Τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα έχει δει μια έκρηξη στην καλλιτεχνική της κοινότητα. Ένα μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής παραγωγής και δημιουργίας από καλλιτέχνες και κοινότητες στεγάζεται και αναπτύσσεται σε αυτοδιαχειριζόμενους και ανεξάρτητους χώρους. Αυτοί οι βασισμένοι σε συλλογικότητες χώροι έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη καλλιτεχνική κοινότητα, και η συνένωσή τους γίνεται με το «Collective of collectives».

 

Η «Collective of collectives» στοχεύει στην ενίσχυση όλων των αυτοχρηματοδοτούμενων πρωτοβουλιών που αποτελούν τη σύγχρονη θερμοκοιτίδα της underground, πειραματικής, πολιτιστικής σκηνής της Αθήνας.

 

A Collective of Collectives: Φεστιβάλ τέχνης ανεξάρτητων χώρων της Αθήνας

 

A Collective of Collectives: Φεστιβάλ τέχνης ανεξάρτητων χώρων της Αθήνας

 

«Δημιουργώντας συνδέσεις μεταξύ των χώρων τέχνης σε όλη την Αθήνα, επιδιώκουμε να προωθήσουμε μεγαλύτερη προσβασιμότητα, ορατότητα και συνεργασία στην τοπική καλλιτεχνική κοινότητα. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τους χώρους τέχνης, τους καλλιτέχνες, τους επιμελητές για να προσεγγίσουν πιο διευρυμένο κοινό, να μοιραστούν πόρους και να συνεργαστούν για να αναβαθμίσουν το πολιτιστικό τοπίο της πόλης.

 

Μέσω μιας ολοκληρωμένης πρωτοβουλίας χαρτογράφησης και προβολής, θα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αυτοδιαχειριζόμενων χώρων τέχνης, προωθώντας συνεργασίες και κοινό προγραμματισμό που φέρνει στο προσκήνιο τις ποικίλες καλλιτεχνικές φωνές της Αθήνας. Παράλληλα, διευκολύνοντας ανθρώπους να ανακαλύψουν, να έχουν πρόσβαση και να ασχοληθούν με τους χώρους αυτούς, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε μια βαθύτερη εκτίμηση για την καλλιτεχνική σκηνή της πόλης και να προσφέρουμε μια πλατφόρμα για δημιουργούς ώστε να ευδοκιμήσουν.

 

A Collective of Collectives: Φεστιβάλ τέχνης ανεξάρτητων χώρων της Αθήνας

 

A Collective of Collectives: Φεστιβάλ τέχνης ανεξάρτητων χώρων της Αθήνας

 

Το project αυτό είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό κατάλογο ή μια διαφημιστική καμπάνια. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια να ενισχυθούν οι δεσμοί εντός της καλλιτεχνικής κοινότητας της Αθήνας, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε χώρο να αναδειχθεί, καλλιεργώντας παράλληλα ένα συνεκτικό, περιεκτικό και δυναμικό πολιτιστικό oικοσύστημα».


Συμμετέχοντες

Cherry’s

Cypher

Esto Association

F.E.A initiative

ististist.project

KeramoLab

Labiko studio

Living Room

Mouries collective

OKAY initiative space

 

Credits: Visual communication and website by Esto Association, Photographs used for the identity are by ~Nikoletta Georgakopoulou and Auðunn Kvaran

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός