Ο Ελον Μασκ παρουσίασε το ρομποταξί της Tesla που δεν έχει τιμόνι και πεντάλ - Η τιμή έκπληξη

Ο Ελον Μασκ παρουσίασε το ρομποταξί της Tesla που δεν έχει τιμόνι και πεντάλ - Η τιμή έκπληξη Facebook Twitter
Φωτ: X / Tesla
0

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) το Tesla Robotaxi.

Η παρουσίαση του οχήματος με την ονομασία Cybercab πραγματοποιήθηκε στα στούντιο της Warner Bros στο Hollywood και συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, παρουσίασε το ρομποταξί της εταιρείας, το Cybercab, υποσχόμενος ότι θα κοστίζει λιγότερο από 30.000 δολάρια. Ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να φέρει την αυτόνομη οδήγηση στα αυτοκίνητά της Model 3 και Model Y στην Καλιφόρνια και το Τέξας μέχρι το επόμενο έτος.

Στην πολυαναμενόμενη εκδήλωση «We, Robot» που φιλοξενήθηκε στα στούντιο της Warner Bros. στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια, ο Μασκ έφτασε με το χαρακτηριστικό μαύρο δερμάτινο μπουφάν του, συνοδευόμενος από έναν άνδρα ντυμένο με διαστημική στολή. Ρομπότ που έμοιαζαν με ανθρώπους περιφέρονταν ανάμεσα στο πλήθος, χόρεψαν και σέρβιραν ποτά σε όσους είχαν συγκεντρωθεί για το πάρτι.

Πριν την παρουσίαση, οι αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί ως προς το αν η Tesla θα τηρούσε την υπόσχεσή της, καθώς τα πλήρως αυτοκινούμενα οχήματα είχαν προαναγγελθεί εδώ και εννέα χρόνια και τα ρομποταξί εδώ και πέντε χρόνια.

Ο Μασκ δήλωσε ότι υπήρχαν άλλα 20 Cybercabs στην εκδήλωση, εκτός από αυτό με το οποίο είχε φτάσει, και 50 πλήρως αυτόνομα οχήματα για να δοκιμάσουν οι παρευρισκόμενοι σε όλη την έκταση των 20 στρεμμάτων που είχε εξασφαλίσει η Tesla για το event.

«Χωρίς τιμόνι, πεντάλ, πρίζα - Καλύτερο από άνθρωπο»

Το Cybercab δεν θα έχει τιμόνι ή πεντάλ, είπε ο Μασκ, και θα έχει επαγωγική φόρτιση αντί για πρίζα. Οι πόρτες του οχήματος είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε όταν ανοίγουν να μοιάζουν -σύμφωνα με τους κατασκευαστές- με «φτερά γλάρου» Ο Μασκ δήλωσε ότι το κόστος του Cybercab αναμένεται να είναι κάτω από 30.000 δολάρια. Είπε επίσης ότι το Cybercab θα είναι στην παραγωγή «το 2026», στη συνέχεια έκανε παύση και πρόσθεσε «πριν από το 2027». «Τείνω να είμαι λίγο αισιόδοξος με τα χρονοδιαγράμματα», ανέφερε αστειευόμενος.

Το μέλλον που οραματίζεται ο Μασκ με τα αυτόνομα οχήματα είναι ένα μέλλον όπου οι χώροι στάθμευσης μπορούν να αντικατασταθούν από πάρκα και οι άνθρωποι μπορούν να αποκοιμηθούν ή να παρακολουθήσουν μια ταινία σε ένα «άνετο μικρό σαλόνι» ενώ μεταφέρονται στον προορισμό τους

Είπε ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξί τύπου Uber όταν δεν χρησιμοποιούνται από τον ιδιοκτήτη τους, και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στόλους από τα οχήματα για να ανταγωνιστούν τις εταιρείες κοινής χρήσης διαδρομής, σε κάτι που περιέγραψε ως κάτι σαν «βοσκός με ένα κοπάδι από αυτοκίνητα». «Θα είναι ένα ένδοξο μέλλον».

Πριν από αυτό, τα οχήματα Model 3 και Model Y της Tesla θα περάσουν από την εποπτευόμενη αυτοοδήγηση στην μη εποπτευόμενη αυτοοδήγηση, ξεκινώντας από την Καλιφόρνια και το Τέξας το επόμενο έτος, και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο ανάλογα με την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Υποστήριξε ότι τα μοντέλα S και X θα έχουν επίσης αυτόνομη οδήγηση, αλλά δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα.

«Με την αυτονομία, παίρνετε πίσω τον χρόνο σας. Θα σώσει ζωές, πολλές ζωές και θα αποτρέψει τους τραυματισμούς», είπε.

Σύμφωνα με τον Μασκ τα αυτοκίνητα αυτά θα είναι ασφαλέστερα από τα συμβατικά που οδηγούν άνθρωποι, δεδομένου ότι η Tesla έχει συγκεντρώσει δεδομένα οδήγησης από εκατομμύρια οχήματα. «Με αυτόν τον όγκο εκπαιδευτικών δεδομένων είναι προφανές ότι θα είναι πολύ καλύτερο από ό,τι μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, επειδή δεν μπορείς να ζήσεις ένα εκατομμύριο ζωές. Δεν κουράζεται και δεν στέλνει μηνύματα. Θα είναι 10, 20, 30 φορές πιο ασφαλές από έναν άνθρωπο».

Το Robovan θα μπορεί να μεταφέρει έως και 20 άτομα

Ο Μασκ ανακοίνωσε επίσης ένα αυτόνομο φορτηγάκι με την ονομασία Robovan που μπορεί να μεταφέρει έως και 20 άτομα και αγαθά, αλλά δεν ανακοίνωσε τιμή ή πότε θα μπει στην παραγωγή.

Ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι η εταιρεία έχει «σημειώσει μεγάλη πρόοδο» με το Optimus, το ανθρωποειδές ρομπότ που έχει αναπτύξει η Tesla. Ο Μασκ εισήγαγε τα ρομπότ στην αίθουσα εκδηλώσεων λέγοντας στους παρευρισκόμενους ότι θα «περπατούν ανάμεσά σας» και θα σερβίρουν ποτά. «Παρακαλώ να είστε ευγενικοί με τα ρομπότ Optimus», είπε.

Στο τέλος της εκδήλωσης, μια ομάδα από τα ρομπότ ήταν τοποθετημένη σε μια σκηνή με φωτισμό και χόρευε στο ρυθμό του Robot Rock των Daft Punk. Προέβλεψε ότι το ρομπότ Optimus θα κόστιζε έως και 30.000 δολάρια ΗΠΑ.

Η επίδειξη των επιτευγμάτων της Tesla στην αυτόνομη οδήγηση έρχεται καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει ομαδική αγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες από ιδιοκτήτες Tesla στους οποίους είχαν υποσχεθεί πλήρη αυτοκίνηση που δεν είχε ακόμη παραδοθεί.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ρυθμιστικές αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ πίεσαν την Tesla να ανακαλέσει πλήρως αυτοκινούμενα οχήματα λόγω του ότι το σύστημα επέτρεπε την υπερβολική ταχύτητα και άλλες τροχαίες παραβάσεις, με την Tesla να διορθώνει το πρόβλημα με μια ενημέρωση λογισμικού.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης έρευνα για τα συστήματα πλήρους αυτοοδήγησης και αυτόματου πιλότου και για το αν η εταιρεία έκανε αρκετά για να βεβαιωθεί ότι οι ανθρώπινοι οδηγοί πρόσεχαν, μετά από 20 ατυχήματα που αναφέρθηκαν μετά την προηγούμενη ανάκληση.

Mε πληροφορίες από The Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Χημείας στον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη για τη δομή της πρωτεΐνης

Τech & Science / Νόμπελ Χημείας στον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη για τη δομή της πρωτεΐνης

Το φετινό Νόμπελ Χημείας μοιράζονται ο Ντέιβιντ Μπέικερ, ο Ντέμης Χασάμπης και ο Τζον Μ. Τζάμπερ - Οι δύο επιστήμονες κέρδισαν το Νόμπελ για το ΑΙ μοντέλο της DeepMind για τη δομή της πρωτεΐνης
LIFO NEWSROOM