Ορειβάτισσες διασώθηκαν μετά από τρεις ημέρες στα Ιμαλάια: «Δεν είχαμε σκηνή, φακούς, φαγητό»

Ορειβάτισσες διασώθηκαν μετά από τρεις ημέρες στα Ιμαλάια: «Δεν είχαμε σκηνή, φακούς, φαγητό» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Fay Manners
0

Δύο ορειβάτισσες που ανέβαιναν στα Ιμαλάια διασώθηκαν μετά από τρεις ημέρες σε υψόμετρο 6.096 μέτρων, ενώ είχαν χάσει ό,τι χρειαζόταν για να επιβιώσουν.

Η Βρετανίδα Φάι Μάνερς και η Αμερικανίδα Μισέλ Ντβόαρκ είχαν στόχο την κορυφή του βουνού Τσαουκάμπα (Chaukhamba) στα Ιμαλάια, στην πλευρά της οροσειράς που ανήκει στην Ινδία. Οι δύο γυναίκες εγκλωβίστηκαν στο βουνό  στη βόρεια Ινδία όταν το σχοινί που κρατούσε το φαγητό, τη σκηνή και τον εξοπλισμό αναρρίχησής τους έσπασε, αφήνοντάς τες χωρίς τα απαραίτητα για να επιβιώσουν - και όμως, τα κατάφεραν.

Οι ορειβάτες χρησιμοποιούν σχοινιά για να μεταφέρουν τις προμήθειες τους σε απότομες καταστάσεις όπου δεν είναι ιδανικό να τις μεταφέρουν στην πλάτη τους.

Όταν είδαν τα πράγματά τους να κατρακυλούν στο βουνό, έστειλαν ένα μήνυμα έκτακτης ανάγκης. Βρίσκονταν σε υψόμετρο άνω των 6.096 μέτρων και οι ομάδες έρευνας και διάσωσης αρχικά δεν κατάφεραν να τους βρουν. Η Μάνερς είπε στο BBC ότι οι δυο τους ήταν «τρομοκρατημένες» καθώς προσπαθούσαν να κάνουν μέρος της κατάβασης μόνες τους, προτού τις βρουν διασώστες.

Μια μεγάλη πέτρα που κύλησε από το βουνό έκοψε το σχοινί που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των σάκων τους και η Μάνερς είπε ότι ένιωσε «απόγνωση». «Είδα την τσάντα να κατρακυλά στο βουνό και κατάλαβα αμέσως τις συνέπειες αυτού που επρόκειτο να συμβεί», είπε.

«Δεν μας είχε μείνει τίποτα από τον εξοπλισμό ασφαλείας μας. Ούτε σκηνή. Ούτε σόμπα για να λιώσει το χιόνι για να έχουμε νερό. Ούτε ζεστά ρούχα για το βράδυ. Τα τσεκούρια και τα κραμπόν μας για να επιστρέψουμε στο basecamp. Κανένας φακός για να κινούμαστε τη νύχτα».

Οι γυναίκες καλύφθηκαν σε μια προεξοχή του βουνού, καθώς άρχισε να χιονίζει, και μοιράζονταν τον μοναδικό υπνόσακο που είχαν. «Ένιωθα υποθερμία, έτρεμα συνεχώς και με την έλλειψη τροφής το σώμα μου τέλειωνε από ενέργεια για να ζεσταθώ», είπε η Μάνερς.

Το επόμενο πρωί ένα ελικόπτερο συμμετείχε στις έρευνες, αλλά δεν μπόρεσε να τις εντοπίσει - κι έμειναν άλλες 24 ώρες στο βουνό. «Προσπάθησαν να μας σώσουν, αλλά οι συνθήκες ήταν κακές για να λειτουργήσει η εταιρεία. Κακός καιρός, ομίχλη, μεγάλο υψόμετρο και δεν μπορούσαν να μας βρουν καθώς η περιοχή έρευνας ήταν τόσο τεράστια», εξήγησε η ίδια.

Οι γυναίκες κατάφεραν να βρουν νερό σε ένα σημείο με λιωμένο πάγο και πέρασαν άλλη μια νύχτα στο κρύο χωρίς φαγητό και μόνο λίγο νερό. «Το ελικόπτερο πέρασε ξανά, δεν μας έβλεπε. Σκεφτόμουν ότι καταστράφηκαμε», είπε. «Ξέραμε τότε ότι έπρεπε να προσπαθήσουμε να κατέβουμε μόνες μας, καθώς το ελικόπτερο δεν επρόκειτο να μας βοηθήσει».

Εκείνο το πρωί άρχισαν να κατεβαίνουν προσεκτικά το βουνό, γνωρίζοντας ότι η αδύναμη κατάστασή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθη. Καθώς κατέβαιναν εντόπισαν μια ομάδα Γάλλων ορειβατών να έρχονται προς το μέρος τους - Ήταν διασώστες που είχαν ακούσει για την κατάστασή τους από κοινούς φίλους.

Μοιράστηκαν τον εξοπλισμό, τα τρόφιμα και τους υπνόσακούς τους με τις ορειβάτισσες και επικοινώνησαν με το ελικόπτερο δίνοντας ακριβή τοποθεσία για διάσωση. Τελικά, πράγματι διασώθηκαν, τρεις ημέρες μετά το περιστατικό με τον βράχο που έκοψε το σχοινί με τις προμήθειες και τον εξοπλισμό τους.

«Έκλαψα με ανακούφιση γνωρίζοντας ότι μπορεί να επιζήσουμε. Μας υποστήριξαν να περάσουμε τον απότομο παγετώνα που θα ήταν αδύνατο χωρίς τον εξοπλισμό μας τα κραμπόν και τα τσεκούρια πάγου. Είτε θα είχαμε παγώσει μέχρι θανάτου ή θα επιχειρούσαμε να διασχίσουμε τους απότομους παγετώνες χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και θα γλιστρούσαμε στον κίνδυνο. Ή μπορεί, τελικά το ελικόπτερο να μας είχε βρει;», δηλώνει ακόμη σε κατάσταση σοκ η ίδια.

Με πληροφορίες από BBC

 
 
 


 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τέρας του Λοχ Νες και ο μύθος του «ζουν»: Καπετάνιος υποστηρίζει πως το εντόπισε με σόναρ

Διεθνή / Το τέρας του Λοχ Νες και ο μύθος του «ζουν»: Καπετάνιος υποστηρίζει πως το εντόπισε με σόναρ

Παρά τις επιστημονικές διαψεύσεις, οι εικασίες για το θαλάσσιο ερπετό που σύμφωνα με τον μύθο ζει στη λίμνη Λοχ Νες επιμένουν να επανέρχονται στη διεθνή ειδησεογραφία 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
ρωσος εμπορος οπλων

Διεθνή / WSJ: Ο Ρώσος «έμπορος του θανάτου» επέστρεψε στο διεθνές εμπόριο όπλων μετά την απελευθέρωσή του από τις ΗΠΑ

Φέρεται να προσπαθεί να μεσολαβήσει για την πώληση μικρών όπλων στους Χούτι της Υεμένης - Ελληνοαμερικανός ο δικηγόρος της που τον εκπροσώπησε στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η πραγματικότητα στη Γάζα όπως τη βίωσαν εθελοντές γιατροί: «Για πρώτη φορά ευχήθηκα να μην επιβιώσει ασθενής»

Διεθνή / Η πραγματικότητα στη Γάζα όπως τη βίωσαν εθελοντές γιατροί: «Για πρώτη φορά ευχήθηκα να μην επιβιώσει ασθενής»

«Είδαμε παιδιά με τραύματα από μία μόνο σφαίρα στο κεφάλι, κάτι που πρέπει να συμπεράνετε ότι αποτελεί σκόπιμη κίνηση» καταγγέλλει ένας χειρουργός
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Το προφίλ των πέντε βιαστών της Ζιζέλ που θα εξεταστούν αυτή την εβδομάδα

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Συνταξιούχος, άνεργος και άλλοι τρεις από τους 50 βιαστές της ναρκωμένης Ζιζέλ στο εδώλιο

Αυτή την εβδομάδα θα εξεταστούν στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν 5 από τα τέρατα που βίαζαν την Ζιζέλ Πελικό - Τι ισχυρίζονται ο Ντιντιέ Σ., ο Καρίμ Σ., ο Βενσάν Σ., ο Ζαν Μαρκ Λ. και ο Πατρίκ Α.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ισραήλ: Ο στρατός απευθύνει νέα έκκληση για εκκένωση του νοτίου προαστίου της Βηρυτού

Διεθνή / Ισραήλ: Ο στρατός απευθύνει νέα έκκληση για εκκένωση του νοτίου προαστίου της Βηρυτού

«Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός θα επέμβει εναντίον τους στο εγγύς μέλλον» δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM