Σάββατο, στην οποία επαναλαμβάνει την υποστήριξη της Γαλλίας προς το Ισραήλ. «Μια άμεση κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας, να απελευθερωθούν οι όμηροι, να προστατευθεί ο πληθυσμός και να βρεθούν οι πολιτικές λύσεις που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του Ισραήλ και όλων των άλλων στη Μέση Ανατολή» ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η Γαλλία είναι ο ακλόνητος φίλος του Ισραήλ. Τα λόγια του κ. Νετανιάχου είναι υπερβολικά και άσχετα με τη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ» τόνισε το Ελιζέ.

Αργότερα χθες, Σάββατο, σε σύνοδο κορυφής γαλλόφωνων χωρών, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι 88 γαλλόφωνες χώρες ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της έκκλησης για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, στο πλαίσιο της δέσμευσης για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, το Κατάρ και άλλες χώρες έχουν περάσει μήνες προσπαθώντας να συναρμολογήσουν μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τη Χαμάς και το Ισραήλ να συμφωνήσουν.

Μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Γαλλίας για προσωρινή κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο οδηγείται επίσης σε αδιέξοδο. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο των αμερικανικών ταχυδρομείων

Διεθνή / Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τα αμερικανικά ταχυδρομεία - Πιθανώς, για να τα κλείσει

Η ιστορική υπηρεσία USPS των ΗΠΑ είχε ελεγχόμενη ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 - Ο Τραμπ ετοιμάζει εκτελεστικό διάταγμα για να απολύσει τα μέλη του ΔΣ και να θέσει τα αμερικανικά ταχυδρομεία υπό τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Διεθνή / Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Στη Γερμανία, σχεδόν το 60% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με σχετική έρευνα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμα υψηλότερος.
LIFO NEWSROOM